Peliuransa päättänyt Teemu Putkonen haluaa tulevaisuudessa ratkaista ihmiskunnan haasteita - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Peliuransa päättänyt Teemu Putkonen haluaa tulevaisuudessa ratkaista ihmiskunnan haasteita

Teemu Putkosen tulevaisuuden suunnitelmissa golf jää pienempään rooliin vaikka hän tällä hetkellä sitä opettaakin.

Putkonen lopetti kilpauransa ja elämän uusi suunta on jo selvillä. Se liittyy ihmisten auttamiseen.

Teemu Putkonen kiersi golfin perässä ympäri maailmaa vuosien ajan. Tutuksi ovat tulleet Espanjan viheriöt, collegegolf Yhdysvalloissa sekä moni maa Aasiassa. Hän on aina halunnut tehdä asioita eri tavalla kuin muut ja seurata omia polkujaan.

Kilpauran tähtihetkiksi jäi vuodet Aasiassa. Ennen muuta hän mainitsee karsintojen läpäisemisen Aasian kiertueelle, vieläpä kahdesti.

”Se tunne karsintojen jälkeen, kun kortti on varmistunut, oli niin mahtava! Karsinnoissa on aina paljon paineita, kun seuraavan vuoden pelit riippuvat niistä. Se, että pääsin kahdesti läpi, oli makeaa ja osoitti itselleni, että peliä on eikä vain tuuria”, Putkonen hekumoi.

Putkosen yli kymmenvuotisen uran hienoimmat kokemukset liittyvät siis Aasiaan. Erilaisia kenttiä, ihmisiä ja kulttuureja hän näki lukuisia.

”Kulttuurierot pelaajien välillä olivat todella isoja. Vaikkapa se, miten suhtaudutaan sääntöihin ei ollut aina ihan samanlaista, mihin on Suomessa totuttu. Tajusin, että nekin pitää vain hyväksyä. Kaikki ei ole niin mustavalkoista kuin miltä se saattaa näyttää.”

Putkonen pelasi Aasian eri kiertueilla ja varsinkin maanosan pääkiertueella pelaaminen saa hänet edelleen nautiskelemaan noita aikoja.

”Aasian Tourilla pelaaminen oli upea kokemus. Pääsin pelaamaan huippupelaajien kanssa uskomattomilla kentillä. Se jäi lämpimästi mieleen. Ilmapiiri oli erilainen, mutta rento ja ystävällinen. Ei ollut mitään kuppikuntia eikä ketään syrjitty. Vanhemmat pelaajat auttoivat uusia tulokkaita”, Putkonen muistelee.

Nyt Putkosen pelit kiertueilla ovat päättyneet. Joitain kisoja hän aikoo pelata, muttei enää mitään sen suurempaa. Luontainen jatkumo kilpauralle on ollut siirtyä golfopettajaksi. JEAH Golfissa oppejaan jakava Putkonen näkee vahvasta kilpaurasta olevan hyötyä opettamisessa.

”Kun on omakohtaista kokemusta paljon, niin pystyy samaistumaan ihmisiin. Olen tehnyt samoja virheitä, joita näen valmennettavillani golfareilla. Ymmärrän sitä virhettä, mitä joku tekee ja voin kertoa millaisilla keinoilla pääsin itse siitä pois. Oma ura on tuonut laajemman katsauksen ja olen saanut erilaisia vaihtoehtoja, joilla pääsee jostain virheestä eroon.”

Tällä hetkellä maailmassa ja ihmiskunnassa on paljon hälyttävimpiä asioita kuin golf, joita halutaan ratkaista.

Putkonen syventyy entisestään filosofiaansa kun vauhtiin pääsee.

”Mun mielestä jos lukee vain kirjoista tai käy joitain kursseja eikä ole omakohtaista kokemusta, niin se ymmärrys opettamiseen on paljon suppeampi. Toki nuo asiat voi oppia millä keinolla tahansa, mutta kun olen itse tullut pelaajataustasta, niin olen voinut käyttää sitä hyväksi.”

”Valmennusprosessissa merkittävin tekijä on kommunikaatio. Vaikka valmentaja tietää, mitä pitää tehdä, mutta ei osaa viestiä sitä pelaajalle sillä kielellä millä hän sen ymmärtää, niin silloin siitä ei ole mitään apua.”

Kokemuksen ja tunteen kautta oppiminen on Putkosen mielestä olennaista. Käytännönläheiseksi itseään kuvaileva Putkonen haluaa noiden asioiden kautta auttaa pelaajia oppimaan asioita.

”Minulle on tärkeää saada pelaajalle omakohtainen kokemus oikeanlaisesta lyönnistä. Treenatessa voi käyttää joitain apuvälineitä, mutta niitä ei ole kentällä käytössä. Kentällä apuvälineenä on vain oma fiilis.”

Peliuran lopettaminen kypsyi Putkosen mielessä viimeistään pandemian aikana. Tuo aika oli hänelle jopa tervetullutta, kun ei tarvinnut reissata niin paljoa ja pääsi viettämään aikaa kotona. Vaikka hän on nyt siirtynyt golfissa opetuspuolelle, siintävät tulevaisuuden suunnitelmat muualla kuin lajin parissa.

”Muutaman vuoden sisällä tulee lähtemään isompi projekti käyntiin, mikä tarkoittaa hyvinvointikeskusta. Tulen yhdistämään ihmisiä, joilla on samanlainen intohimo. Sellaisia, jotka haluavat auttaa muita voimaan paremmin ja nauttimaan ihmiskokemuksesta enemmän.”

Putkosen ajatusmaailmassa kysymys on performanssin optimoinnista, eli siitä miten meidän parasta mahdollisista suorituskykyä saataisiin mahdollisimman usein ulos.

”Ymmärrettäisiin, miten meidän keho ja mieli toimii ja miten näitä optimoidaan. Monet valmentajat ovat käyttäneet yhden prosentin sääntöä. Eli jos tänään ollaan prosentin verran parempia kuin eilen ja huomenna prosentin parempia kuin tänään, niin ne eivät ole isoja asioita joita pitää kehittää. Pitkässä juoksussa sillä on hirveän iso ero, kun parannamme näitä pieniä asioita päivittäin.”

Putkosella jooga on myös näytellyt merkittävää osaa hänen ”uudessa elämässään”. Tulevaisuuden projektit liittyvät siihen.

”Suunnitelmissa on rakentaa ashram Suomeen. Se on palveluspaikka, jossa voidaan harjoittaa joogaa ja meditaatiota. Siellä voidaan palvella ja auttaa muita ihmisiä. Golf näyttelee pienempää roolia. Haluan auttaa mahdollisimman monia ihmisiä, jolloin asia pitää olla laajempi mistä puhutaan.”

”Tällä hetkellä maailmassa ja ihmiskunnassa on paljon hälyttävimpiä asioita kuin golf, joita halutaan ratkaista. Itsellä on sellainen tuntuma, että minulla on ratkaisuja näihin ihmiskunnan haasteisiin. Haluan tuoda viisautta esille, että mitä halutaan muuttaa, jotta pystyttäisiin nauttimaan elämästä enemmän. Ja oltaisiin enemmän sovussa.”

Putkonen on ehkä viimeisen sanansa kilpagolfissa sanonut, mutta elämän muilla osa-alueilla riittää vielä kerrottavaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)