Joko menee liian pitkälle? Cobra Puma teki välinesopimuksen 12-vuotiaan superlahjakkuuden kanssa - Golfpiste.com

30.5.–6.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][19]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Joko menee liian pitkälle? Cobra Puma teki välinesopimuksen 12-vuotiaan superlahjakkuuden kanssa

Hirmuisen määrän junioriturnauksia voittanut Xavier Perez kuuluu nyt Cobra Puman pelaajatiimiin. Kuva: Cobra Puma

Siipensä suojiin juniori-ikäiset lahjakkuudet haalivat isot yritykset tekevät nuorille urheilijoille sopimuksillaan karhunpalveluksen.

Cobra Puma Golf ilmoitti perjantaina tehneensä niin sanotun NIL (name, image and likeness)-sopimuksen vain 12-vuotiaan Xavier ”Xeve” Perezin kanssa. Kyseessä on ensimmäinen Cobra Puman tekemä uusien amatöörisääntöjen sallima sopimus, jonka mukaan yhtiö voi käyttää mainonnassaan pelaajan nimeä ja kuvia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Kolmevuotiaana golfin aloittanut Perez on ollut juniorikilpailussa pitelemätön, sillä hänellä on koossa uskomattomat 250 voittoa.

”Xeven persoonallisuus, lahjakkuus ja intohimo lajia kohtaan vakuuttivat meidät. Olemme onnellisia voidessamme toivottaa hänet tervetulleeksi Cobra Puma Golf -perheeseen” yhtiön toimitusjohtaja Dan Ladd kertoi tiedotteessa.

”Hän on erinomainen roolimalli viedessämme peliä eteenpäin ja inspiroidaksemme seuraavan sukupolven golfin harrastajia. Tuntuu hienolta saada olla osana Xeven matkaa”, Ladd jatkoi.

Perezille on lanseerattu osana kumppanuutta markkinointinimi, X Man. Hän pukeutuu jatkossa Puman tekstiileihin ja kenkiin sekä käyttää koko bägin täydeltä Cobran mailoja.

Kyseessä ei ole Perezin ensimmäinen NIL-sopimus, sillä hänellä on jo entuudestaan diilit Easypostin, JumboMaxin sekä OnCoren kanssa. Yksi Perezin kanssa yhteistyötä tekevistä agenteista on muun muassa Bryson DeChambeauta edustava Brett Falkoff.

On vaikea kuvitella, miten 12-vuotias lapsi pystyy käsittelemään asiaa, kun hän alkaa nähdä oman kuvansa ja nimensä merkin mainoksissa.

”Xeve lyö palloa pidemmälle kuin kukaan toinen koskaan näkemäni 12-vuotias. Ja mitä lähipeliin tulee, hänellä on jo nyt ammattilaisen kädet. Xeven persoonallisuus ja hieno käytös erottavat hänet muista. Tämä yhdistettynä Xeven työmoraaliin on vain ajan kysymys, milloin hän valloittaa golfmaailman”, Falkoff sanoi.

Varoittavia esimerkkejä riittää

Vaikka huippulahjakkaiden lapsiurheilijoiden scouttaaminen on tuttua monista lajeista, on tämän kaltaisissa värväyksissä oma käänteinen puolensa. Xevelle sopimus on vastapalveluineen upea ja kannustava asia, mutta nimen ja kuvien käyttöoikeudella välinevalmistaja tekee juniorille karhunpalveluksen. Tällaisissa kuvioissa kun on äärimmäisen harvoin tapana käydä hyvin.

On vaikea kuvitella, miten 12-vuotias lapsi pystyy käsittelemään asiaa, kun hän alkaa nähdä oman kuvansa ja nimensä merkin mainoksissa. Luonnollisesti Cobra Puma edellyttää juniorilta myös paikallaoloa määrätyissä tilaisuuksissa, joissa edistetään yhtiön tuotteiden menekkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Takavuosilta löytyy useita varoittavia esimerkkejä, joissa lapsen ei ole annettu varttua tavallisena kilpagolfarina muiden junioreiden rinnalla. Markkinointikoneisto on pitänyt siitä huolen. Ehkä kuuluisin näistä tapauksista on pian uransa päättävä Michelle Wie, jonka haluttiin teini-ikäisenä tyttönä näyttävän miespuolisille tähdille pitkää nenää PGA Tourin kilpailuissa. Myös isoiksi maailmantähdiksi povatuille Ryo Ishikawalle ja Tadd Fujikawalle höykytys oli liikaa.

Trendi ei osoita laantumisen merkkejä, sillä aasialaiset yritykset roikkuvat vastikään Asian Tourilla voittaneen 15-vuotias Ratchanon Chantananuwatin perässä. Pari viikkoa sitten pelatussa Belgian DP World Tourin kilpailussa 14-vuotias ukrainalainen Lev Grinberg selvitti karsinnan kautta aikain toiseksi nuorimpana pelaajana kiertueella.

Kuukauden verran Grinbergiä nuorempi oli ennätyksen haltija Guan Tianlang, joka ylsi kaikkien hämmästykseksi vuoden 2013 Masters Tournamentissa jatkokierroksille. Kyseisen majorin jälkeen Guanista ei käytännössä ole kuultu mitään. Herää kysymys, olisiko pääkiertueiden syytä harkita kilpailuissaan 18 vuoden ikärajaa?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje