Nina Katajainen tuo naisenergiaa miesvaltaiselle alalle – ”En näe syytä, miksei golftoimari voi olla nainen” - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nina Katajainen tuo naisenergiaa miesvaltaiselle alalle – ”En näe syytä, miksei golftoimari voi olla nainen”

Ann-Christine Sundell (vas.) ja Archipelagia Golfin toimitusjohtaja Nina Katajainen ovat saanet naisia innostumaan golfista.

Paraisten Archipelagia Golfissa on lähdetty aktiivisesti mukaan Naiset golfaa -projektiin.

Archipelagia Golfin toimitusjohtaja Nina Katajainen on yksi harvoista suomalaisista naispuolisista golfjohtajista. Suomen Golfliittoon kuuluu 132 seuraa, joista vain muutamassa on nainen toimitusjohtajana. Golfareista naisia on kolmasosa, joten siihen suhteutettuna johtajien tuoleilla istuu todella vähän naisia.

”En osaa suoraan sanoa, mistä se johtuu. Tietenkin, jos katsoo suomalaisten golfareiden ikärakennetta, niin ollaan vanhoja ja miehiä. Naisia on onneksi tullut sinne lisää”, Katajainen sanoo.

Katajaisella itsellään on vahva golftausta. Hän pelasi kilpaurallaan maajoukkueessa saakka ja on senkin kautta päässyt näkemään paljon erilaisia paikkoja ja kenttiä. Toki mutkaa ei voi niin suoraksi vetää, että vain maajoukkuetason golfarit voisivat toimia golfjohtajina, mutta täysin golfista tietämättömänä on hankala johtaa golfyhteisöä.

”Voi olla tarpeen, että on kokemusta alalta ennen kuin alkaa toimariksi. Työn luonne on sellainen, että se vie työajan ja vapaa-ajan. Miten sitten naisten perhetilanne tai omat harrastukset sopivat siihen yhtälöön? Jos on golfjohtajanaisena ajatellut pitävänsä neljän viikon loman ja purjehtia jossain tuolla merellä, niin kannattaa ajatella uudestaan”, Katajainen kertoo.

Golfjohtajana tulee hallita erilaisia osa-alueita menestyäkseen työssä. Katajainen luettelee esimerkiksi verkostoitumisen, yritystapahtumien myynnin, osakeyhtiölain ja jäsenistön huolehtimisen asioiksi, jotka olisi hyvä olla hallussa. Silti, sukupuolikysymys tämän ei pitäisi olla.

”En näe mitään syytä, miksei golftoimari voisi olla nainen.”

Katajainen on ollut Archipelagian toimitusjohtajana 11 vuotta. Sitä ennen hän oli töissä samassa paikassa toimistotehtävissä. Paraisilta kotoisin oleva Katajainen opiskeli ympäristö- ja meribiologiaa ja luki opettajan pätevyydenkin kyseiseltä alalta. Tuon alan töitä hän ei silti ole tehnyt, mutta pitää akateemista koulutusta erittäin hyvänä pohjana toimitusjohtajan tehtäviin.

Katajainen on vuosien saatossa nähnyt ja kokenut työssään paljon kaikenlaista. On vastaan tullut sitten hyviä tai huonoja asioita, niin ne on pystynyt jakamaan kollegoiden kanssa.

”Golftoimareiden keskuudessa vallitsee minun mielestäni hyvä henki. Heti alkuun minullekin lyötiin käyntikorttia käteen ja sanottiin, että voi soittaa missä tahansa tilanteessa. Tätä olen jatkanut itsekin.”

Omille pelaajilleen Katajainen on myös halunnut olla helposti lähestyttävissä ja onkin viestinyt aktiivisesti, että ovi on aina auki. Varsinkin naiset ovat ottaneet tästä koppia.

”Naiset ovat hyviä sanansaattajia, kun voitat heidät puolelleen. He myös antavat palautetta enemmän. Ainakin minulle uskalletaan tulla kertomaan, että jokin asia pitäisi korjata.”

Archipelagiassa naiset pääsivät tutustumaan golfiin rennossa hengessä.

Naiset golfaa -projekti herätti naisissa kiinnostusta

Golfliiton alulle laittama Naiset golfaa -projekti otettiin Archipelagia Golfissa lämpimästi vastaan. Tavoitteena on yksinkertaisesti saada naisia lisää golfin pariin. Paraisilla oli huhtikuussa kaksi tutustumistilaisuutta, jonka jälkeen vielä intensiivikursseja toukokuun loppuun.

Katajainen sanoi ennen projektia sitä järjestämässä olleelle Ann-Christine Sundellille, että tapahtuma pidetään jos siihen on yksikin ilmoittautunut. Sundell vastasi, että kymmenen tulee aivan varmasti.

”Yli kolmekymmentä naista oli mukana, joista 22 jatkoi vielä intensiivikursseille”, Katajainen kertoo.

Sundellin ideana oli tehdä golfista mahdollisimman helposti lähestyttävää ja purkaa esimerkiksi hankalalta kuulostava terminologia yksinkertaisempaan muotoon.

”Kaikille ei ole selvää mikä on range tai chippi tai kaikki muutkaan termit, joten kävimme ne läpi ja kerroimme mitä ne tarkoittavat”, Sundell sanoo.

”Ja mikä on myös tärkeää, niin naiset tutustuivat toisiinsa ja sopivat jo yhteisiä pelikertoja tänne. Naiset ehkä tarvitsevat edes sen yhden tutun, jonka kanssa lähteä pelaamaan tai harjoittelemaan”, Sundell jatkaa.

Archipelagiassa Naiset golfaa -projektin suosio yllätti järjestäjätkin. Siemen on siis kylvetty ja Paraisillakin toivotaan, että naisia tulee lajiin mukaan enemmänkin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)