2.–9.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mikko Ilonen valottaa lopettamispäätöksen taustoja Veskun podcastin vieraana: "Mä olisin rikkonut perheeni"

Getty Images

Mikko Ilonen kertoo Vesa-Matti Loirin vieraana myös, että oli lähellä lopettaa uransa jo vuonna 2006.

Vesa-Matti Loirin podcastissa vieraillut suomen kaikkien aikojen menestynein miesgolfari kertoo lopetusajatusten kasvaneen jo varhain uran varrella: ”En halunnut jäädä rypemään siihen lajiin, vaan vanheta elämällä normaalia elämää.”

Mikko Ilosen lopettamispäätös keväällä 2019 yllätti monet. Tuolloin 39-vuotias viisinkertainen European Tour -voittaja oli golfari parhaassa iässään. Ilonen ei ole liiemmin julkisuudessa avautunut päätöksensä taustoista, mutta Vesa-Matti Loirin Pelimies Vesku -podcastin vieraana Ilonen kertoo asiasta enemmän.

”Mulla oli ammattilaissa paljon vanhempia kavereita, jotka olivat jääneet roikkumaan siihen golf-elämään. Ja se näytti mulle tosi tuskaiselta. Mä en halunnut jäädä samalla tavalla rypemään siihen lajiin. Siksi mulle tuli jo varhain selvä ajatus siitä, etten halua pelata ammattigolfia vanhempana, vaan tehdä jotain ihan muuta. Elää normaalia elämää”, Ilonen sanoi.

Lopullisesti päätös suunnanmuutoksesta kypsyi vuoden 2018 lopussa. Ilosten esikoinen oli aloittanut koulun, ja se rajoitti suuresti perheen mahdollisuuksia matkustaa isän golfturnausten perässä.

”Jos mä olisin runtannut siihen vielä yhden kunnon stintin ja panostanut oman aikani täysin golfiin, niin mä olisin rikkonut perheeni”, Ilonen näkee.

Maailmaa jatkuvasti kiertävän ammattigolfarin ja läsnä olevan perheenisän roolien yhdistäminen olisi ollut Ilosen mukaan mahdotonta.

”Huipputasolla pelaaminen olisi vaatinut minulta niin paljon itsekkyyttä, etten olisi voinut olla tarpeeksi kotona. Ja jos sä kysyt ala-astelaiselta, että haluaako se viettää kesä-, talvi- ja syyslomansa faijan golf-pelejä katsellen, niin kyllä se vastaus on ei.”

Ilonen korostaa, että verrattain varhainen lopettamispäätös ei ole jäänyt harmittamaan miestä jälkikäteen.

”Mä sain vetää 18 vuotta omilla ehdoillani. Nyt on meidän perheessä muiden vuoro.”

Paljon yllättävämpi paljastu on se, että Ilonen oli varsin lähellä lopettaa uransa jo 26-vuotiaana – siis vuonna 2006. Ilonen kadotti pelinsä täysin ja menetti pelioikeutensa European Tourille.

”Vuoden 2005 lopussa kaikki oli niin sekaisin, etten mä pystynyt kerta kaikkiaan pelaamaan golfia. Lähdin silloin yksin Amerikkaan muutamaksi kuukaudeksi selvittämään tilannetta itseni kanssa. Ilman sitä rypemistä mitään voittojakaan ei olisi välttämättä tullut. Siksi pidän itse vuotta 2006 urani tärkeimpänä, kun pystyin nousemaan sieltä pohjalta. Se oli jopa tärkeämpää kuin seuraavan vuoden ensimmäiset European Tourin voitot”, hän arvioi.

”Löysin silloin jonkinlaisen rauhan. Se rauhallisuus välittyi greenille ja sen ympärille, ja siitä tuli mun pelin suurin vahvuus. Mä en esimerkiksi ole koskaan kokenut olevani erityisen hyvä puttaaja. Mutta kun olin rauhallinen, niin silloin puttikin oli yhtäkkiä vahvuus.”

Ilonen pelasi Euroopan kiertueella 398 kilpailua. Niistä hän voitti viisi. Kymmenen parhaan joukkoon hän ylsi yhteensä 38 kertaa. Ura oli menestyksekäs, mutta itse hän näkee asian toisessa valossa.

”Enempihän se oli turpiin ottamista. Mutta se on golfin luonne. Ne pärjäävät, jotka kestävät parhaiten sitä jatkuvaa turpiinsa saamista.”

Jätettyään kilpagolfin Ilosesta ei ole tullut innokasta harrastajaa. Hän pelaa vuodessa kymmenisen kierrosta.

”Pari kesää sitten pelasin 15 kierrosta, ja sekin alkoi tuntua jo liian paljolta.”

Pelimies Vesku -podcast löytyy usealta alustalta, kuten Spotifystä ja YouTubesta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

 • Abhibarn says:

  Kylläpä Mikon golfammattilaisen ura poikkeaa
  Bernard Langerin ( s. 1957 )urasta. Langerilla on
  vuonna 1984 vihityn vaimonsa kanssa neljä lasta ja
  hän on tienannut yli 50 vuotiaiden Championship Tourilla
  jo lähes 29 milj dollaria ja lisää on tulossa ! Hänen ensimmäinen
  ammattilaisvoittonsa on vuodelta 1974 ja viimeisin viime
  vuodelta. Oletettavasti pelaa useamman kuin 15 kierrosta
  tänäkin vuonna ilman kyllästymistä. 👍