23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lyöntipituudet halutaan kuriin − R&A ja USGA liikkeellä tosissaan

R&A:n ja USGA:n suunnitelmat enteilevät isoja lyöntipituuksia kitkeviä muutoksia jo parin vuoden sisällä. Kuva: Getty Images

Pallon lento-ominaisuudet ja draiverin lyöntipinnan jousto ovat nyt erityisen tarkastelun alla.

R&A ja USGA ilmoittivat tiistaina, miten ne aikovat puuttua jatkuvasti kasvaviin lyöntipituuksiin lajin korkeimmilla tasoilla. Golfin johtavat hallintoelimet esittivät kolme ehdotettua muutosta välineitä koskeviin sääntöihin sekä testauskäytäntöihin. Näiden lisäksi käsiteltäväksi tulee kuusi muuta ”kiinnostuksen kohteena olevaa aluetta”, joiden avulla on tarkoitus lyhentää lyöntien mittaa. 

Välinevalmistajia koskevat ehdotukset:

-Draiverin varren maksimipituus lyhennetään 48 tuumasta 46 tuumaan.
-Puututaan draiverin lyöntipinnan jousto-ominaisuuksiin.
-Testataan golfpallojen lento-ominaisuudet eri olosuhteissa.

Varren pituuteen liittyvällä muutoksella on 30 päivän tarkastelujakso, joka päättyy 4. maaliskuuta. Draiverin lyöntipintaa ja palloa koskevan muutosten palauteaika on puoli vuotta jatkuen elokuun alkuun saakka.

Ehdotuksessa erityinen komitea voisi rajoittaa draiverin varren maksimipituutta mailan rakenteeseen liittyvän paikallissäännön avulla. Muutosta suositellaan käytettäväksi vain ammattilaisille ja korkean tason amatööreille tarkoitetuissa kilpailuissa. Suunnitteilla olevista muutoksista R&A ja USGA informoivat välinevalmistajia jo ennen tiedotteensa julkaisemista.

Kuusi muuta ”kiinnostuksen kohteena olevaa aluetta” kattavat näkökulmia pallon lento-ominaisuuksien tinkimisestä pienempilapaisiin, vähemmän anteeksiantaviin ja vähemmän lyöntipinnastaan osumahetkellä joustaviin draivereihin.

Käsiteltävänä muun muassa on:

-Kokonaispituuden raja-arvon alentaminen.
-Muutos pallon tehokkuuden rajoittamiseksi.
-Muut pallomääritykset, kuten koko ja massa.
-Draiverin suorituskyvyn heikentäminen, mukaan lukien mailan pituus ja lavan tilavuus.
-Muutokset lyöntipinnan jouston sekä MOI-arvon rajoittamiseksi

Näiden ohella harkinnassa on draiverin hitaussäteeseen (kuvaa pyörivän kappaleen hitautta)  liittyvät rajoitukset sekä spinnin tuottoon liittyvien ominaisuuksien tarkastelu kaikilla mailoilla kentän jokaisella alueella.

Ajatuksena tiedotteen perusteella on, että kilpailua järjestävällä taholla tai kilpailutoimikunnalla olisi mahdollisuus vaatia mailoihin ja palloon liittyviä rajoituksia joko kokonaan tai osittain.

R&A ja USGA ottavat mainittuihin ehdotuksiin liittyvää palautetta vastaan 2. marraskuuta saakka. Ehdotettuihin muutoksiin ei liity lajin hallintoelinten mukaan tarkkaa aikataulua.

Hallintoelimet julkaisivat vuosi sitten lyöntipituutta koskevan Distance Insights -raporttinsa, jossa todettiin, että lyöntien jatkuvasti kasvava pituus on haitallista pelille.

Samanaikaisesti USGA:n julkaisemasta vuotuisesta lyöntipituustilastosta käy ilmi, että draivien pituudet jatkoivat viime vuonna kasvua miesten pääkiertueilla – eniten European Tourilla, keskimäärin yli kuusi metriä, joka on noin tuplasti enemmän kuin PGA Tourilla. Vastaavasti naisten LPGA Tourilla keskipituus laski noin viidellä metrillä.

Vaikka tavallisten golfareiden lyöntipituuksista ei ole tuoretta tietoa viime vuodelta, on harrastajien draivien pituuskeskiarvo lyhentynyt vuodesta 2005 lähtien joka vuosi metrillä ollen noin 198 metriä. Tässä mielessä kaikki välineisiin ja palloihin liittyvät rajoitukset rokottaisivat kovalla kädellä harrastajien pelinautintoa.

Tämä saattaa olla se ydinasia, johon välinevalmistajat tulevat tiukasti viittaamaan hallintoelinten suunnitelmia vastaan. Oma lukunsa on, tuleeko markkinoille erikseen vain ammattilais- ja huippuamatöörigolfiin tarkoitettuja mailoja ja palloja. Tämä ainakin lisäisi välinevalmistajien kustannuksia, sillä golfia ammatikseen pelaavia ja kovan tason amatöörejä on vain murto-osa maailman kaikista golfareista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (13 kpl)

    golftintti says:

    Vihdoinkin!
    Ei harrastajankaan pelinautinto voi olla kiinni vain siitä, kuka lyö pisimmällle. Golf on taitolaji, joka tuntuu monelta unohtuvan. Ärsyttäviä ovat jatkuvat vertaukset ja viittaukset lyöntipituuksiin.

    Hikkori-Jussi says:

    Kyllä se niin on että kaikki välineisiin ja palloihin liittyvät rajoitukset rokottaisivat kovalla kädellä harrastajien peliä.

    Putti-Possu says:

    Jo nyt on aika paljon rajoituksia, jotka vähentävät lyöntipituuksi, kuten mailan pituus, lyöntipinnan kimmoisuus, pallon paino ja koko. Ei ne rajoitukset ole tähän astikaan vähentäneen golfin kiinnostavuutta. Jos niitä samoja tekijöitä muutetaan, pelin nautittavuus ei mitenkään voi kärsiä. Helppo tapa olisi muuttaa palloa (hieman suurempi, hieman kevyempi, hieman pehmeämpi) – pallonvalmistajatkaan eivät valittaisi, kun vanhat pallot tulevat siirtymäajan jälkeen laittomiksi harrastuspeleissä (ammattilaispeleissä siirtymä voi olla hyvinkin nopea)

    Heisa says:

    Tekisivät vaan ammattilaispeleihin mailoihin ym välineisiin omat säädöt jolla rajoitetaan pallon matkaa ja spinniä.
    Klubituupparit pelaa millä nytkin, tuskin normi pelaaja lyö liian pitkälle tai saa liikaa spinniä.

    Putti-Possu says:

    En niinkään näe ongelmaa ammattilaiskisoissa, vaan harrastajapiireissä. Ei vain ammattilaiset vaan myös nuorehkot miehet lyövät kenttään nähden liian pitkiä avauksia, jolloin tulee vaarallisia sokko-tilanteita. Asian voisi korjata korjaamalla kenttiä, mutta paljon helpompi on korjata välineitä. Pitääkö aina ensin sattua onnettomuus, ennen kuin herätään?

    KL1 says:

    ’Pitääkö aina ensin sattua onnettomuus, ennen kuin herätään?’

    Hyvänen aika sentään!! Eivät ne välineet onnettomuuksia aiheuta, vaan vastuuttomat ihmiset! Yhtä hyvin voisi määrätä kaikki autot kulkemaan enintään 15 km/h, koska liikenteessä liikkuu valtava kasa autoilijoita, jotka eivät osaa ajaa ottamatta käsittämättömiä riskejä.

      Putti-Possu says:

      Tällä logiikalla liikenteessä ei tarvittaisi mitään rajoituksia – kaikkihan ymmärtävät ajaa kaupungissa enintään 50 km/h … eikö 😉

        KL1 says:

        Täsmälleen. Jos ihmiset ymmärtäisivät ajaa järkevästi, joustavasti ja maltillista tilannenopeutta käyttäen, ei rajoituksia tosiaankaan tarvittaisi. Mutta kun kaikki eivät ymmärrä ja ihmisillä on reaalimaailmasta poikkeava käsitys omista taidoistaan.

        Ymmärsit varmasti kuitenkin mitä tarkoitin. Ei väline aiheuta vahinkoa, vaan lyöjä. Kuten liikenteessä, myös golfkentällä on käytössä säännöt, joita noudattamalla pelaaminen on turvallista. JOS niitä sääntöjä noudatetaan. Siinä tilanteessa on aivan sama lentävätkö pallot pitkälle vai lähelle, turvamarginaali on aina olemassa, se on vain eri suuruinen.

    Klubipelaaja says:

    Tuo maninittu ”nuorehkojen miesten” (tai muiden) ylipitkät lyönnit vaikuttavat myös pelinopeuteen. Aiheuttavat ylimääräistä odottelua, kun pitää odottaa, että on tilaa lyödä se pallo pitkälle pusikkoon.

      Putti-Possu says:

      Tilanne ilmenee erityisesti näissä joukkuekisoissa, joissa myös ”nuorehkot miehet” pakotetaan lyömään keltaisilta (tai nuorehkot naiset punaisilta). Ensin yksi scramble-joukkueesta lyö varmaan avauksen keskelle, jolloin pitkälyöntisten kannattaa yrittää loistopaikalle puiden ja kumpujen yli, kun ei tarvitse välittää pallon katoamisesta. Siellä notkossa on sitten muita pelaajia tai jos haluaa varmistua, sitten odotellaan ja odotellaan ja odotellaan

      KL1 says:

      Nyt mennäänkin jo vahvasti sinne ripeän pelaamisen alueelle eikä sielläkään ole mitään ongelmaa lyödä pitkälle. Jos edellä menevän ryhmän etenemistä sen pitkälyöntisen johdosta joudutaan odottamaan, niin kaikki muut ryhmän pelaajat voivat lyödä oman avauksensa ensin. Ei tuon pitäisi olla mitään ydinfysiikkaa, vaan silkkaa maalaisjärkeä. Sen puuttuminen estää aika monta muutakin järjellistä toimintoa golfin avauslyönnin lisäksi.

      Pallojen lentopituuksien rajoittaminen maalaisjärjen puuttumisen vuoksi on tasan yhtä järkevää kuin valon kantaminen säkillä tupaan.

        Putti-Possu says:

        Kun ominaisuuksia on rajoitettu ennenkin, esimerkiksi mailan varren pituutta, pallon painoa ja kokoa, lyöntipinnan kimmoisuutta ja uria. Onko siis niin, että nämä kaikki pitäisi vapauttaa vai onko ne vuosikymmenten aikana asettuneet absoluuttiseen ideaalipisteeseen vai voiko niitä säätää uudelleen, jos tarvetta ilmenee?

    KL1 says:

    @P-P: Mielestäni tässä on kyse rajoittamisen syistä eikä rajoittamisesta rajoittamisen vuoksi. Sinä olet esittänyt syyksi niiden wannabepro-tyyppien 250-metristen sokkoavauksien vähentämisen, mikä ei omasta mielestäni ole missään mielessä perusteltu syy.