Torniosta kajahtaa – uusi joukkuekilpailu haastaa jopa seuran mestaruuskisat vuoden halutuimpana tittelinä - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Torniosta kajahtaa – uusi joukkuekilpailu haastaa jopa seuran mestaruuskisat vuoden halutuimpana tittelinä

Torniossa on löydetty mielenkiintoinen konsepti, joka puhuttelee pelaajia. Kuva: Mika Friman

Kylien Kamppailu lähti pienestä, mutta nousi vuodessa Tornio Golfin kulttikilpailuksi.

Tornio Golfin yksi suurimmista hienouksista on sen sijainti Suomen ja Ruotsin rajalla. Kentän kuudennella väylällä voi tehdä maailman pisimmän hole in onen, kun pallo lähetetään matkaan Ruotsin puolelta ja reikä on Suomen puolella. Pallo on siis ilmassa yli tunnin. Nämä hienoudet tuntuivat olevan kuin muisto vain keskellä koronakurimusta.

Muualla Suomessa pandemian alkuhetket olivat golfin kulta-aikaa, kun kaikki kynnelle kykenevät päätyivät golfkentille ympäri valtakunnan. Torniossa tilanne oli täysin päinvastainen, sillä rajojen ollessa kiinni Ruotsin puolelta tuleva pelaajavirta pysähtyi kuin seinään. Rajavartiolaitokselta oli haettava poikkeusjärjestelyjä, että Haaparannan puolelta pääsi rajan yli Suomeen pelaamaan.

Torniolainen paluumuuttaja Mika Friman päätyi monien muiden tavoin green card -kurssille koronan lamaannuttamassa maailmanmenossa. Maailmaa kiertänyt mies pääsi näkemään synnyinkaupunkinsa golfyhteisöä uusin silmin. Muitakin lapsuuden ja nuoruuden ajan kavereita oli päässyt golfin lumoihin. Nopeasti syntyi oma kyläjoukkue, jolle piirrettiin logo ja printattiin paidat ja lippikset.

Väylät 5 ja 6 kulkevat heti patovallin takana. Suomen ja Ruotsin vaakunat ovat 6. griinin reunassa ja valtakunnan raja kulkee keskeltä griinin poikki.

Tornio Golfin puuhamiehinä ja seuran rakentajina toimineet Esa Vaalamo ja Matti Terho kuulivat tästä ja perustivat oman kyläjoukkueensa. Näin Kylien Kamppailu oli saanut alkusysäyksensä. Viime vuonna nämä kaksi joukkuetta kilpailivat keskenään paremmuudestaan eri pelimuodoin niin golfkentällä kuin simulaattorissakin. Viidakkorumpu (some) alkoi pienellä paikkakunnalla soittamaan vauhdikkaasti ja elokuun alussa järjestettyyn kisaan lähti mukaan jo seitsemän joukkuetta ja 40 pelaajaa.

”Se tuli vähän puskista, kun porukka alkoi huhuilemaan, että miten tällaiseen kisaan pääsee mukaan. Olin sitten, että tehdään kilpailu kaikille. Joukkueilla piti olla joku nimi ja logo sekä jokin yhteinen maantieteellinen sidos”, idean isä Mika Friman kertoo.

Esimerkiksi Frimanin joukkueen jäsenet ovat käyneet samaa Kyläjoen koulua Torniossa. Vaalamon ja Terhon joukkuelaiset asuvat Suensaaressa. Manhattan Bars -joukkue taas kertoo, että joukkueen jäsenet ovat joko tavanneet Tornion keskustan (eli Manhattanin) ravintola Casperissa ja/tai vierailleet jossain saaren ravintolassa ja/tai asuvat nykyään saaressa.

Eipä aikaakaan, kun nokittelu oli alkanut eri joukkueiden välillä.

”Hetihän se alkoi, että meidän joukkue on parempi kuin teidän. Alettiin vähän kyseenalaistamaan, että onko joku nyt oikeasti tuolta kotoisin. Tuli näitä, että anoppi on asunut tuolla ja sillä tavalla yriteltiin vähän keplotella joukkueisiin mukaan”, Friman nauraa.

”Tästä on tullut uusi taso meidän golfyhteisöön. Koronan kurittamisen ja sen hankaluuden jälkeen moni on kokenut tämän positiivisena huumorijuttuna, mutta silti se otetaan puolitosissaan.”

Osoituksena tästä moni joukkue oli painattanut t-paitoja, lippiksiä ja tarroja omien joukkueiden logoilla.

”Logossa on jotain, että se vetää magneetin lailla puoleensa. Siinä tulee juuri se yhteenkuuluvuuden tunne”, Friman analysoi.

Pienillä teoilla on suuri merkitys. Kuten vaikkapa omalla logolla varustetuilla lippiksillä. Kuva: Mika Friman

Kuten nykyään asiaan kuuluu, niin whatsappissa viestit ja kuittailuviestit lentelevät. Meininkiä höystetään ja buustataan värikkäin sanakääntein. Ensi vuodelle on odotettavissa pelaajamäärän kasvavan entisestään.

”Vinkeitä kyllä on, että he jotka eivät vielä kuulu joukkueisiin ovat ensi vuonna mukana, koska he puhuvat jo asiasta. Haaparannan puolelta oli jo nyt tulossa porukkaa, mutta he eivät ehtineet saada joukkuetta kasaan.”

Kylien Kamppailu on lähtenyt sellaiseen lentoon, että siitä on tullut jopa varteenotettava haastaja seuran mestaruuskilpailuille, kun puhutaan niistä pokaaleista, joita halutaan voittaa. Mikään ei estä muitakaan seuroja tekemästä samoin ja luomasta raikasta henkeä eri golfyhteisöihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)