23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Bond-rooli teki Sean Connerysta myös golfarin, joka näki lajissa metaforan elämälle

”Jos fuskaat, menetät pelin, koska tulet samalla huijanneeksi itseäsi.”

”Golf on vuosien varrella opettanut minulle paljon, ja lajin sisäänrakennetut käyttäytymiskoodit ovat olleet minulle kuin uskonto.”

Lokakuun viimeisenä päivänä 90 vuoden iässä kuollut Sean Connery tuli tunnetuksi ennen kaikkea valkokankaan ensimmäisenä Bondina. Vasta Bond-elokuvat tekivät Connerystä myös golfin rakastajan, vaikka lähin golfkenttä oli lapsuuden maisemissa Skotlannissa kivenheiton päässä.

Kun Kultasormi-elokuvaa maineikkaalla Stoke Pogesin (nykyisin Stoke Park) klubilla ja Harry Coltin suunnittelemalla kentällä kuvattiin, Connery alkoi ottaa Peter Allissilta golftunteja voidakseen elokuvan ikonisessa golfkenttäkohtauksessa laittaa uskottavasti kampoihin Kultasormea esittäneelle Gert Frobelle. Golfkärpänen puraisi välittömästi. Pian Connery huomasi hiovansa taitojaan Royal Dornochin maineikkaalla linksillä.

”Siitä lähtien olen tuntenut jatkuvaa vetoa links-golfia ja sen ainutlaatuisia haasteita kohtaan… Se on golfia alastomimmillaan.”

Sean Connery matkalla golfkentällä vuonna 1962, ensimmäisen Bond-elokuvansa aikoihin. Kuva © Getty Images

Alastomuudella oli sijansa myös Conneryn julkikuvassa. Hän ehti nuoruudessaan toimia muun muassa taiteilijoiden alastonmallina ja panostaa kehonrakennukseen elätellen unelmaa Mr Universum -tittelistä. Lihaksikas vartalo ja enemmän tai vähemmän vihjaileva eroottisuus kuuluivat myös Bond-elokuvien myyntivaltteihin.

Golfarina Connery saavutti Allissin mukaan single-tason, vaikka tasoitus 2000-luvun puolella näyttää olleen 20:n tuntumassa tai hieman yli.

Omaelämäkerrassaan Connery oli selvästi ylpeä taidoistaan lajin parissa.

”Kun muutama vuosi Kultasormesta oli kulunut, taitoni riittivät ammattilaisten haastamiseen kilpailuissa. Minut kutsuttiin amatöörinä Bing Crosbyn showtapahtumiin ottamaan mittaa ammattilaisista. Ne olivat eräänlainen nykyisten pro–amien esimuoto.”

Golf vei täysillä mukaansa.

”Laji oli viedä minut mennessään. Aloin nähdä golfin metaforana elämälle, sillä golfissakin olet pitkälti omillasi, kamppailet itseäsi vastaan ja teet parhaasi pystyäksesi parempaan. Jos fuskaat, menetät pelin, koska tulet samalla huijanneeksi itseäsi.”

Tässä on myös Kultasormi-elokuvan golfkohtauksen ydin. On vain oikein, että huijaaja tulee itsekin huijatuksi.

Connery näki golfissa myös metafyysisen tai ainakin filosofisen puolen. Kun Michael Murphyn kulttimaineeseen noussut Golf in the Kingdom -romaani vuonna 1971 ilmestyi, Connery oli myyty. Murphy onnistui hänen mukaansa tuomaan esiin lajin sisäisen todellisuuden, mahdollisuuden zone-tilan löytymiseen ja jopa ihmisenä kasvamiseen poikkeuksellisen osuvalla tavalla.

Connery alkoi unelmoida kirjan elokuvaversiosta ja sai Clint Eastwoodin innostumaan. Lukuisien käsikirjoitusversioiden jälkeen Eastwood kuitenkin luopui hankkeesta – kenties Eatswoodin ja Conneryn onneksi. Kun Susan Streitfeldin ohjaama elokuva aikoinaan vuonna 2010 valmistui, kritiikki oli murskaavaa.

Viimeiset 45 elinvuottaan Connery eli avioliitossa ranskalais-marokkolaisen Micheline Roquebrunen kanssa. Pari tutustui toisiinsa golfturnauksessa Marokossa vuonna 1970. Yhteys löytyi heti ensimmäisistä katseista lähtien.

”Golfkentällä käyttäydyimme kuin muukalaiset, sen ulkopuolella rakastelimme kuin hullut”, Roquebrunne totesi myöhemmin.

Synnynmaassaan Skotlannissa Connery oli rakastettu hahmo, joka ajan myötä löysi tiensä myös Royal & Ancient Golf Clubin aktiiviseksi jäseneksi. Viimeiset vuotensa hän kuitenkin vietti enimmäkseen Bahamasaarilla.

Connerya nyt odottava ruumisarkku ei ole vuonna 2000 aateloidulle ja sivuosan Oscarilla Lahjomattomat-elokuvasta vuonna 1988 palkitulle valkokankaiden suuruudelle ennestään tuntematon ympäristö. Nuoruusvuosinaan Connery ehti muun ohessa työskennellä hautaustoimistossa arkkujen kiillottajana. Jos viimeinen bussi tansseissa vietetyn illan jälkeen oli ehtinyt lähteä, seuraava yön unet kutsuivat yhdessä arkuista.

Conneryn perhe on viikonlopun aikana saanut runsaan määrän surunvalitteluja. Yksi osuvimmista lähti James Bondia Conneryn tavoin näytelleen Daniel Craigin kynästä:

”Missä hän nyt lieneekin, toivon että sieltä löytyy golfkenttä.”

Sean Connery ja Hale Irwin juhlivat Lexus Challengen voittoa joulukuussa 1996 . Kuva © J.D. Cuban /Allsport

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    BayStream says:

    ”Synnynmaassaan Skotlannissa Connery oli rakastettu hahmo, joka ajan myötä löysi tiensä myös Royal & Ancient Golf Clubin aktiiviseksi jäseneksi.”
    Ja vuosi oli 1971.

    golftintti says:

    Conneryn suuri haave oli Skotlannin itsenäisyys. Siinäkin taistelussa hän oli herrasmies, puolestapuhuja, ei vastapuolta väheksyvä, joka valitettavasti väritti 1970-luvun itsenäisyyspyrkimystä.
    Toivotaan, että hänen kunniakseen Skotlanti saa vielä itsenäisyytensä.
    Mone skotit itse puhuvat maastaan yhtenä pohjoismaista!
    Ilolla luin myös kommentin ”Golf on vuosien varrella opettanut minulle paljon, ja lajin sisäänrakennetut käyttäytymiskoodit ovat olleet minulle kuin uskonto.” Ollapa käyttäytymiskoodi yhtä tärkeä nykygolfarillekin.

    Lukija22 says:

    ”Golfarina Connery saavutti Allissin mukaan single-tason, vaikka tasoitus 2000-luvun puolella näyttää olleen 20:n tuntumassa tai hieman yli.”

    Pelasin 1980-luvun puolivälissä Espanjassa Alohan kentällä, jossa Sean Connery oli jäsen. Tuolloin ei oltu tietosuojasta tarkkoja, ja jäsenten nimet ja tasoitukset olivat caddie masterin toimiston seinällä. Conneryn tasoitus oli silloin 9.

    Ãrjy says:

    Noin vuonna 1997 onnistuin Old Course Hotelissa asumisen takia saamaan arvonnassa tee-ajan Old Courselle. Muutenkin golfurani monista upeista kokemuksista se upein, mutta upeutta lisäsi mahtavasti se, että lähtöpaikalla havaitsin, että edellä olevassa ryhmässä pelasi itse Sean Connery skottilippis päässään. Omasta tuloksesta ei jäänyt paljoa lapsille kertomista, mutta tunnelman muistan aina.