23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Koronavirusepidemian aiheuttamat menetykset kotimaiselle golfille jopa kymmenen miljoonaa euroa

Koronaviruksen leviämisestä aiheutuneet seuraukset ovat laskeneet melkoisen varjon myös pian talviuniltaan heräilevän täkäläisen golftoiminnan ylle. Kuva: Getty Images

Osa Suomen Olympiakomitean kyselyä oleva Golfliiton arvio kattaa toukokuun loppuun ulottuvan ajan.

Suomen Olympiakomitean kyselyn mukaan koronavirusepidemian aiheuttamat taloudelliset menetykset liikunnalle ja urheilulle ovat vähintään 81 miljoonaa euroa.

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustila uhkaa erityisesti suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalkaa, seuratoimintaa, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa, kerrotaan Olympiakomitean nettisivustolla julkaistussa uutisessa.

Huolestuttavia ovat myös Suomen Golfliiton tekemät arviot kotimaisen golfin taloudellisista menetyksistä. SGL:n toiminnanjohtajan Juha Korhosen mukaan seurojen osalta puhutaan noin miljoonan euron menetyksestä, mutta olosuhteet, joihin esimerkiksi kenttäyhtiöt kuuluvat, ovat menettämässä jopa kymmenen miljoonaa euroa.

Tietonsa Golfliitto sai FGMA:n (Golfjohtajien henkilöyhdistys) toimitusjohtajakanavan kautta tehdystä selvityksestä, joka on osa Olympiakomitean edellä mainittua laajempaa arviota.

”Kokonaan toinen asia on sitten se, mitä koronavirusepidemia aiheuttaa muun muassa Golfliiton, välinekauppiaiden, golfmatkojen myyjien ja valmentajien muodostamalle golfekosysteemille. Onhan tällä massiivisia vaikutuksia”, Korhonen huokaisee.

Nyt on toivottava, että golfarit ja kaikki muutkin kansalaiset toimisivat vastuullisesti, ettemme itse generoisi enempää vaikeuksia.

Kyseessä on toukokuun loppuun saakka ulottuva arvio. Korhonen muistuttaa, että mikäli valtiovalta joutuu määräämään kansalaisille ulkonaliikkumiskiellon tai että pandemia pitkittyy, saattaa kotimainen golf ajautua merkittäviin vaikeuksiin, eikä konkursseiltakaan mahdollisesti vältytä.

”Ikävä on todeta, mutta lajimme ei ole erillinen osa yhteiskuntaa. Nyt on toivottava, että golfarit ja kaikki muutkin kansalaiset toimisivat vastuullisesti, ettemme itse generoisi enempää vaikeuksia.”

Maaliskuu on tyypillistä aikaa, jolloin golfseurat ja kenttäyhtiöt laskuttavat harrastajilta jäsen- ja kausimaksuja sekä yhtiövastikkeita. Epidemia voi jossain määrin vaikuttaa pelaajien maksuaktiivisuuteen, kun tilanne pelaamisen suhteen pian avattavilla kentillä on muutenkin hämärän peitossa.

”Peräänkuulutan harrastajilta solidaarisuutta ja yhteisöllisyyttä maksujen suhteen. Golfkentän toiminnan ylläpitämisen kulut ovat vähintään 2/3 tavanomaisesta, vaikka kentällä ei pelattaisi ollenkaan.”

”Jos seuroilla ja kentillä jää näitä vuotuisia maksuja enemmänkin saamatta vaikkapa pitkityksen vuoksi, niillä on pian likviditeettiongelma. Kenttiä ei voi jättää hoitamatta ja kesannolle, muuten tämä kolahtaa pelaajien omaan nilkkaan.”

Pitkäaikaiset vaikutukset riippuvat kriisin lopullisesta pituudesta. Laittamalla tavanomaisten vuosimaksujen muodossa kortensa kekoon, golfarit varmistavat, että peliolosuhteet pysyvät kunnossa, kun kausi etenee.

Vastikään Suomen kaikki suuret laskettelukeskukset päättivät rinteidensä sulkemisesta viimeistään ensi viikonlopun aikana. Tällä hetkellä tai viimepäivinä auki olleilta golfkentiltä ei puolestaan ole kantautunut tietoja sulkemisesta koronavirusepidemian vuoksi.

”Mielestäni golfkentän voi hyvin pitää auki, mikäli seura ja kenttäyhtiö vain pystyvät toimimaan infran näkökulmasta vastuullisesti”, Korhonen toteaa.

Suomen Golfliitto on laatinut ohjeistuksen golfyhteisöille ja pelaajille. Se myös toivoo golfareiden seuraavan ja noudattavan viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintää ja ohjeistusta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Jani2 says:

    Itse olen pelioikeuden vuokrannut suoraan osakkaalta ja seuran jäsenmaksun maksanut, joten siltä osin pitäisi homman olla kunnossa. Varmaa on että golfkentillä tulot tippuvat. Yritys tapahtumia tuskin tällä kaudella järjestetään. Tällä kaudella pitää olla valmis tinkimään vaatimuksista kentän kunnon suhteen. Eiköhän se ole tärkeintä että tavalliset golffarit ylipäätänsä pääsevät pelaamaan.

    Golfliiton ja kilpagolfin menestys/tappiot ei saa vaikuttaa tavallisin klubipelaajan kustannuksiin, se on ihan oma business.

    Valitettavaa on että junioritoiminnan järjestämisessä on ongelmia mutta eiköhän siihenkin ratkaisut kesän mittaan löydy.

    Golf prolta voinee ulkokauden alkaessa ottaa tunteja kunhan muistaa tuon turva etäisyydeen.

    En tiedä mikä kellon aika olisi hyvä, mutta joitakin lähtöaikoja voisi varata 70+ Ja muiden riskiryhmien käyttöön. Mahdollisuuksien mukaan esim. 2. Hengen ryhmissä. Meidän pitää tarjota myös näille ryhmille mahdollisuus harrastaa golfin pelaamista.

      Pera Kartio says:

      Tuo riskiryhmien omat ajat golfkentille on ihan turha ajatus. Jos kerran golfia pelataan ohjeiden mukaan ilman lähikontaktia, niin vältytään tartunnalta rippumatta iästä. Tärkeää olisi antaa pelaajien muodostaa ryhmät siten, että saman talouden tai samalla autolla saapuvan ryhmän koko ei ole rajoitettu, mutta toisaalta halutessaan voi varata koko flaitin riippumatta pelaajamäärästä.

        Sebastiano says:

        ”mutta toisaalta halutessaan voi varata koko flaitin riippumatta pelaajamäärästä.”

        Muuten olen samalla kannalla, tuo viimeinen lauseen osa jätti vähän liikaa pelivaraa.