11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pelaamisen käytännöt jäävät epäselviksi alkeiskursseilla

Lyömisen, sääntöjen ja etiketin opetukseen alkeiskurssilla ollaan tyytyväisiä. Tässä Reima Kaija opastaa ryhmäänsä tarttumaan mailaan oikeaoppisesti.

Aloittelevat golfarit eivät saa alkeiskursseilla ja green card -suorituksen yhteydessä tarpeeksi tietoa pelaamiseen tai harrastuksen jatkamiseen liittyvistä käytännöistä. Asia käy ilmi Suomen Golfliiton tekemästä selvityksestä. Golfliitto lähetti kyselyn viime vuonna green cardin suorittaneille. Kysely meni paitsi sellaisille, jotka olivat liittyneet golfseuraan myös heille, jotka eivät syystä tai toisesta jatkaneet harrastusta golfseuran jäsenenä. Vastauksia tuli yhteensä 1400. Sekä golfseuraan liittyneet että liittymättä jättäneet olivat tyytyväisiä alkeiskurssilla saamaansa opetukseen ja tietoon, joka koskee pelaamista kentällä. Siis lyömistä, sääntöjä ja etikettiä. Yli 90 % vastaajista oli sitä mieltä, että alkeiskurssi oli hintansa väärti. Pelaamisen käytännöt, kuten tasoitusjärjestelmä ja tiiajan varaus, sekä harrastuksen jatkamisen mahdollistavat toimet jäivät kuitenkin kyselyn mukaan epäselviksi molemmille vastaajaryhmille. Tämä selittää osin sen, miksi vain puolet green cardin suorittaneista liittyy golfseuraan. ”Vastaajien mielestä alkeisopetuksen tasoa voidaan Suomessa pitää hyvänä, tosin parannettavaakin löytyy. Alkeisopetuksessa puhutaan vastaajien mielestä riittävästi kentällä tapahtuvista asioista, mutta aluksi pitäisi tietää miten ylipäätään pääsee kentälle, jäseneksi ja niin edelleen”, aloittelijakyselyn tuloksia analysoinut Golfliiton projektikoordinaattori Aarni Nordqvist sanoo. ”Näiden käytännön asioiden viestinnässä meillä on petrattavaa ja pohdimme parhaillaan, mitä työkaluja voisimme Golfliitossa tuottaa golfyhteisön ja aloittelijan avuksi”, hän jatkaa.

Green card on taskussa, mitä sitten tehdään? Näin jää moni aloittelija ihmettelmään.

Green card on taskussa, mitä sitten tehdään? Näin jää moni aloittelija ihmettelmään.

Moni haluaa harrastaa ilman jäsenyyttä Kun sellaisilta green cardin suorittaneilta, jotka eivät ole liittyneet golfseuran jäseniksi kysyttiin syytä ratkaisuunsa, tärkeimmäksi syyksi nousi ”aika ei ole kypsä”. Moni halusi vielä miettiä tuleeko hänestä golfari vai ei. Toiseksi suosituin syy oli golfin kalleus ja kolmanneksi eniten mainintoja sai vaihtoehto ”haluan harrastaa golfia, mutta en seuran jäsenenä”. Tämä tarkoittaa siis pelaamista par 3 -kentillä, pay & play -kentillä sekä rangella lyömistä, eli halvempaa ja vähemmän aikaa vievää harrastamistapaa. ”Avoimien vastausten perusteella moni katsoi mielekkäämmäksi kokeilla ensimmäisenä kesänä pelaamista par 3-kentillä tai halusi kerätä rangelta itseluottamusta. Maksuthan ovat näissä kertaluontoisia eikä aikaa mene läheskään niin paljon kerrallaan”, Aarni Nordqvist kommentoi. ”Avoimissa vastauksissa yleisimmäksi syyksi seuraan liittymättömyyteen nousi kuitenkin kurssin suorittaminen syksyllä. Kysyisinkin, onko yleensä läpi kauden jatkuva alkeiskurssitoiminta otettu tuotteistamisessa ja hinnoittelussa huomioon? Toki moni pelaaja sanoi liittyvänsä seuraavana vuonna jäseneksi”, Nordqvist jatkaa. Hill Siden Valley Course on pay&play-kenttä, jolla voi pelata ilman golfseuran jäsenyyttä.Osakkuus ei houkuttele Golfseuraan liittyneiden keskuudessa suosituin pelaamisen tapa on green fee- tai pelilippupelaaminen. Nuorempien vastaajien kohdalla pelilippupelaamisen suhteellinen osuus kasvoi entisestään. Vuokrapelioikeudella pelasi reilu neljännes vastanneista. Osakkeen omistajaksi tai vastikkeen maksajaksi ilmoittautui vain 3% vastaajista. ”Osakkeen omistaminen ja vastikkeen maksaminen on aiempiinkin tutkimustuloksiin perustuen houkuttelevampaa niille, jotka ovat hurahtaneet lajiin lopullisesti ja sitä myötä ovat valmiita satsaamaan golfiin enemmän aikaa ja rahaa. Lyhyesti sanottuna: investoidaan aloittelijoihin ja pidetään heistä huolta, niin lopulta he investoisivat golfyhteisöön”, Nordqvist huomauttaa. ”Lisäksi on syytä ottaa huomioon, että green cardin suorittaneiden keski-ikä on noin 40 vuotta. Golf on siis nuorentumassa ja varsinkin nuoremmalla puoliskolla tulevaisuus on monelta osin auki ja heidän osaltaan on vaikea nähdä osakkuutta kiinnostavimpana tapana rahoittaa pelaaminen harrastuksen alussa”, hän jatkaa. Janne Knuuti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

  Pentti K. says:

  Samalla koko golfin ilmapiiri on muuttumassa Suomessa. Ollaan pääsemässä irti ”minä minä” ilmapiiristä, irti ”green fee pelaajat ovat lokkeja” ilmapiiristä ja siirtymässä enemmän kansainvälisempään ilmapiiriin, jossa itse golf on se tärkein asia. Osakkuus on kohta jäänne menneisyydestä ja ihmiset tulevat keskustelemaan golfin mielekkyydestä ja lajin hienoudesta. Ei kaikesta mahdollisesta negatiivisuudesta, mikä näyttää nyt olevan se tärkein asia. Tyytyväisia golfareita näyttää olevan hyvin vähän Suomessa! Golf-opetuskin saattaa tässä samalla siirtyä nippelitiedosta (jolla ei pelaajaa tehdä) isoon kuvaan, jossa ihmiset oikeasti oppivat golfia ja tekevät siitä samalla elinikäisen harrastuksen. Omasta egosta itse peliin! Siinä suunta suomalaiseen golfiin.

  Maksava peluri says:

  Mielestäni green fee pelaajat ei ole mitään ”lokkeja” hehän maksavat käyttämänsä peliajan. Tämä vallalla oleva ajatus ….kaikki pelaa ei vain toimi, vaikka se lauseena kuulostaa kuinka hyvältä tahansa. Puhutaan vaan hienouksista ja tehdään ”oikeita”pelaajia heti?! Muutetaanko sääntöjä jotta kiireiset pelurit saa tulosta heti ja helpommalla, voi sitä kurjaa osakkeen omistajaa joka on esim 25v maksanut hoitokulut yms. kenttäremontti maksut, senkin jäänne menneisyydestä!! Kaikille vaan mailat selkään ja kentälle, ei ole niin väliä mitä teet kunhan se vaan ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä ja voit sanoa olevasi golffari! se on rentoa meininkiä ja kehittää Suomen golfin aivan uudelle tasolle. Mistähän se raha muuten tulee näiden kenttien ylläpitämiseen….vanabe golffarilta vai siltä muinaisjäänne golfosakkeen omistajalta…veikkaisin jälkimmäistä

  Jorkka Kemppainen says:

  Terve, meidän kenttä pitäisi remontoida, vippaatko pari miljoonaa? Maksetaan takaisin, jos vaan saadaan ”lokeilta” perittyä.

  Edi says:

  Pelkkää rahastusta. Annetaan palloja ja sanotaan että lyö tohon suuntaan…ite sai etsiä tiedon golfista. säännöt…käytännöt jopa miten voin maksaa pelaamisestani…ei ollut ketään loppaamassa jäseneksi tai osakkeen omistajaksi…jos ei myydä ei varmaan kukaan ostakaan…kenttä jossan nyt pelaan osakkeenomistajien pelioikeuksilla,meitäkin kai tarvitaan, on pelkkiä sisäpiiri snoppailijoita täynnä…Opettelen pelin ja näytän kaikille närhen munat ja vaihdan kenttää. Mukava laji jonka pariin on kai aiemmin kerääntynyt kaikki liikaa itseään rakastavat ukot.