Golfin ”Hullu tiedemies” alkaa bodaamaan - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin ”Hullu tiedemies” alkaa bodaamaan

Bryson DeChambeau aloitti maanantaina 1,5 kuukauden mittaisen voimanhankintaprojektin. Kuva: Getty Images

USA:n Presidents Cup -joukkueeseen kuuluva Bryson DeChambeau aikoo palata takaisin kilpakentille isompana ja vahvempana.

Bryson DeChambeau kertoi viime viikonvaihteessa käydyn Las Vegasin turnauksen yhteydessä näyttävänsä erilaiselta jatkaessaan kauttaan PGA Tourin kilpailussa. Toteamuksen taustalla on hänen aikomuksensa tehdä tuntuvia muutoksia fyysiseen harjoitteluun.

Voimanhankintaan syksyllä keskittyvä ”Hullu tiedemies” palaa tositoimiin joulukuun alussa pelattavassa Tiger Woodsin kutsuturnauksessa, jonka jälkeen ohjelmassa on välittömästi haasteottelu Presidents Cup.

”Aion näyttää ensi vuonna täysin toisenlaiselta ihmiseltä. Tulette näkemään varsin isoja muutoksia kropassani, ja siitä seuraa vain hyviä asioita. Tulen lyömään palloa tuntuvasti pidemmälle”, hän sanoi.

”Isompi. Huomattavasti vahvempi. Näytän luultavasti reilusti suuremmalta. Tiedossa on hauska 1,5 kuukauden pelitauko. Minulla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta tähän.”

Ajatus viisinkertaisesta PGA Tour -voittajasta kolistelemassa isoilla raudoilla vaikuttaa hieman kummalliselta. DeChambeaun kohdalla kysymys ei arvatenkaan ole perinteisestä punttitreenistä vaan hänen tiimiinsä kuuluvan Greg Roskophin laatimista lihasten aktivointitekniikoista.

Ohjelmansa DeChambeau käynnisti jo maanantaina, ja se sisältää myös joitakin Roskophin kanssa vietettyjä intensiivijaksoja Denverissä.

”Varmistamme, että neurologinen kynnys pysyy yhtä korkealla kuin mekaaninen kynnys. Oli sitten kysymys minkälaisista lihaksista tahansa, jokaisesta on mahdollista saada irti maksimaalinen potentiaali.”

Harjoittelussa hyödynnetään erikoislaitteita ja ohjelmassa on myös neuroaktiivista treenaamista, jotta pelaaja ei loukkaisi itseään jakson aikana. Keskiössä on myös lihasten epätasapainon korjaaminen.

Maailmanlistan kahdeksikko uskoo, että Roskophin systeemit tulevat vielä mullistamaan fyysisen terapian. Tätä ei luonnollisesti voi kiistää, mutta superlatiivit ja DeChambeau on jo totuttu yhdistämään toisiinsa.

DeChambeau nousi vuosi sitten maailmanlistalla ensimmäisen kerran top 5:een voitettuaan Las Vegasin turnauksen. Tänä vuonna kalifornialainen on voittanut yhden kisan ja sijoittunut kerran kakkoseksi. Muita top 10 -sijoituksia löytyy kuusi.

Riskialtista toimintaa

Bryson DeChambeaun aikomus tehdä itsestään kookas ja kasvattaa lihasmassaa – tavalla tai toisella – kuulostaa riskialttiilta toiminnalta. Olivat Greg Roskophin metodit sitten kuinka hyviä tahansa, liian suuret lihakset eivät ole osoittautuneet huippugolfissa isossa kuvassa erityisen hyödyllisiksi.

Kuten eräs PGA Tourin sivustolla aihetta koskenutta uutista kommentoinut lukija muistutti, monet huippupelaajat ovat maksaneet lihasten yltiöpäisestä kasvattamisesta turhan kovaa hintaa. Sekin on hyvä muistaa, että isot turnaukset ratkaistaan edelleen parhaiten viheriöllä ja niiden ympäristössä onnistuneiden kesken.

Lyöntipituudesta ja lyhyestä lähestymismatkasta on epäilemättä hyötynsä, mutta rajansa kaikella. Sitä paitsi DeChambeaun ura on edennyt mallikkaan nousujohteisesti ollakseen 26-vuotiaana kuusinkertainen pääkiertuevoittaja ja maailmanlistan top 10 -pelaaja. Mikään ei siis vaikuta nykyisilläkään raameilla estävän isompaakin menestystä. Vai eikö suurimpien ja kauneimpien joukkoon sittenkään ole enää asiaa, mikäli draivit eivät putoile säännöllisesti 300 metrin paremmalle puolelle?

Lopun kaiken nähtäväksi jää, millainen Bryson DeChambeau astuu seuraavan kerran yleisön eteen joulukuun alussa. Onhan 1,5 kuukautta – ainakin tässä tarkoituksessa – perin lyhyt aika. Ja miten käy lyöntiherkkyyden? Vaikka USA on lähes poikkeuksetta vienyt Presidents Cupissa kansainvälistä joukkuetta kuin litran mittaa, ei sen olettaisi haluavan menettävän vieraskentällä yhtään pistettä rautojen kangistaman pelaajan vuoksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • Bryson says:

    Onpa taas typerää otsikointia: Hullu tiedemies. Mitä hullua Brysonissa on? Kertokaa tai jättäkää pois moiset typeryydet. Hän on raikas tuulahdus tunkkaiseen golfyhteisöön. Hän on tuonut todella uusia asioita ja näkövinkkeleitä golffiin. Hänen lihastreeninsä ei varmuudella tee Roryn tai Tigerin virheitä. Rory on itsekin sanonut ettei pysty lyömään enää niinkuin haluaisi.