4.–11.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Trumpin kiistelty Aberdeenin golfkeskus laajenemassa

Donald Trumpilla on isoja suunnitelmia Trump International -golfkeskuksen laajentamiseksi. Kuva: Getty Images

Paikallinen aluehallinto antoi yllättäen tukensa Trump Internationalin laajennussuunnitelmille.

Donald Trumpin ulkomaisista golfkeskuksista ehdottomasti kiistanalaisin on Aberdeenin pohjoispuolella sijaitseva Trump International. Suunnitelmat keskuksen toisen kentän rakentamiseksi nytkähtivät eteenpäin, kun paikallinen aluehallinto näytti alkuviikolla hankkeelle yllättäen vihreää valoa. Viranomaiset antoivat hyväksyntänsä alun perin kuusi vuotta sitten esitellyn hankkeen toteuttamisen puolesta äänin 8–4.

Presidentin äidin tyttönimen mukaisesti MacLeod Courseksi nimetty kenttä tulee sijoittumaan vuonna 2012 avatun championship-kentän viereen. MacLeod-kentän suunnittelutyöstä tulee vastaamaan myös ensimmäisen kentän piirtänyt Martin Hawtree.

Ehtojakin on asetettu. Hankkeen on pystyttävä esittämään alueen ympäristöhallintasuunnitelma muun muassa dyynien, mäyrien ja saukkojen suojelemiseksi.

Trumpin organisaation tarkoituksena on myös rakentaa seudulle yli 500 luksustason asuntoa. Rakennusprojektia koskeva äänestys pidetään Aberdeenissä torstaina.

The Trump Estate -nimeä kantava suunnitelma tuotiin ensimmäisen kerran julkisuuteen viime vuoden heinäkuussa. Ajatuksena on rakentaa kenttien läheisyyteen 2–5 makuuhuoneen mökkejä, kaupunkiasuntoja ja isoja omakotitaloja.

Aluehallinnon edustajat uskovat uuden kentän edistävän seudun matkailua ja samalla auttavan seutua toipumaan öljyn hinnan romahduksen aiheuttamasta laskusuhdanteesta. Aberdeen saa merkittäviä verotuottoja Pohjanmeren öljy- ja kaasuteollisuudesta, joka on ajautunut hienoisiin vaikeuksiin.

Epäilijöitäkin on. Trumpin seitsemän vuotta käytössä ollut kenttä on suljettu säännöllisesti viideksi kuukaudeksi talvikausina ja green fee -tuotot ovat jääneet odotettua pienemmiksi etenkin sateisina kesinä. Kentän toiminta on ollut tappiollista, mutta likviditeettiongelmiin Trump International -golfkeskus ei arvatenkaan ole ajautunut.

Skotlannin vihreiden Aberdeenin seudun valtuutettu Martin Ford varoitti lausunnossaan Trumpia käyttämästä uuden kentän keppihevosena jo vuonna 2008 ensimmäisen kerran esittämiään lupauksia Skotlannin koillisseudun investoinneista ja kehittämisestä. Tuolloin Trump kertoi erilaisten investointien tuovan Aberdeenshireen tuhansia uusia työpaikkoja, mutta Fordin mukaan työllisyyden todellinen lisääntyminen on ollut vain murto-osa luvatusta. Ford vaatiikin aluehallintoa pysymään alkuperäisessä suunnittelupolitiikassa ja hylkäämään hankehakemuksen.

Trump omistaa myös Skotlannin länsirannikolla sijaitsevan kuuluisan Turnberryn golfkentän. Kenttä on kuulunut vakituisiin Open Championship -areenoihin, mutta R&A ei ole toistaiseksi ilmoittanut, milloin Turnberry on saamassa seuraavan kerran major-kilpailun järjestelyoikeudet.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje