Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisi hiljattain yliopettaja Kari Puronahon tutkimuksen lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen kustannuksista. Helsingin Sanomat uutisoi asian 8.4.
Puronaho on tutkimuksessaan tarkastellut 13 liikuntalajin harrastuskustannusten kehittymistä 2000- luvun alussa.
Harrastusten kustannukset selvitettiin kyselytutkimuksella. Valtaosa vastaajista oli lasten ja nuorten vanhempia. Golfin osalta vastaajia oli 277, joka oli tutkimuksen keskitasoa.
Tutkimuksen esipuheessa tuodaan esille huoli siitä, että harrastaminen urheiluseurassa saattaa olla liian kallista jo kahdelle kolmasosalle suomalaisperheistä.
Kustannuksina huomioitiin välittömät kustannukset, kuten pakolliset maksut, ohjaus- ja liikuntatoiminnan kustannukset sekä välttämättömät tekstiilit ja välineet.
Välillisiin kustannuksiin lukeutuvat matkakustannukset, virkistystoimintaan liittyvät kustannukset ja muut välilliset kustannukset, kuten lääkkeet, fysioterapiat, lisävakuutukset ja lastenhoito.
Lähes kaikissa lajeissa kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Golfissa kasvu on merkittävintä kilpatasolla lajia harrastavien kohdalla. Viimeisen vuosikymmenen aikana harjoittelumäärät ovat kasvaneet, ja se selittää osaltaan kustannusten kasvun.
Kilpaurheilullisuus on lisääntynyt läpi linjan ja monessa lajissa seuratoiminnassa ei ole enää tarpeeksi tilaa niille lapsille ja nuorille, jotka haluavat harrastaa lajia ohjatusti, mutta eivät tähtää huipulle.
Kun toiminta keskittyy usein kilpailuorientoituneisiin harrastajiin, työntävät seurat samalla ulos harrastusorientoituneita lapsia ja nuoria. Puronaho puhuu throw-out -ilmiöstä, yleiseen käyttöön vakiintuneen drop-out -ilmiön sijaan.
Golfista tutkimus toteaa seuraavasti: ”Golfia voi harrastaa kohtuullisin kustannuksin ja harrasteurheilijoiden keskimääräiset kokonaiskustannukset ovat lähellä tämän tutkimusaineiston keskiarvoja. Kilpaurheilu sen sijaan voi olla hyvinkin kallista.”
Kilpaurheiluna golfin kulut muodostuvat pakollisista maksuista, kilpailukuluista ja leirikuluista (yhteensä noin 70%). Näihin kuluihin on vaikea vaikuttaa.
Kilpatasolla harrastavista valtaosa piti kuluja melko tai erittäin suurina, mutta harrasteliikkujien mielestä kulut olivat kohtuullisia. Huomionarvoista on, että monesta muusta lajista poiketen, lähes kaikki harrastajat pitivät harrastuksen hinta-laatu suhdetta hyvänä.
Tilanne selittyy pitkälti sillä, että golfissa valmennus ja ohjaus on pääosin ammattilaisten käsissä.
Tutkimuksessa selvitettiin myös harrastajien kotitalouksien tulotaso. Kilpatasolla golfia harrastavien lasten ja nuorten vanhemmat tienaavat selkeästi keskimääräistä kotitaloutta enemmän ja myös golfia harrastusmielessä pelaavien lasten ja nuorten koti on keskivertoa suomalaiskotia varakkaampi.
Golfaavien lasten ja nuorten vanhemmat ehdottivat tutkimuksessa, että kustannuksissa on mahdollista säästää lisäämällä välinekierrätystä ja kimppakyytejä, järjestämällä enemmän talkoita sekä karsimalla toimintaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman tutkimus toteutettiin Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa vuosina 2012 ja 2013 ja se on jatkoa Kari Puronahon väitöstutkimukselle (Puronaho, K. 2006. Liikuntaseurojen lasten ja nuorten liikunnan markkinointi, Jyväskylä Studies in Business and Economics 52).
Sami Sarpakunnas
Kun eri urheilulajien vertailu esiteltiin eilen uutisissa, golf ei niissä ollut esillä? Johtuu siitä että lajia ei markkinoida käytännössä lainkaan. Golfliiiton markkinointia pitäisi tehdä, mutta mitään ei tapahdu? Onko henkilöstöstä pula, vai mikä mutta golf ei esiinny niillä foorumeilla missä nuorten harrasteita ja eri urheilulajeja tuodaan esille. Golfliitolta puuttuu ”haalariosasto ja todelliset tekijät”. Ei ole kuin johtajia ja päälliköitä ja kaikessa mennään kilpailutoiminta edellä. Ei hyvältä näytä, eikä kuulu.
Ihmekös tuo jos Johtajia on nurkat täynnä. Inkkarina joutuu tekemään töitä.. Jo aiemmin ”julkaistut” palkkatiedotkin kertoo ettei niitä Inkkareita ole liitossa, ja tuskin tulekaan. Siellä ”norsunluutorniossa” on niin hassunhauskaa piipahtaa aamukaffella vertaistensa seurassa ja koittaa nostaa jäsenmaksuja., ilman todellista vastiketta maksajille. Henkilökunta vaihtoon ja inkkarit paikalle. Ei siellä johtajia tarvita.
Golfiiton pitäisi ensimmäisenä irtisanoa koko nykyinen päällystö, ja vaihtaa miehet ja ajatukset. Lasten vanhemmille: seuroissa juniorivalmennuksen hoitaa pääsääntöisesti ammattitaidottomat junioriohjaajat sekä kokemattomat PGA-prot. Tämä on Suomen golfin akilleenkantapää. Jos haluat junnullesi kunnon pohjakoulutuksen niin suosittelen jättämään junioripuuhastelut vähemmelle ja investoimaan säästyvät rahat vaikka pelimatkaan talvella