26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Luvassa kaikkien aikojen kilpasyksy?

PGA Championshipille yritetään löytää uutta paikkaa kesän kiivaimmilta pelikuukausilta. On mahdollista, että miesten ja naisten kaikki yhdeksän majoria pelataan vuoden toisella puoliskolla. Kuva: Getty Images

Koronaviruspandemia kääntää kilpagolfin kohokohdat ja painopisteen vääjäämättä vuoden toiselle puoliskolle.

Nopeasti levinnyt koronavirus pitää maailmaa pihdeissään, ja muun muassa koko kilpaurheilusektori on tällä hetkellä täysin pysähdyksissä. Se on saanut myös huippugolfin reagoimaan tilanteeseen, mikä on ilmennyt lukuisten keväällä pelattavaksi tarkoitettujen turnausten peruuntumisena.

Viimeisimpänä peruutuksista ilmoitti LPGA Tour, jonka kaksi huhtikuussa (Lotte Championship ja Hugel-Air Premia LA Open) sekä yksi huhti-toukokuun vaihteessa pelattava (LPGA Mediheal Championship) kilpailu poistuivat perjantaina kiertueen turnauskalenterista.

Se tarkoittaa sitä, että pelit naisten Yhdysvaltain kiertueella jatkuvat aikaisintaan toukokuun puolivälissä Belleairissa Floridassa käytävällä Pelican Women’s Championshipillä.

Kisojen peruuntuminen tai lykkääntyminen on aiheuttanut harmillisen tilanteen myös ensimmäistä kauttaan LPGA:lla pelaavalle Matilda Castrenille, jonka ensimmäinen kilpailu USA:n mantereen puolella kiertueen täysivaltaisena jäsenenä antaa odottaa nyt pitkään itseään.

Castren avasi uransa LPGA:lla helmikuun alussa Australiassa käydyssä kauden kolmannessa kilpailuissa. Seuraavalla viikolla pelattaviin Australian avoimiin hän ei mahtunut, ja tämän jälkeen kiertue on joutunut perumaan yhdeksän kilpailua putkeen.

Espoon Golfseuran kasvatin oli alun perin määrä tehdä USA-debyyttinsä tällä viikolla Volvik Founders Cupissa.

Samalla LPGA Tour ilmoitti myös löytäneensä huhtikuun ensimmäisellä viikolla ohjelmassa olleelle kauden ensimmäiselle majorille ANA Inspirationille uuden paikan syyskuulta.

Tässä vaiheessa ensisijainen huoli liittyy koronavirukseen, jonka mahdollisimman nopeaa talttumista jokainen hartaasti toivoo. Iso osa kilpailuista niin naisten kuin miesten pääkiertueilla on peruttu ja muille pyritään löytämään uusi paikka kalenterista pääsääntöisesti vuoden toisella puoliskolla.

Koronaviruspandemian pitkittyessä on mahdollista, että turnausten siirrot tänä vuonna myöhäisempään ajankohtaan jäävät haaveeksi, mutta optimistisemman ennusteen mukaan kesällä voisi kilpakentillä olla jo täysi höyry päällä.

Siinä tapauksessa huippugolfin ystävät pääsisivät vielä elämänsä karkkikauppaan, sillä edessä olisi tarve löytää siirtyneille eturivin kilpailuille uusi paikka.

Siirtyvien kisojen joukossa on jo miesten kaksi majoria (Masters Tournament ja PGA Championship) sekä yksi naisten major. Mikäli myös kesäkuussa kalenterissa oleva U.S. Open jouduttaisiin siirtämään, tarkoittaisi se sitä, että vuoden toisella puoliskolla pelattaisiin yhteensä yhdeksän majoria, joista siis neljä siirrettynä.

PGA Tour on ollut peruutuksineen pakkoraossa, sillä FedEx Cupin finaalit ovat ja pysyvät elokuun kahdella jälkimmäisellä viikolla. Euroopan kiertue on sen sijaan liki mahdottoman edessä, jos se aikoo saada yhdeksälle siirrettävien joukossa olevalle kilpailulle paikan vuoden 2020 puolella.

Tästä tosin saattaa kehkeytyä uudenlainen ongelma, sillä mahdollisia viikkojakin on rajoitettu määrä. Oman aikataulullisen haasteensa tuovat lisäksi heinä-elokuussa Tokiossa pelattavat miesten ja naisten olympiaturnaukset, PGA Tourin playoffit sekä syksyn todellinen namupala, Ryder Cup.

Oman helpotuksensa spekulaatioille tuo PGA Tourin päätös siirtää Dominikaanisessa Tasavallassa pelattavan kilpailun ohella tähän asti peruuntuneista vain Masters ja PGA Championship. European Tour on ollut kitsaampi perumaan kokonaan turnauksiaan. Näin on käynyt tähän asti vain elokuun lopussa ohjelmassa olleelle Tsekin kilpailulle.

PGA Tour on ollut peruutuksineen pakkoraossa, sillä FedEx Cupin finaalit ovat ja pysyvät elokuun kahdella jälkimmäisellä viikolla. Euroopan kiertue on sen sijaan liki mahdottoman edessä, jos se aikoo saada yhdeksälle siirrettävien joukossa olevalle kilpailulle paikan vuoden 2020 puolella.

Kesäkuun alusta lähtien ET:n kalenterissa tyhjää tilaa on vain olympialaisten alla heinäkuussa viikolla 30 sekä elokuussa viikoilla 33 ja 34 (Tsekin kisan peruutuminen). Näihin ajankohtiin mahtuisi vain siis teoriassakin kolmannes ET:n tähän asti peruuntuneista kilpailuista.

Suurin ja kiinnostavin huomio kohdistuukin siihen, mihin Masters Tournament ja PGA Championship tulevat siirtymään. Kun Mastersia isännöivä Augusta National suljetaan lämpimien kesäkuukausien ajaksi, jäänee tälle kauden normaalisti ensimmäiselle majorille ainoaksi mahdolliseksi paikaksi lokakuu.

PGA Championshipille on toivottu uutta paikkaa kesäkuukausille, mikä tarkoittaisi todennäköisesti heinä- tai elokuuta. Tällä ajankohdalla ei kiertueen kalenterissa ole tyhjää tilaa, joten siinä tapauksessa Yhdysvaltain PGA:n mestaruusturnaukselle olisi raivattava paikka toisen kilpailun kustannuksella.

On joka tapauksessa selvää, että mikäli koronaviruspandemia helpottaa lähikuukausien aikana, on vuoden jälkipuoliskolla luvassa melkoinen huipputurnausten tulva.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)