23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Russian Open Lundbergille, Kakko romahti päätöspäivänä

John Daly vierailee tällä viikolla ensimmäistä kertaa Venäjällä. © Getty Images

Mikael Lundberg varmisti Moskovassa itselleen kahden vuoden jatkopestin Euroopan Tourille. &copy Getty Images 34-vuotiaan helsingborgilaisen (-21) kausi ei ollut sujunut toivotulla tavalla ennen Moskovan onnistumista. Kaksi cut-missausta ennen viikonlopun kilpailua eivät luvanneet tällä kertaakaan hyvää, mutta toisin kävi. Espanjan José Manuel Lara pelasi päivän kovimman tuloksen, 64, mutta jäi lopulta kahden lyönnin päähän jo toisen kerran urallaan Venäjällä voittaneesta ruotsalaisesta. ”Sanoin ystävilleni ja valmentajalleni ennen Russian Openia, että pelini tuntuu nyt hyvältä. Pitkin kautta minulla on ollut 1-2 väylää, jotka ovat pilanneet tulokseni”, sanoi 210 000 euroa voitollaan ansainnut Lundberg. Lundberg, joka palasi takaisin vanhan mantereen pääkiertueelle Challenge Tourilta täksi kaudeksi, varmisti voitollaan itselleen paikan Euroopan Tourille vuosiksi 2009 ja 2010. Britti Benn Barham (-18) oli kolmas ennen Norjan Jan-Are Larsenia (-17). Roope Kakko (par) aloitti Russian Openin torstaina upealla 65 lyönnin kierroksella, mutta menetti otteensa peliin vähitellen kilpailun edetessä. Jopa seitsemän bogeytä sisältänyt sunnuntain kierros 78, pudotti suomalaisen lopullisessa taulukossa sijalle 68. Muut suomalaiset, Mikko Korhonen, Juha-Pekka Peltomäki ja Tuomas Tuovinen eivät selvittäneet perjantaina kilpailun cut-rajaa. Marko Kuivasaari (27.7.2008)

Mikael Lundbergista kauden ensimm&#228,inen ruotsalaisvoittaja ET:lla?

Mikael Lundberg tarvitsee hyviä neuvoja säilyttääkseen johtonsa Moskovassa &copy Getty ImagesHämmästyttävää mutta totta, yksikään ruotsalaispelaaja ei ole voittanut ET:lla kaudella 2008. Tällaista tilastoharvinaisuutta ei ole kauden lopuksi jouduttu toteamaan sitten 80-luvun, joten pian sen ensimmäisen ykköstilan toivoisi tulevan. Moskova on ollut länsinaapureille menestyksekäs paikka. Per-Ulrik Johansson voitti 2007, nyt meneillään olevaa kisaa johtava Mikael Lundberg (-17) elokuussa 2005. Tuolloin kisa kuului Challenge Touriin, nyt Lundberg tavoittelee uransa ensimmäistä ET:n ykköstilaa. Ennakkosuosikkeihin hän ei lukeutunut, kauden paras sijoitus on vaatimattomasti 13:s, mutta Nahabinon kenttä taitaa istua hyvin maailmanlistalla sijaluvulla 350:s olevan ruotsalaisen peliin. Kärjessä on tiukkaa, seitsemän miestä on vielä neljän lyönnin sisällä, näiden joukossa toisen päivän jälkeen johtanut Jarmo Sandelin (-13). Roope Kakko (65-73-72) on ennen viimeistä päivää 43:s. Venäjältä on jo nousemassa muutamia hyviä naispelaajia kohden Euroopan huippua. Miesten puolella matkaa edes ”kansalliselle” tasolle on valovuosi, menestyksiä amatöörikisoissakin saa vielä etsiä suurennuslasilla. Russian Openissa paras isäntämaan pelaaja oli 133:s, jopa hieman koomisena asiana merkille pantakoon, että kuudesta villistä amatöörikortista venäläiset olivat antaneet kaksi muiden lajien urheilijoille. Tennisässä Evgeni Kafelnikov ja jääkiekkoilija Aleksei Kovalev olivat tuloslistan häntäpäässä. TT

Jarmo Sandelin v&#228,l&#228,ytti taitojaan Moskovassa

Myös Jarmo Sandelin käyttää nykyään putterissaan erikoispaksua grippiä &copy Getty ImagesJarmo Sandelin pelasi kauden parhaan kierrostuloksensa 64 Nahabinon kentällä Moskovan länsipuolella perjantaina. 41-vuotias konkari siirtyi ET:n kisan johtoon, samassa tuloksessa on hänen maanmiehensä, Mikael Lundberg joka oli Moskovan CT kisan paras 2005. Sandelin on takellellut pelinsä kanssa lähes vuosikymmenen, vuoteen 1999 osui uran huippuhetki, kaksi ykköstilaa ET:lla ja Ryder Cup-edustus. Uransa viidenteen ykköstilaan päätourilla hän ylsi vielä loppuvuodesta 2001. Tuon jälkeen sijaluvut ovat olleet keskimäärin korkeita, poikkeuksena vuosi 2006 jolloin kaksi kakkostilaa nostivat rankkauksia. Viimeisen kahden vuoden aikana hän on ollut vain kerran kymmenen joukossa, mutta runsaalla pelaamisella rahalistan sija oli vuonna 2007 117:s, eli viimeinen kortinuusija. Yksittäisiä hyviä kierrostuloksia Sandelin pystyy tekemään melko usein, svingi ja peli vaan eivät tunnu kestävän täyttä neljää. Kahdelle viimeiselle kierrokselle Sandelin päässee pelaamaan kolmasti CT:lla voittaneen Mikael Lundbergin kanssa, molemmat ovat hurjasti 13 alle. Lähituntumassa ei ole kivikovia vastustajia, huippukierros kolmannella voisi auttaa jomman kumman jo reilululle karkumatkalle. Roope Kakon birdiemäärä putosi perjantaista kymmenestä kolmeen, tuloslistalla häntä pudottaa lisäksi tuplabogeyn viimeiseltä. Kakko on seitsemän lyöntiä kärjestä, mutta yli 20 pelaajaa edellään. Oletettavaa on se, että kärkikolmikko Sandelin, Lundberg ja Robert Rock ei pelaa huipputuloksia lauantaina, ehjällä pelillä Kakolla on edelleen mahdollisuuksia terävimpään kärkeen. Sandelinilla on luonnollisesti faneja Suomenlahden molemmin puolin. Hänen ykköstilassaan olisi melkoisesti nostalgiaa, edellisvuonnahan Per-Ulrik Johansson palasi voittajien sarjaan Moskovassa noin kymmenen vuoden kuivan jakson jälkeen. Tuomas Tuovinen ja Juha-Pekka Peltomäki karsiutuivat, saman kohtalon kokee Mikko Korhonen jonka toinen kierros oli iltapäivällä vielä kesken. TT

Roope Kakko johtaa Moskovan ET-kilpailua

<a href=Roope Kakko oli Moskovan kilpailun avauspäivänä liekeissä. &copy Getty Images"> Roope Kakolta on totuttu aiemminkin näkemään mainioita yksittäisiä kierroksia. Peli ei ole kuitenkaan tahtonut pysyä täysin koossa neljää kierrosta, ja haaveissa olleet meriitit ovat jääneet toistaiseksi saavuttamatta. Tänään Kakolla oli taas urku auki. Kaikkiaan kymmenen birdietä sisältäneen kierroksen harmillisin bogey syntyi viimeisellä väylällä, par olisi riittänyt yksin johtopaikalle päivän päätteeksi. Muut ”tahrat” syntyivät kuutosella ja yhdellätoista. ”Olen aina ollut hyvä sprintteri mutta marathon on se ongelma”, Kakko sanoi osuvasti lehdistötilaisuudessa. ”Sanoin tänään aikaisemmin veljelleni, että minun on pystyttävä säilyttämään keskittymiseni 72 reikää, eikä pelkästään 18 reikää. Tämä konsti minun on opittava – konsti, jonka kaikki suuret mestaritkin osaavat.” Jos menestystä viikonvaihteessa tulee, Roope uskoo hieman epätavallisen kilpailuun valmistautumisen olevan ainakin osittain sen taustalla. ”Iron Maiden teki keikan viime viikolla Helsinkiin, ja minä kävin pelaamassa kierroksen erään lämmittelybändin jäsenen kanssa. Hän vei meidät keikalla ”backstagelle”, ja ilta oli uskomaton. Siinä yksi syy, miksi tänään kulki hyvin – sain inspiraation hard rockista!” Nelikko Kakko, Bäckström, Henge sekä Carter värkkäsi tänään yhteistuumin 30 birdietä ja yhden albatrossin. Joakim Bäckström löi harvinaisuuden kentän 15. väylällä, jolla hän upotti toisen lyöntinsä rautanelosellaan 213 metristä reikään. Muista suomalaisista Juha-Pekka Peltomäki (T94) pelasi Moskovan Le Meridien kentällä 73, Tuomas Tuovinen (T120) 75 sekä Mikko Korhonen (T125) 76 lyöntiä. Kilpailun tunnetuin pelaaja John Daly löi kierroksensa kaksi alle par’in jakaen 42. sijan mm. pelikumppaninsa S.S.P. Chowrasian ja Robert Dinwiddien kanssa. Marko Kuivasaari (24.7.2008)

Russian Open ei innosta Euroopan Tourin parhaimmistoa, Daly yh&#228, vanhalla mantereella

Moskovan turnaus on 2 000 000 euron yhteispotillaan nykyään jo merkittävä kilpailu Euroopan Tourin kalenterissa. Se kärsii kuitenkin siitä, että on sijoitettu kalenterissa tällä kaudella juuri British Openin jälkeiselle viikolle. Tällä on aina luonnollinen vaikutus nimekkäiden pelaajien poisjääntiin. Useimmat heistä kun haluavat rauhoittaa viikot major-turnauksen molemmin puolin tärkeämmän kilpailun valmistautumiseen ja jälkikäsittelyyn. Suomalaisia tilanne hyödyttää, sillä pelipaikan turnauksesta ovat saaneet Juha-Pekka Peltomäki, Mikko Korhonen, Roope Kakko sekä Tuomas Tuovinen. Mikko Ilonen ei ole mukana Moskovassa. Tunnetuimmista pelaajista nähdään huomenna Moskovan ykköstiillä mm. Robert-Jan Derksen, S.S.P. Chowrasia, hyvää tulokaskautta pelaava Robert Dinwiddie, Peter Baker, Markus Brier, Jarmo Sandelin ja John Daly. Big-Johnin esitys British Openissa jäi viime viikolla hyvin vaisuksi. Oli odotettua, että pitkälle ja vinoon lyövä Daly on vaikeuksissa Royal Birkdalen kapeilla väylillä, mutta kahden kierroksen jälkeinen yhteistulos +29 kertoo karua kieltään siitä, että yksi 90-luvun mielenkiintoisimmista tähtipelaajista on tätä nykyä varjo entisestään. Jatkuvat runsaaseen alkoholin käyttöön ja uhkapeliin liittyvät ongelmat ovat varjostaneet Dalyn koko siviilielämää ja tähän heijastuen hänen peliesityksensä ovat käyneet vuosi vuodelta heikommiksi. Maailmanlistan sijoitus on pudonnut vuoden 2005 29. sijalta tämänhetkiseen sijoitukseen, 655. Kilpailuansioita on kertynyt tällä kaudella arkansasilaiselle vaivaiset 29 091 dollaria. 42-vuotiaan pelaajan kierroskeskiarvo 74,48 on pudonnut esimerkiksi vuoden 2004 tilastoista lähes neljä lyöntiä. Vuonna 2008 Daly on selvittänyt cut’in vain kolmesti pelaamissaan 13 kilpailussa. Daly on silti aina seurattu mies, vaikka ei herättäne ihan samanlaista huomiota venäläisyleisön keskuudessa kuin jossain muualla päin Eurooppaa, puhumattakaan kotimaastaan USA:sta. Russian Openin viimevuotista voittoa puolustaa Per-Ulrik Johansson. Johanssoninkaan nimi ei ole viime vuosina liiemmin otsikoissa paistatellut, tämän kauden 12 kilpailusta seitsemän on jäänyt cut-vaiheeseen. Kauden toistaiseksi paras esitys on Italian Openin jaettu 17:s sija toukokuulta. Voittaessaan tänä viikonloppuna Moskovassa Johansson tekisi ruotsalaisgolfin historiaa, sillä samalla hän olisi ensimmäinen länsinaapurimme pelaaja, joka on onnistunut puolustamaan menestyksekkäästi kahden erillisen Euroopan Tourin kilpailun voittoa. Johansson voitti vuosina 1996 ja 1997 European Openin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje