14.–21.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][7]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golf haukkaa urheilun sponsorirahoista toiseksi suurimman siivun – selitys lajin erityisluonteessa

Huippugolf vetää sponsoreita vahvasti puoleensa. Mahdollisuus päästä pelaamaan huippuammattilaisen kanssa yksi tärkeimmistä magneeteista.

Golfin ja liike-elämän liitto pysyy vahvana myös suhdanteiden heitellessä. Muista urheilulajeista ainoastaan jalkapallo, ylivoimainen ykkönen, kerää golfia enemmän rahaa erilaisilla yrityskumppanuuksilla. Tennis jää noin puoleen golfkiertueiden ja yksittäisten pelaajien yrityksiltä keräämistä summista.

IMG:n golftoiminnoista vastaava Guy Kinnings näki syksyllä 2015 selittävänä tekijänä bisnesgolfin suosion.

”Tasoitusjärjestelmän ansiosta kaikki voivat pelata kaikkien kanssa. Niinpä sponsorin yritysasiakkaat voivat lähteä kentälle sankareittensa kanssa ja pelata heitä vastaan. Muut lajit eivät pysty samaan. Messin tai Djokovicin kanssa ei pääse pallottelemaan eikä Hamiltonia vastaan ajamaan formulaa.”

Pro-amit ovat juuri tällaisten kohtaamisten ansiosta tärkeä palanen ammattilaiskiertueiden kilpailuviikon kokonaisuudessa. Ilman niitä ammattilaisgolfin palapeli näyttäisi aivan toiselta. 

Automerkit vahvasti esillä varsinkin Euroopassa

Varsinkin autonvalmistajat ovat kuuluneet olennaisena osana ammattilaisgolfin tukiverkostoon. Yhteys on edelleen vahva, vaikka golfiin PGA Tourilla pitkään liitetyt Buick ja Cadillac esimerkiksi ovat jo siirtyneet syrjään. Autobrändin todennäköisyys lähteä mukaan golfia sponsoroimaan on neljä kertaa suurempi kuin muiden yritysten, kävi joitakin vuosia sitten ilmi IEG:n julkistamasta tutkimuksesta.

Audi on viime vuodet ollut näkyvästi esillä suomalaisessa golfissa, ja BMW on noussut selväksi ykköseksi miesten huippugolfissa. Brändi on ollut BMW International Openin nimisponsori vuodesta 1989 ja European Tourin lippulaivakilpailuksi kohonneen BMW PGA Championshipin pääyhteistyökumppani vuodesta 1995. Uusin tulokas on alkukauden BMW SA Open. Lisäksi BMW on European Tourin kumppani.

BMW pitää yhteyttä golfin kanssa luontevana, koska golf edustaa yhtiön mukaan sellaista ekslusiivisuutta, lumovoimaa, estetiikkaa ja hienostuneisuutta, jota myös automerkki haluaa brändillään viestittää.

Renkaista tuttu Bridgestone perustelee mukanaoloaan lajissa puolestaan golfiin sisään rakennetulla toisten kunnioituksella, rehellisyydellä ja hienostuneisuudella.

Vierumäki Finnish Challengen tukijaksi lähtenyttä Lexus-brändiä on viehättänyt golfissa menestyksen vaatima yksityiskohtien väsymätön hiominen ja jatkuva pyrkimys oman suoritukseen parantamiseen, kertoo maajohtaja Heikki Laukkanen. Tuollaiset tekijät ovat myös Lexus-brändin ytimessä, samoin kuin golfista tuttu mahdollisuus hyvään oloon ja rentoutumiseen usein kiireisen arjen keskellä.

Muista automerkeistä Lexus erottuu siinä mielessä, että yhtiö on lähtenyt vahvasti myös amatöörigolfin tueksi. Lexus on yksi USGA:n neljästä pääyhteistyökumppanista.

HSBC monessa mukana

Merkittävintä työtä golfin ruohonjuuritasolta aina huipulle asti on 2000-luvulla tehnyt HSBC-pankki. Yhtiön mukanaolo on ollut niin vahvaa, että sen ääntä on herkällä korvalla kuultu myös ammattilaiskiertuita viihdetuotteena hiottaessa. 

HSBC on tehnyt pitkään yhteistyötä golfin kanssa. Tänä vuonna yritys oli mm. Abu Dhabin ET-kisan pääyhteistyökumppani. Kuvassa pystiä nostelee kisan nimiinsä kuitannut Tommy Fleetwood. Kuva: Getty Images.

European Touria johtavan Keith Pelleyn linjanvedot ja uudet kilpailuformaatit esimerkiksi heijastelevat hyvin pitkälle niitä äänenpainoja, joita HSBC:llä sponsoroinnista vastannut Giles Morgan vuosikymmenen puolivälissä toi esiin. Morgan uhkasi pankin vetäytyvän lajista, jos kiertueet eivät osaa lukea ajan merkkejä ja ryhdy hakemaan paremmin yleisöön meneviä irtiottoja.

HSBC on edelleen yksi ammattilaisgolfin tärkeimmistä tukijoista niin miesten kuin naistenkin puolella. Rinnalle on tullut lisäksi vahva panostus erilaisiin ponnistuksiin uusien golfin harrastajien innostamiseksi mukaan. Pankki on järjestänyt ilmaisia tutustumistilaisuuksia, antanut ilmaista golfopetusta ja tarjonnut suurelle joukolle lapsia ja nuoria tilaisuuden elämäntaitojen oppimiseen golfin välityksellä. Lisäksi pankki on perustanut oman virtuaalisen ”golfklubin”, jossa jäsenyyteen kytkeytyy monenlaisia etuja.

Verkostoituminen ja erilaisten digitaalisten alustojen hyödyntäminen ovatkin viemässä sponsorointia uuteen aikaan myös golfissa. Pelkkä näkyminen ei enää riitä, vaan kilpailutapahtuma on saatava monin eri tavoin kannattelemaan sitä tarinaa, jota brändi haluaa golfin kautta tavoittamansa yleisön kuuntelevan. 

Joidenkin arvioiden mukaan virallista kytköstä urheilutapahtumaan ei sosiaalisen median läpimurron jälkeen enää edes tarvita, koska yhteys kuluttajiin voidaan saavuttaa muillakin tavoin. Siksi uusi aika vaatii joustavuutta ja aloitteellisuutta myös kilpailua järjestäviltä tahoilta. Tarvitaan uusia ideoita, uusia tapoja tehdä kilpailusta oma media.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje