13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][4]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Hattula Golfin viereen täysin uudenlaisen asumismuodon asuinalue – kentän omistaja sai idean Yhdysvalloista

Ykkösen viheriön taakse avautuvaan maisemaan nousee Hattula Villas -nimeä kantava asuinalue.

Rakentaminen Hattulassa alkaa, kun asemakaava on saanut lain voiman.

Hattula Golfin kylkeen on nousemassa uusi yli 50-vuotiaille suunnattu asuinalue. Sen taustalla on Sattulan kylässä sijaitsevan kentän omistaja Reijo Riihimäki, joka on kypsytellyt asiaa jo pidempään. Hanke hyväksyttiin maalis-huhtikuun vaihteessa Hattulan kunnanhallituksessa, ja seuraavaksi odotellaan, että alueelle laadittava asemakaava saa lainvoiman.

Riihimäki kertoo saaneensa ajatuksen hankkeelleen Yhdysvalloista, jossa hän tutustui vastaavanlaisiin golfkenttien vieressä olleisiin asuinalueisiin reilut 15 vuotta sitten. Hän esitteli ideaa vuonna 2006 Sattulan kyläyhdistykselle, joka innostui suunnitelmista. Kunnan väki ei kuitenkaan syttynyt tuolloin ajatuksesta, ja suunnitelmat jäivät siihen.

”Muutama vuosi sitten Hattulan kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Seppo Kopra kyseli minulta, miten hanke jaksaa. Kun kerroin, että valmiudet toteutukselle ovat omasta puolestani ennallaan, hän kehotti lähteä esittelemään asiaa uudelleen”, Riihimäki sanoo.

Kun kunnanhallitus piti kokousta Hattula Golfin klubilla kolme vuotta sitten, Riihimäki kävi kertomassa minkälaisesta asuinalueesta on kysymys. Nyt päättäjät kiinnostuivat hankkeesta.

Asiat eivät vihreän valon välähtämisestä huolimatta edenneet virkamiestasolla, ja kunnanhallitus joutui ottamaan jäihin ajautuneen hankkeen uudelleen esille. Päätös hyväksymisestä syntyi viime viikolla.

Kysymys on Sattulantien, Hattulantien ja Lehijärven rajaamalle alueelle Hattulan Vihtolan rantaan rakennettavasta asuinalueesta, jonne valmistuu 19 esteetöntä paritaloasuntoa ja monitoimikeskus alueen asukkaille sekä senioreille, jotka tarvitsevat tuettuja hoivapalveluita.

Taloyhtiölle palkataan vanhan hyvän ajan talkkari huolehtimaan kiinteistöistä.

”Tavoitteemme on tuoda alueen asuntomarkkinoille uusi ja ainutlaatuinen asumisen muoto. Asuinalueen oheen rakennettavassa hoivakiinteistössä huoneiden koko vastaa normaalia yksinasumisen tilatarvetta.”

Reijo Riihimäki sanoo, että uudella asuinalueella kaikki tähtää helppoon asumiseen.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Hattulan Golfkeidas Oy, jonka pääomistaja Riihimäki on. Yhtiö on ehdollisesti hankkinut Hattulan kunnalta 4,1 hehtaarin maa-alueen rakennushankkeen toteuttamiseksi. Kauppa toteutuu, kun alueelle laadittava asemakaava saa lainvoiman. Golfkeidas maksaa kaavoitustyön ja vastaa myös uuden asuinalueen infran rakentamisesta.

Kyse on uudenlaisesta moduulirakentamisesta. Asuntotyypit paritaloissa ovat 30–40 neliömetrin yksiöitä, 60–80 neliömetrin kaksioita ja tarvittaessa myös kolmioita tai suurempia yksittäistaloja.

Arkkitehti Petri Ilmarisen suunnittelemien talojen ja asuntojen koot hahmottuvat Riihimäen mukaan tarkemmin, kun selviää, minkälaisia asuntoja ihmiset haluavat.

”Taloyhtiölle palkataan vanhan hyvän ajan talkkari huolehtimaan kiinteistöistä. Kaikki tähtää helppoon asumiseen, ja asukkaat voivat viettää huoletta talven vaikka Espanjassa. Lisäksi taloyhtiölle hankitaan muutama sähköauto yhteiskäyttöön, sillä kaikki eivät välttämättä tarvitse omaa autoa.”

Lisäksi kylän yhteinen venevalkama siistitään maanomistajien käyttöön.

”Asemakaava pitää ensin hyväksyä, ennen kuin mitään konkreettisempaa voi syntyä. Sillä välin hanketta viedään eteenpäin ja tehdään tarkempia suunnitelmia”, Riihimäki kertoo.

Parempaa ja onnellisempaa elämää

Ajatus Hattula Villas’in tyyppisestä alueesta nousi Riihimäen mukaan Sattulassa esille, kun kylällä asuneet ikäihmiset kertoivat haaveestaan jäädä kotikylälleen myös vanhuusvuosiksi. Johtoajatus oli: mitä pidempään ihminen asuu omassa kodissaan, sitä parempaa ja onnellisempaa elämää hän voi elää ja sitä halvemmaksi se tulee myös yhteiskunnalle.

”Moni iäkkäämpi ihminen on asunut ikänsä omakotitalossa tai rivitalossa, eikä halua viimeisiksi elinvuosikseen ’postilaatikkoon’. Myös pääkaupunkiseudulta ”kotiin” palaavat työuransa päättäneet henkilöt kaipaavat muunkinlaista asumista kuin kerrostaloasuminen on”, Riihimäki sanoo.

”Tämä asumismuoto on jopa erikseen tuettua asumista yhteiskunnan puolesta.”

On selvää, että golfkentän omistajana Riihimäki uskoo ja toivoo, että uudelle asuinalueelle muuttaa paljon lajia harrastavia tai golfista kiinnostuneita henkilöitä. Alue on tarkoitettu helpon asumisen ja monipuolisen harrastamisen ympäristöksi, jolloin asunto voi toimia vakituisena asuntona tai loma-asuntona.

”Uskon, että puolet asukkaista tulee noin 100 kilometrin päästä Hattulasta etelään. Kun he myyvät asuntonsa pääkaupunkiseudulla, ja muuttavat tänne, rahaa todennäköisesti jää mukavasti myös muuhun elämään.”

Myös Paltamon ja Kajaanin golfkentät omistava Reijo Riihimäki kertoo, ettei Hattulan kentällä ole laajentamistarvetta.

Sattulassa sijaitsevassa entisessä Nikkilän kartanossa asuva Riihimäki ei aio itse muuttaa uudelle asuinalueelle, vaikka onkin luopumassa nykyisistä neliöistään Lehijärven rannalla.

”Olemme vaimon kanssa kartoittamassa vähän pienempää kotia itsellemme. Hattulasta emme joka tapauksessa aio muuttaa pois. Viihdymme täällä, ja kova tahto on kehittää meidän hienoa kuntaamme.”

Aika ajoin Riihimäeltä tiedustellaan myös kentän mahdollisesta laajentamisesta. Kosti Kurosen suunnittelema Hattula Golf tulee kuitenkin pysymään yhdeksänreikäisenä kenttänä.

”Hämeenlinnan seudulla on sen verran hyvä kenttätilanne, etten näe laajentamisessa mitään järkeä. Sen sijaan tätä ’Suomen Tiilaakson’ vetovoimaa ja houkuttelevuutta pitäisi entisestään lisätä yhteistyön voimin”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje