5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Trump: Vain rikkaiden ihmisten kuuluisi pelata golfia

Donald Trump on iso yksittäinen tekijä golfurheilussa, mutta hän tahraa sanomisillaan lajin kirkasta kilpeä. Kuva: Getty Images

Vasta kun LPGA, PGA Tour, PGA of America ja USGA välittävät julkisuuteen yhteisen noottinsa DonaldTrumpin Meksiko-lausunnoista, ehti multimiljonääri ajatuksineen jälleen sohaisemaan muurahaispesää. Kyseessä on Trumpin Fortune-lehdelle antama haastattelu, missä hän sanoo olevansa sitä mieltä, että golf kuuluu vain varakkaalle eliitille.

Trump toteaa, että tavalliset ihmiset voisivat tyytyä katsomaan golfia televisiosta tai menemällä paikan päälle yleisöksi turnauksiin. Muiden kuin rikkaiden (ja lasten) golfharrastus ajaa hänen mielestään koko lajin alas. Tämä filosofia on tulkittavissa mm. Trumpin omistamien kenttien green fee –hinnoista.

Tässä lisää Trumpin mietteitä haastattelusta:

”Kuulun varmasti vähemmistöön, mutta ajattelen eri tavalla golfista. Sen pitäisi olla tavoitteellinen peli, sellainen missä ihmisillä on selkeät päämäärät. Ihmisten pitäisi tulla golfin luokse, eikä golfin tulla heidän luokseen. Golfin pitäisi olla kaunista ja eleganttia.”

”Saatan olla elitistinen, ja ehkä juuri sitä golf tarvitsee. Sallitaan siis golfin olla elitistinen laji. Kun sanon ’tavoitella’, tarkoitan, että se on positiivinen sana. Annetaan ihmisten tehdä kovasti töitä, ja heille mahdollisuus pelata golfia vielä jonakin päivänä. Että heillä olisi varaa pelata sitä. He yrittävät opettaa golfia ihmisille, joilla ei ole todellisuudessa koskaan kykyä pelata sitä. Pelaamisen kustannuksen, ja sitä varten tarvittavan maan vuoksi golfista ei koskaan tule koripalloa, mihin riittää vain pieni alue.”

”Kaikki mahtavat (tavoitteelliset) koripalloilijat, jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijat pelaavat uransa jälkeen golfia, eivätkä he tee mitään muuta.”

”Annetaan golfin olla tavoitteellista, sen sijaan että tuodaan 15-vuotiaat väkisin lajin pariin, kun he ovat jo muiden urheilulajien kanssa tekemisissä. Sellainen on mielestäni hyvin vahingollista golfille.”

Trump omistaa maailmanlaajuisesti 18 golfkenttää. Näistä New Jerseyssä sijaitseva Bedminster isännöi vuoden 2017 U.S. Women’s Openia sekä vuoden 2022 PGA Championshipiä. U.S. Women’s Openin Bedminsterille myöntäneen USGA:n päämaja sijaitsee varsin lähellä Trumpin golfkeskusta.

Kommentti:

Kiinteistöpohatan möläyttelyt ovat isoille golfjärjestöille kiusallinen paikka. Upeat kenttäpuitteet ja ehtymättömän oloinen rahamassi tekevät Trumpista niille varsinkin taloudellisesti vaikeina aikoina merkittävän yhteistyökumppanin. Golfjärjestöt eivät ymmärrettävästi halua suututtaa Trumpia, mutta asiaa on kyettävä tarkastelemaan myös toiselta kantilta. Rajan on kuljettava jossain, eikä ole lajille hyväksi, jos pelaajat päättävät alkaa boikotoimaan Trumpin kentillä järjestettäviä turnauksia. Ei myöskään voi olla mahdollista, että yksi mauttomia mielipiteitä viljelevä ihminen vie suuria kattojärjestöjä kuin pässiä narussa.

Lähde: Fortune

Marko Kuivasaari 3.7. klo 13.05

Trump uskoo saavansa tukea golfpiireiltä jatkossakin

Multimiljönääri Donald Trump herätti Meksiko-lausunnoillaan pahennusta, mutta ei ole sanojensa mukaan saanut noottia lajin isoilta kattojärjestöiltä.

Donald Trump viljeli kiusallisia mielipiteitä meksikolaisista, mutta golfsektori ei ainakaan toistaiseksi ole ottanut kantaa tärkeän tukijan lausuntoihin. Kuva: Getty Images

Donald Trump viljeli kiusallisia mielipiteitä meksikolaisista, mutta golfsektori ei ainakaan toistaiseksi ole ottanut kantaa tärkeän tukijan lausuntoihin. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokaskilpaan ilmoittautunut miljardööri DonaldTrump on jo ehtinyt ehdokkuutensa julistamisen jälkeen syyttää muun muassa meksikolaisia ”huumekuriireiksi” ja ”raiskaajiksi”. Trump myös lupasi rakentaa valtavan muurin Meksikon rajalle ja varmistaa, että Meksiko maksaa rakentamisen kulut.

Lausunnot ovat herättäneet huomioita paitsi Meksikossa ja Yhdysvalloissa, myös muualla päin maailmaa. Trumpin mukaan golfpiirit eivät ole millään tavalla suivaantuneet hänen näkemyksistään.

”Olen saanut valtavasti tukea golfsektorilta, koska he tietävät minun olevan oikeassa”, Trump sanoi Golf Channelin haastattelussa. ”Minä olen ollut merkittävä tekijä tässä lajissa. Olen jatkanut investointeja, kun kaikki muut ovat paenneet.”

Bisnesmaailma ei kohtele Trumpia yhtä suopeasti. Sekä Univision- ja NBCUniversal-tv-yhtiöt ovat katkaisseet välinsä kiinteistömogulin kanssa. Trump puolestaan nosti tiistaina Univisionia vastaan oikeusjutun, jossa se vaatii siltä 500 miljoonan dollarin korvauksia.

Syynä on se, että tv-yhtiö on päättänyt olla televisioimatta Trumpin organisoimaa Miss USA –kauneuskilpailua, joka pidetään Louisianassa 12. heinäkuuta. Meksiko ilmoitti samana päivänä, ettei se lähetä osallistujaa Miss Universum –kilpailuun, jonka taustalla Trump myös osittain vaikuttaa.

Trump uskoo, että golfpiirit tukevat hänen työtään entiseen malliin.

”Minulla on eteläamerikkalaisia ja meksikolaisia työntekijöitä ympäri maata. Minä pidän heistä ja he pitävät minusta. He ovat hyviä tyyppejä, enkä ole kuullut yhdeltäkään työntekijältä itseäni koskevaa negatiivistä mielipidettä. Ja rehellisesti sanoen uskon, etten tule kuulemaankaan”, hän sanoi.

PGA Tour ja PGA of America eivät ole julkisesti kommentoineet Trumpin Meksiko-lausuntoihin liittyviä näkemyksiään.

Trumpin omistamilla kentillä pelataan vuosittain mm. World Touriin kuuluva Cadillac Championship sekä PGA Tourin Puerto Rico Open. Lisäksi hänen kentilleen on myönnetty tulevina vuosina kolmen major-turnauksen järjestelyt. Trump hankki itselleen viime vuonna myös Skotlannin länsiosissa sijaitsevan Turnberryn golfkeskuksen, jossa Open Championship pelattaneen seuraavan kerran ensi vuosikymmenen alkupuolella.

Lähde: Golf Channel

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (14 kpl)

 • Kari Pöllänen says:

  Trumpin mielestä varmasti 90% nykyisin golfkenttiä kiertävistä pelaajista pitäisi häätää golfkentiltä (ehkä jopa American Rifle Associationin tai huppupäisen KKK;n tuella). Eli kentiltä häädetään nekin, ei niin varakkaat, minä mukaan lukien, jotka ovat omilla varoilla rakentaneet kentät. Onko meissä suomalaisissa Trumpin aateveljiä? En tiedä! Toivon vielä, ettei näin ole.

 • ohhoh says:

  ”Trumpin Fortune-lehdelle antama haastattelu, missä hän sanoo olevansa sitä mieltä, että golf kuuluu vain varakkaalle eliitille” Kovin harvinaiseksi taitaisi laji muuttua, tai vähemmän näkyväksi myös tiedostusvälineissä ja tv:ssä jos tämä mielipide olisi määräävämpi… Taitaisi suorastaan kuivettua takaisin historian pölyihin, toisaalta vihreä liike voisi asiaa kannattaakin, kyllähän areenoiden ylläpito ja rakentaminen jossain paikoin on tuhonnutkin alkuperäistä ympäristöä… Skotlannissa, tästähän ko. henkilöllä lienee jo käsityskin… Lajin piilevää luonnetta mielipide tuo kovin kielteisesti esille, juurikin siinä luotaantyöntävimmässä, ylenmyydentuntoisessa merkityksessä.

 • fortunisti says:

  Kyllä tuossa on asiaa, moniko keskipalkkainen perheellinen tekee yhden tai kaksi golfmatkaa vuodessa – kyllä siinä täytyy olla talous kunnossa. Golf on riippuvainen maksukykyisistä senioreista … ei siinä nuoret velalliset ole parhaita asiakkaita.

 • hougani says:

  Ennemmin huonoille ja hyville pelaajille (esim. tas alle 5) omat kentät. Joku suljettu elitistinen seura johon olisi vaikea päästä jäseneksi parantaisi minun kolopalloelämystäni. Muut menkööt paloheinään.

 • Herkko says:

  On Sarfviikki sellanen rikkaiden lupi. Vanajanlinnasta yritettiin tehdä kans, mutta siellä käy nykyään karvalakkikansaa.

 • Dick says:

  Miten voidaan sanoa, että golfilla on lajina kirkas kilpi, jos sen kattojärjestöt ovat kuin kusi sukassa, vaikka Trumpille pitäisi antaa kunnolla huutia lausunnoistaan?

 • lehtiskä says:

  Aika ikävä lukea muutamaa kommenttia, jotka mielestäni ovat rasistisia. Eli golf vain hyville tai golf vain niille, joilla on varaa tehdä golfmatkoja eri puoilille maailmaa. Olen sitä mieltä kylläkin, että meille tumpeloille golfia rakastaville voisi olla omat kentät, eli vaikka Vierumäellä voisi olla yksi ”course” hitaammille ja muut taitajille. Muuten olen sitä mieltä, että niinkin hurmaava harrastus kuin golf, pitäisi olla mahdollinen mahdollisimman monelle. Hiiteen elitistit, jos sen näin jyrkästi ilmaisisin..

 • Juuso says:

  Olisiko tämänkin jutun julkaisematta jättäminen ollut parempi vaihtoehto.

 • Timo says:

  Pitäisiköhän Trumpin katsoa peiliin ja pohtia, onko hän oikeutettu arvostelemaan ylipäätään mitään lajia. Urheilullisuus ei näy hänessä millään tavalla, päinvastoin.

 • Pelaaja says:

  Mitä Trumpin ulkomuodolla on mitään tekemistä minkään kanssa? Kalervo Kummolan ei siis tarvitsisi toimia Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapresidenttinä, koska hän ei näytä lätkänpelaajalta? Onko hölmömpää kuultu… Eisiinä, itsekään en pidä miehen möläytyksistä, mutta se johtuu siitä, että itse edustan aivan päinvastaista koulukuntaa. Ei siitä, että Trump ei näytä Jordan Spiethiltä ja pelaa Champions Touria. Monestihan parhaat ideat tulevat, kun ei ole liikaa yhteyksiä itse asiaan (niin urheilussa, kuin yritysmaailmassakin).

 • Mikko says:

  Jos herra trumppi haluaa niin nostakoot green feet niin kovaksi jollain omilla kentistään, että varmasti ei pelaa kuin kaveriensa kanssa. Totuus lienee kuitenkin toinen. Kuten Mikko I on sanonut; golfista pitäisi Suomessakin tehdä helpommin lähestyttävä laji. Tähän on hyvä yhtyä täältä Etelä Afrikasta. Katsotaan vaikka viimeisintä mastersia, täällä on ymmärretty, että golfin aloituskynnys pitää olla helppo/halpa, tuloksia kun katsoo, niin jotain nämä tekee oikein. Jäsenyyden saa halvimmillaan noin 80€ vuosimaksulla ja green fee vaihtelee päivästä riippuen 3- 10 euron välillä. Totta kai on myös kalliimmat/paremmat kentät, niille elitisteille, tai oikeasti hyville pelaajille, ei niin kuin herra Trump. Mutta, se siitä rutinasta, huomenna taas pelaamaan(4€) kierros.

 • Janne Kivi says:

  Eikö me voitaisi vaan pelata? Mitä väliä, onko joku jotain tai vaikka sitten rikas. Pelin takia minä ainakin pelaan, koska golf on paras ja kiehtovin pallopeli ikinä. Miksi pitäisi olla joku harrastaakseen golfia? Ei golf ole edes kallista, kun vertaa vaikka jääkiekkoon… pelaamaan ja lajin pariin vaan kaikki!

 • Timo Huhtala says:

  Kenenkään ei pitäisi pahoittaa mieltään mr. Trumpin puheista. Ne ovat tarkkaan harkittua markkinointia juuri niille rikkaille, jotka tämän lausunnon jälkeen haluavat maksaa entistä enemmän osakkuuksistaan juuri Trumpin omistamilla kentillä ja juurikin siitä syystä että kaikki varmasti tietäisivät heidän omistavan nimenomaan Trumpin kenttien osakkeita. Trump ei näin sanoessaan ajattele lajia pätkääkään yleisessä mielessä ja häntä ei kiinnosta miten moukkana häntä pidetään. Eikä hänen lausumansa vie yhtään tippaa pois lajin iloista meiltä köyhiltä : )

 • Pekka says:

  Tuloerot ovat Trumpin huudeilla hiukan erilaisia kuin täällä. Suomalaisen keskiansioilla ollaan maailman rikkaimmassa prosentissa. Eli jos pelaat, sulla on siihen varaa.