27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lorena Ochoalle jättipotti Montyn sääntörikkomuksen johdosta

Lorena Ochoa palasi eläkkeeltä näytöskilpailuun ja kuittasi uransa suurimman shekin. © Getty Images

Historiallinen miesten ja naisten yhteiskilpailu Hainanin saarella päättyi varsin traagisella tavalla. Entinen maailmanistan ykkönen Lorena Ochoa ja Ryder Cup-kapteeniutensa johdosta tavallista heikommin viimeiset pari vuotta pelannut Colin Montgomerie karkasivat toisena päivänä muilta.

Johtopaikka vaihteli, viimeiselle Montgomerie tuli lyönnin johdossa, taaemmasssa ryhmässä pelannut Ochoa oli lyönnin jäljessä. Par-viitosella Monty oli noin 30 metrin päässä kahdella, mutta perussöpsöjen söpsö matalassa lähestymisessä jätti pallon 15 metrin päähän jos hän tarvitsi kaksi puttia.

Ochoa ylsi kahdella griinibunkkeriin, nosti kahden metrin päähän ja upotti birdieyrityksensä. Tässä vaiheessa odotettin uusinnan alkamista. Meksikolainen ei kuitenkaan joutunut ylitöihin, vaan kuittasi 1,28 miljoonaa taalaa36 reiän pelaamisella.

Syy oli ällistyttävä. Kentän 16:lla reiällä Monty missasi avauksensa väylän vasemmalle puolelle, mainoskyltin taakse pelilinjaan nähden. Hänen caddiensä ja ulkopuolinen katselija kaatoivat kyltin hetkeksi. Kisan sääntöjen mukaan kyltti oli kiinteä haitta jonka liikuttamisesta tulee automaattisesti kahden lyönnin rangaistus. Julma kohtalo, sillä Monty laitatti droppaamisen jälkeen kyltin takaisin paikalleen ennen suoritustaan.

Kilpailun tuomari oli jakanut pelaajille ennen kisaa paikallissäännöt joissa myös mainoskylttien status ilmeni. Montyn luo tuli 18:n avauksen jälkeen tuomari kyselemään asiasta. Ratkaisu kahden penaltin antamisesta siunattiin kuitenkin vasta pitkällisten keskustelujen jälkeen kierroksen loputtua. Kun Ochoa puttasi birdeputtiaan 18:lla, hän oletti olevansa ”pakkoraossa” voiton suhteen. Käytännössaä kaksikin puttia olisi riittänyt.

Hainanin kentän alueella ei kenelläkään ollut kierroksen jälkeen tietoa siitä, oliko Monty paikalle saavuttuaan heti pyytänyt mailapoikaansa kaatamaan kyltin . Jos oli, menee kallis erhe täysin hänen piikkiinsä. Jos caddie toimi oma-aloitteisesti, on hän ison selityksen velkaa päämiehelleen. Jokatapauksessa tämä menee Colin Montgomerien osalta kärkeen turhien ja kalliiden sääntörikkomusten listalla. Ochoa sai 1,28 miljoonaa, Montylle ei jäänyt punnan puntaa.

Nick

Älyttömyyksiä tekivät muutkin. Nick Faldo diskattiin ensimmäisenä päivänä, sillä hän oli nostanut kahdeksannen viheriöllä ajatuskatkon johdosta pallonsa ylös missattuaan metrisen putin ja kävellyt seuraavalle.

”Blackout, kuvittelin että pelasimme vain pro-amia, olen joukkuepelaaja”, Faldo veisteli naama peruslukemilla toisen päivän jälkeen. Varsin monet näet uskoivat, että Faldo halusi tulla distatuksia oltuaan tässä vaiheessa jo kahdeksan yli parín.

Ryuiji Imadan tulokseksi kertyi avauspäivänä 97 lyöntiä. Selitys on se, että hän käytti pallonpaikan parannusoikeutta mailan mittaisena. Paikallissääntöjen lukeminen olisi säästänyt hänet 26 (13×2) rangaistulyönniltä, sillä siirtomitta oli maksimissaan avatun kortin verran. Annetut penaltit koostuivat siitä, joku kanssapelaajista oli huomauttanut asiasta.Tämän jälkeen tuomari pyysi japanilaista arvioiimaan ne kerrat, jolloin hän oli siirtänyt ”mailamitalla”. Imada olisi ilman penaltteja jäänyt vain lyönnin päähän Ochoasta. Joten tässä rennossa kisassa totisesti sählättiin enemmän kuin olisi ollut kohtuullista.

Ochoalla kolmen kuukauden harjoitusjakso takana

Lorena Ochoan taidot eivät reilun puolen vuoden tauon aikana ole karisseet. Hän pelasi edellisen kerran huhtikuun lopulla. Olemus oli Kiinassa pirteä, lyönti varsin varman tuntuinen ja paneutuminen tekemiseen selkeästi sataprosenttinen. Suoritusta voidaan pitää hienona, sillä miesten lisäksi osallistujalistalla olivat mm. emäntämaan Shanshan Feng, Lorena Ochoa, Yani Tseng sekä USA: n Solheim Cup-joukkueen kapteeni Rosie Jones joka pelasi sunnuntaina kenttäennätykseksi 68.

”Olen harjoitellut viimeiset kolme kuukautta tähtäimessä vajaan kahden viikon kuluttua käynnistvvä oma LPGA Tourin kisani Meksikossa. Tunnelma kisassa oli varsin lämmin ja rento. Silti jännitin paluuta. Luonnollisesti viimeisen reiän uusintaan vienyt putti aiheutti paineita. Sääli että kisa ratkeaa kuten nyt kävi, hän harmitteli Montyn puolesta

” MIssion Hills on täysin ainutlaatuinen golfkeskus ja tulen mielelläni kaudella 2011 puolustamaan voittoani,”hän lupasi.Yhteistyön jatkumiselle iskettiin tulta jo palkintojenjakotilaisuudessa. Hainanin saaren nokkamiehet pyysivät Ochoaa golflähettilääksseen, johon Ochoa suostui.

Kisakentän virittäminen sellaiseksi, että se on tasapuolinen miehille ja naisille on lähes ikuisesti ratkaisematon yhtälö. Seitsemästä ensimmäisestä viisi oli naisia. Ainoa mies joka kisasi missään vaiheessa sunnnuntaina voitosta oli Monty.

Naisten palkintopotit ovat miehiin verrattuna kovin pieniä. Ochoalle Kiinan jättipotti on uran suurin. Hän on pelannut LPGA Tourilla 173 kisaa, voittanut niistä 27 ja ansainnut lähes 15 miljoonaa dollaria.

Colin Montgomerie hermostui kanssapelaajiin ja yleisöön

Aasiassa useita kertoja voittanut kertoi Ryder Cupin käynnistyessä Walesissa, että hän halaisi olla mukana pelaajana vuoden 2012 tapahtumassa. Ensimmäisenä kapteenina joka palaisi tehtävänsä jälkeen joukkueeseen pelaajana. Mission Hillsin loistopeli antaa muillekin kuin Montylle uskoa siihen, että tämä voi olla jopa mahdollista. Blackstonen kenttä on pitkä, mutta pitkälle mättämistäkin tärkeämpää on pallon pitäminen väylällä ja lähestymisissä oikeissa paikoissa. Siinä hän onnistui loistavasti.

Colin

Toisena kisapäivänä skotin seuranneena voi todeta, että päivä oli raskas ja se päättyi täydelliseen tragediaan. Hitaan pelaamisen vihaajana tunnettu Monty tuskastui täysin ryhmänsä hitaaseen etenemiseen. Tämän hän osoitti monin tavoin eleillä sekä liikkeillään muun ryhmän edellä. Ongelmia oli jatkuvasti myös kuvaamista rakastaneiden katsojien kanssa. Tapojensa mukaisesti hän moitti äänekkäästi marshalleja, jotka olivat täysin ylivoimaisen haasteen edessä.

Kun tieto kahden penaltin saamisesta vahvistui, Colin Montgomerie poistui pikaisesti hotelliin, eikä ollut ainakaan tuoreeltaan valmis kommentoimaan asiaa.

Onnistunut markkinointiponnistus

Palkintojenjakotilaisuus Kiinassa on pitkä ja perusteellinen. Vaikutusvaltaista väkeä oli nytkin esiteltävänä varsin pitkäksi aikaa. Virallisissa puheissa kisan ratkeamista ennen herkulliseksi ennakoitua miehen ja naisen välistä uusintaa ei sivuttu sanallakaan.

”Tämä oli varsin onnistunut tapahtuma. Kutsumamme vieraat viihtyivät, yleisöä oli reilusti ja kisa televisoitiin 149 eri maahan Tulemme tekemään Mission Hills Star Trophysta vuosittaisen tapahtuman. Tällaisten tempausten avulla myös Kiinan golfilla on helpompaa saavuttaa edistystä ja pääsemme kertomaan koko maailmalle, kuinka mainio lomakohde Hainanin saari on,iloitsii omistajaperheen puolesta Ken Chu.

Teemu Tyry

Mission Hills Star Trophy

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje