16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

ET:n suomalaisten loppukauden ohjelma selvillä: panoksina finaalipaikka ja pelioikeus

Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen ovat mukana tällä viikolla Tsekissä. Pulkkanen taistelee pelioikeutensa puolesta, Korhonen tähyää Dubain finaalikisaan.

European Tourilla käynnistetään loppukiri kohti Ryder Cupia ja kiertueen finaalikisoja. Peruskautta on jäljellä käytännössä kahdeksan kilpailua, kun WGC HSBC Championship luetaan pois Ryder Cupin ohella.

Kolmen kisan finaalisarja käynnistyy marraskuun alussa Turkissa. Suomalaisista finaalisarjan ensimmäisessä kilpailussa nähdään erittäin suurella todennäköisyydellä ainakin Mikko Korhonen, ja tietyin varauksin myös Mikko Ilonen.

Korhosen tähänastiset kausiansiot riittävät todennäköisesti paikkaan Turkissa, Ilosen on pystyttävä lihottamaan pistetiliään vielä melko tuntuvasti yltääkseen mukaan finaalisarjan käynnistävään koitokseen.

Lähtökohtaisesti finaalisarjaan selviytyvät mukaan kiertueen pistelistan 60 parasta. Turkin kilpailuun on kuitenkin viime vuosina mahtunut mukaan huomattavasti heikommallakin noteerauksella, eikä raja sarjan toisessakaan kilpailussa, Etelä-Afrikassa pelattavassa Nedbank Challengessa ole ollut 60 parhaan kohdalla.

Jos Pulkkanen on viivalla jokaisessa kahdeksassa jäljellä olevassa kilpailussa, on hänen ansaittava keskimäärin 25 000 euroa kisaa kohti.

Vuosi sitten Turkin kisan osallistumisoikeuteen riitti Race to Dubai -pistelistan 81. sija. Ilonen on tällä hetkellä -listalla sijalla 83 ja Korhonen sijalla 42. Finaaleissa on jaossa palkintorahaa niin paljon, 7–8 miljoonaa euroa per kisa, että harva kieltäytyy mahdollisuudesta.

Korhonen tulee pelaamaan ennen finaaleita tämänhetkisen suunnitelman mukaan kuusi kilpailua. Väliin jäävät Tanskan kisa ja Alfred Dunhill Championship.

”Jos pisteet riittävät Dubaihin Turkin kisan jälkeen, jätän todennäköisesti Etelä-Afrikan väliin ja lataudun finaalia varten. Tulen tällä kaudella joka tapauksessa pelaamaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Marraskuussa on vielä World Cup Australiassa”, Korhonen kertoi.

Mikko Ilonen on kilpaillut kuluvalla kaudella aiempaa harvemmin. Kuva: Getty Images

Ilosen kausi jatkuu vasta Sveitsissä syyskuun toisena viikonloppuna. Sen jälkeen hänet nähdään KLM Openissa, Alfred Dunhill Championshipissä, British Mastersissa ja Valderrama Mastersissa.

Pulkkanen selkä seinää vasten

Tapio Pulkkanen tulee kilpailemaan loppukaudella ahkerasti. Selitys on yksinkertainen: kortti on uhattuna, ellei pistetili kartu alkukautta ripeämmin. Pulkkanen kertoi viime viikolla, että KLM Open saattaa jäädä väliin, mutta muuten mies aikoo olla viivalla aina kun mahdollista.

Kun Korhonen on tehtaillut keskimäärin 3,96 birkkua kierrosta kohti, on Pulkkasen ollut tyytyminen 3,46 birdieen.

Hattu-Tapio on tienannut 18 pelaamassaan kisassa reilut 171 000 euroa. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan 9500 euroa kisaa kohti. Taloudellisesti tilanne on siis turvattu, mutta pelioikeuden uusiminen pistelistan kautta edellyttäisi vielä arviolta parinsadan tuhannen euron ansioita loppukauden aikana. Jos Pulkkanen on viivalla jokaisessa kahdeksassa jäljellä olevassa kilpailussa, on hänen ansaittava keskimäärin 25 000 euroa kisaa kohti yltääkseen pistelistalla 110 parhaan joukkoon – olettaen, että raja asettuu viime kauden tapaan 360 000–370 000 euron välimaastoon.

Pulkkanen ei ole pystynyt kääntämään avauspeliä vahvuudekseen. Kuluvan kauden tilastoissa Pulkkanen on 21. pisin, mutta vasta 275. tarkin. Draivin kohdalla strokes gained -tilastossa irtoaa 138. sija. Kuva: Getty Images

Tsekissä, jossa pöydällä on ”vain” miljoona euroa, se edellyttäisi paikkaa kärkikymmenikössä. Top 10 -sijoituksia Pulkkasella on kaudelta plakkarissa yksi.

Pulkkasen potentiaali on valtava. Viime viikolla Ruotsissa hän tehtaili komeat 65 ja 67 lyönnin kierrokset, mutta sortui niiden vastapainoksi kahteen 70:n ylitykseen. Kauden kierroskeskiarvo on 71,80 lyöntiä, kun se esimerkiksi Korhosella on 70,69 ja Ilosella 70,98 lyöntiä.

Kun Korhonen on tehtaillut keskimäärin 3,96 birkkua kierrosta kohti, on Pulkkasen ollut tyytyminen 3,46 birdieen. Vastaavasti Pulkkanen on merkinnyt bogeja korttiinsa keskimäärin 3,07 kierrosta kohti, Korhonen vain 2,5.

Erot eivät ole suuren suuria, mutta merkityksellisiä. Toki yksi onnistuminen voi muuttaa kauden suunnan kertaheitolla. Viime kaudella Pulkkanen viihtyi Tsekissä ja nappasi siellä toisen ja 16:nnen sijan. Samanlainen onnistuminen sarjaporrasta ylempänä tulisi nyt tarpeeseen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    golftintti says:

    Pelaaja tietysti valitsee kilpailunsa itse, mutta ihmettelen miksi Suomen huippukaksikolle eivät kelvanneet pohjoismaiden kilpailut. Varsinkin maineeltaan aivan mahtava ”Made in Denmark” ihmetyttää. Siellähän on tunnelmakin niin loistava, ihan omaa luokkaansa – eikä mitään PGA-räyhää – että Suomesta sinne voisi vaikka lähteä katsojia. Tanska on loistava golfmaa, siellä olisi helppo yhdistää kilpailupäivät ja oma pelaaminen kentillä, joille ei voisi ystävällisempää vastaanottoa toivoa.