5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Gregory Bourdylle Portugalin mestaruus, Mikko Ilonen 30:s

Pablo Martin tavoittelee toista perättäistä Portugalin mestaruutta © Getty Images

Gregory Bourdy on kautta aikojen ensimmäinen ranskalainen Portugalin avointen voittaja &copy Getty ImagesRanskalaiset saavuttivat kauden toisen voittonsa, vieläpä perättäisen kun Gregory Bourdy voitti Estorilissa Oitavos Dunesilla Portugalin mestaruuden kolmen miehen uusinnassa. Edellisvuonna Mallorcalla ensimmäisen kerran urallaan voittanut nuorukainen hermoili sunnuntaina reilun neljän lyönnin johtonsa jo ulosmenossa, ja vasta kova kiri sisääntulon reiíllä nosti hänet taas kisaamaan voitosta. Bourdyn kanssa koko päivän pelannut Alastair Forsyth löi toisella uusintareiällä avauksensa puskaan ja putosi tehtyään bogeyn. David Howell pelasi päivän parhaan tuloksen 64, hänen neljäs uusintatappionsa sinetöityi kuitenkin kun englantilainen löi kolmannella uusintareiällä lähestymisen pitkäksi ja teki bogeyn. Howell pelasi kolme loistavaa kautta ET:lla 2004-2006 ollen rahalistalla kymmenes, seitsemäs ja kolmas. Kruunuksi muodostui Tiger Woodsin kukistaminen Shanghain HSBC kilpailussa syksyllä 2005. Howellista oltiin ainakin Englanniss leipomassa seuraavaa suurpelaajaa jenkkejä haastamaan. Pudotus on ollut jyrkkä kausilla 2007 ja 2008, juna lähti menemään väärään suuntaan. Viimevuonna olkapää-sekä alavatsavaivoista kärsinyt Howell oli rahalistalla masentavasti 142:s, kuluvalla kaudella ennen Portugalia 124:s . Taidot ovat toki tallella, mutta esimerkiksi paikka Ryder Cupiin on todella vakavasti uhattuna. Mikko Ilonen putosi sunnuntaina 15 sijaa 30:ksi. Tuplabogey kentän kolmannella reiällä vei mahdollisuudet ja varmasti osan pelivireestä. Ilonen puttaili kierroksensa aikana peräti 34 kertaa, lyöntejä kertyi yhteensä 72. Ainesta Mikon pelissä selkeästi on. Kisan aikana hänellä oli 54 griiniosumaa, mutta putteja 119. Bourdy pääsi puttaamaan birdietä vain 52 kertaa, Howellin määrä oli yhden suurempi. Tämän tilaston mukaan Ilosen olisi pitänyt olla korkeammalla listalla. Kauden ensimmäinen top-ten sijoitus antaa vielä odottaa itseään, seuraavaksi hän lähtee hakemaan sitä Kiinasta, Shanghain sekä Pekingin kisoista jotka pelataan huhtikuun toisella puoliskolla. Rahalistalla Mikko on viikonlopun jälkeen 79:s, ansioita yhdeksästä kisasta on 107.000. Tämä tahti , samanlaisena jatkuessaan tuottaisi noin 300.000 euron tulot kaudella 2008. Jäämme odottelemaan paria kolmea suurempaa menestystä.

Ilosella loistokierros Estorilissa, Bourdy nelj&#228,n ly&#246,nnin johdossa

Gregory Bourdy hakee uransa toista voittoa Estoril Openista. &copy Getty Images Mikko Ilosella oli varsin onnistunut päivä Estoril Open de Portugal kilpailussa Oitavos Dunes Golf Clubilla. Ilonen kiersi kentän 66 lyönnillä (-5) ja nosti itseään 24 sijaa ylöspäin tuloslistalla sijalle 16. Ilosen yhteistulos kolmen kierroksen jälkeen on 9 alle parin (68-70-66). Ilosen 66 oli päivän toiseksi paras kierros, Englannin Miles Tunnicliff räväytti tuloksen 63 (-8) ja nousi jakamaan kolmatta sijaa oltuaan ennen tätä päivää Ilosen kanssa tasatilanteessa sijalla 40. Ilosen kierrokseen sisältyi kaikkiaan yksi eagle, kuusi birdietä, yhdeksän paria, yksi bogey ja yksi tupla. Ilonen osui yhdeksään väylään kolmestatoista, kolmeentoista viheriöön ja puttasi 26 kertaa. – ”Aggressiivinen veto. Yritin joka puolelta sisään mutta eipähän jääneet putit lyhyiksi. Sitä kautta tuli muutama onnistuminenkin ja liikuttiin tuloslistalla oikeaan suuntaan niin kuin lauantaina asiaan kuuluu”, Ilonen kommentoi kierroksen jälkeen tyytyväisenä. Kilpailun kärjessä jatkaa Ranskan 25-vuotias Gregory Bourdy tuloksella 17 alle parin (63-65-68). Uransa avausvoiton viime kaudella Mallorcalla ottanut Bourdy johtaa neljällä lyönnillä ennen kaksi viikkoa sitten Madeiralla voittanutta Skotlannin Alastair Forsythia. Kolmatta sijaa jakavat Tunnicliff ja Etelä-Afrikan Charl Schwartzel, ennen tuplabogiin päättänyttä Espanjan Gonzalo Fernandez-Castañoa. SM

K&#228,rki karkasi Mikko Iloselta Estorilissa

Odotukset viikonlopuln suomalaismenestyksen osalta nousevat , <a href=Mikko Ilonen on erittäin hyvissä asemissa. Kuva Juha Törmälä">Mikko Ilosen hyvä vire Euroopan Touriin kuuluvassa Portugalin avoimissa jatkui varsinkin kierrroksen alkuvaiheilla perjantaina. Hän ei onnistunut tekemään birdietä avausreiällään joka oli par-viitonen, mutta kentän kahdella par-kolmosella Mikko merkkautti korttiinsa birdiet. Parhaimillaan Ilonen oli kuusi alle, kaksi bogeyta loppuvaiheilla pudottivat hänet yhteistulokseen neljä alle. Ranskan Gregory Bourdy (-14), Gonzalo Fernandez-Castano ja edellisviikon voittaja Thomas Levet (-11) muodostavat kärkikolmikon, Mikolla on siis matkaa johtavaan pelaajaan kymmenen lyöntiä. Sijaluku kilpailun puolivälissä on 40:s. Hyvällä loppukirillä voi aueta paikka kymmenen joukkoon, jokatapauksessa Ilosen jatkoonpääsyprosentti senkun komistuu, hän on karsiutunut vain kerran.

Pablo Martin johtaa, Ilonen hyviss&#228, asemissa Estorilissa

Edellisvuonna amatöörinä Portugalin avoimet voittanut Espanjan Pablo Martin johtaa avauspäivän jälkeen yhdessä Gregory Bourdyn kanssa tuloksella 63, kahdeksan alle. Martin on ET:n historian ainoa amatöörivoittaja, ykköstilansa jälkeen hän siirtyi ammattilaiseksi ja on tienannut vuoden aikana noin 106.000 euroa. Hän pelasi itsensä sisään US Openiin jossa oli loistavasti 30:s, paras sijoitus vuoden aikana on 21:s, joten aivan jokapäiväiseksi hippailut voitosta eivät ole vielä muodostuneet. Olosuhteet olivat ensimmäisellä kierroksella erinomaiset, edellisvuoden kenttäennätyksen 65 alitti peräti viisi pelaajaa. Mikko Ilonen on 25:s tuloksellaan 68. Birdejä syntyi 15:lla viheriöosumalla neljä, 17:lla päivän ainoa bogey. Ilonen pelasi päivän kuumimmassa ryhmässä tuloksen osalta, Jose-Manuel Lara löi 64 kertaa, Charl Schwartzel 65. Kiriapua siis varmasti löytyy perjantain kierroksella joka käynnistyy kolmikon osalta kello 10.45 kentän kahdeksannelta reiältä!

Mikko Ilonen ylitt&#228,&#228, kahden miljoonan euron rajan Portugalissa?

Portugal on ollut Mikko Iloselle varsin menestyksekäs maa Euroopan Tourin kisoissa. Hän on sijoittutut kolmasti (7:s,8:s ja 9:s) kymmenen joukkoon Madeira Openissa sekä torstaina käynnistyvässä Portuguese Openissa, kahdeksalla osallistumiskerralla karsiutumisia on vain yksi. Edellisen kerran Ilonen pelasi Portugalissa vuonna 2005. Jo vuonna 2002 Ilonen oli yhdeksäs Portuguese Openissa, tuolloin kisa supistui kovan tuulen johdosta vain kahden kierroksen mittaiseksi. Vaikka Portugalin kisat ovatkin Tourin pienimpiä palkintopotiltaan, on Mastersia edeltävällä viikolla kisaan saatu mukaan kova katras menestyjiä, ei kuitenkaan yhtään Augustaan lähtijää. Viimevuonna tehtiin historiaa kun amatööri Pablo Martin voitti, ykkösrahat kuittasi Ranskan Raphael Jacquelin. Ilonen starttaa kilpailuun torstaina kello 15.50 yhdessä Jose-Manuel Laran ja Charl Schwartzelin kanssa, molemmilla on Ilosen tapaan kokemusta ET:lla voittamisesta. Ilonen on pelannut kaudella 2008 ahkerasti, kahdeksan kisaa joissa yhtä lukuunottamatta hän on ahertanut täydet neljä kierrosta. Tällä mittarilla Mikko on edellä koko uransa keskiarvoa joka on noin 50 %. Kärkisijat kuitenkin uupuvat vielä , marraskuussa hän oli Shanghaissa 15:s, edellisessä kisassaan Koreassa 24:s johdettuaan avauspäivän jälkeen. -Palaan Portugalin jälkeen hetkeksi Suomeen, josta matka jatkuu kahteen ET:n Kiinan kisaan Shanghaihin sekä Pekingiin. Toukokuun tärkein kisa on BWM Championships Wentworthissa. Yksi tavoitteista on se, että pääsisin World Rankingin kautta (top-50) mukaan US Openiin, Ilonen kertoi ennen Portugaliin matkaamistaan. Golfpisteen major-veikkaukseen Ilosen lista Mastersin osalta tuli nopeasti. –Tiger Woodsia ei voi jättää pois, toiseksi sijoitan Justin Rosen ja kolmanneksi Andres Romeron. ( Veikkaus annettu ennen Romeron viikonlopun menestystä) Ilonen on ansainnut urallaan Euroopan Tourilla noin 1,970 miljoonaa euroa virallista rahaa. Mikäli hän on viikonloppuna kymmenen joukossa, ylittyy kahden miljoonan raja . Hyvä jatkoonpääsyprosentti enteilee kaudelle menestystä. Sekin on kuitenkin hyvä muistaa, että edellisvuoden (833.000 euroa ) jälkeen toiseksi paras vuosi on tuottanut tilipussiin 213.000 euroa, joten ”edes” puolen miljoonan kauden pelaaminen vaatii paljon onnistumisia. Tämänhetkiselle rahalistalla Ilonen (97.000) on 79:s, World Rankingilla 96:s.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje