30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]

Challenge Tourin kausi 2009 pakettiin Grand Finalessa

Peter Whiteford voitti kauden viimeisen kilpailun ja pelaa ensi kaudella European Tourilla. © Getty Images

Italiassa pelatun, kauden päättävän Grand Finalen voitti uusinnassa skotlantilainen Peter Whiteford. Whitefordilla on nimissään jo kaksi aiempaa voittoa Challenge Tourilta kaudelta 2007. Voitollaan Italiasta skotti vankisti asemiaan mantereen kakkoskiertueen rahalistalla. Ennen viikonlopun kisaa Whiteford oli listan 15:s, finaalin jälkeen skotti sijoittunee rahalistalla parhaan viiden joukkoon. Uusinnassa Whiteford voitti australialaisen Andrew Tampionin. Neljän kierroksen jälkeen kaksikko oli tuloksessa viisi alle parin. Kakkostilallaankin australialainen varmisti itselleen paikan European Tourille ensi kaudeksi. Tampionin noustua rahalistan 20 parhaan joukkoon, tippui ensi kauden varmasti European Tourin kortin saaneiden joukosta Ruotsin Peter Gustafsson. Saman karun kohtalon viimeisessä kisassa koko saksalainen Christop Günther, jonka paikan vei skotlantilainen Andrew McArthur. Challenge Touria kaudella 2009 hallinnut italialainen Edoardo Molinari voitti rahalistan ylivoimaisesti. Kazakstanin kisan voitosta nettoamallaan reilulla 60 000 eurolla Molinari kiskaisi selvän pesäeron kilpaveljiinsä rahalistalla. Kauden päätteeksi Molinarin ja rahalistalla toiseksi sijoittuneen Jose-Filipe Liman erotti reilut 100 000 euroa. Kolme kisaa tänä vuonna voittanut ja kaudella vajaat 250 000 euroa tienannut Molinari palaa takaisin European Tourille, jossa pelaa hänen veljensä Fransesco Molinari. Kolmanneksi rahalistalla sijoittui Vanajanlinnassa pelatun SK Challengen voittanut Nicolas Colsaerts. Rahalistan 20 parhaan joukkoon mahtui peräti kahdeksan englantilaista. Pohjoismaalaisia Challenge Tourin rahalistan kautta ei päässyt European Tourille tällä kaudella ainuttakaan. Kun mukaan lasketaan myös skotit ja walesilaiset, pääsi Yhdistyneistä Kuningaskunnista peräti 14 pelaajaa mantereen ykköskiertueelle! Lisäksi kortin saivat kolme ranskalaista, belgialainen, australaialainen, italialainen, portugalilainen, ja yksi espanjalainen. Tällä hetkellä European Tourin rahalistalla 115 parhaan joukossa on 26 englantilaista. Walesilaisia ja skotlantilaisia on yhteensä 10. Ainakin tällaisen nopean tilaston valossa englantilainen kilpagolf, ja kilpagolf Yhdistyneissä Kuningaskunnissa näyttää voivan hyvin. Tosin edellisestä major-voitosta on vierähtänyt jo kymmenen vuotta. Edellisen kerran majorin on voittanut Paul Lawrie, joka voitti British Openin vuonna 1999. Paras suomalainen Challenge Tourin rahalistalla oli Mikko Korhonen, joka jäi ulkopuolelle 45 miehen finaalista. Lopulta Korhonen oli rahalistalla sijalla 50, Antti Ahokas sijoittui rahalistalla sijalle 60, Roope Kakko oli 68:s, Joonas Granberg sijoittui sijalle 107 ja Pasi Purhonen oli 168:s. Ilari Ceder