30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista

30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista
Ladies European Tour

Suomalaisten kehityskäyrä ei ota noustakseen naisten Euroopan kiertueella

Merkittävimmät ilonaiheet ovat kausitasolla olleet pidempään kahden pelaajan harteilla. LET:n edellisestä suomalaisvoitosta on kulunut jo yli kahdeksan vuotta.

Lauantaina päättynyt LET:n kausi 2016 sujui Noora Tammisen osalta iloisissa merkeissä. Saavuttihan hän tänä vuonna sekä uransa suurimmat kokonaistienestit että kovimman rankingsijoituksensa vanhan mantereen kiertueella.

Kolmen viimeisen kauden aikana Tammisen kanssa vuorovuosin kiertueen parhaan suomalaisen roolia kantanut Ursula Wikström päätyi rankingissa kuusi pykälää alemmaksi. Näin Tamminen sai kahden vuoden tauon jälkeen ”tittelin” uudelleen haltuunsa. Maailmanlistalla asetelmat ovat kuitenkin toisin päin, siellä Wikströmin sijoitus on 253:s ja Tammisen 279:s.

Tammisen ja Wikströmin LET-rankingit (22:s ja 28:s) ovat kovaa luokkaa vaativassa ammattilaissarjassa. Molemmat mahtuvat pohjoismaalaisten joukossa top 10:een, vaikka vanhan golfkulttuurin Ruotsi ja huippugolfin uusi mallimaa Tanska tuottavat säännöllisesti potentiaalisia menestyjiä Euroopan pääkiertueelle.

Parhaasta kaudestaan huolimatta Tamminen onnistui tilastoimaan tänä vuonna vain yhden top 10 -sijoituksen, kun kahdella edellisellä kaudella niitä kertyi kaksi eli yhteensä neljä. Toukokuussa pelatun Lalla Meryem Cupin neljäs sija on joka tapauksessa hänen kovin meriittinsä LET:llä vuonna 2013 alkaneella ammattilaisurallaan.

Tammisen tavoin terävimmän kotimaisen kärjen pelaajista Wikström on edelleen vailla voittoa naisten Euroopan kiertueella. Hän on koonnut 13 vuotta kestäneellä LET-urallaan 20 top 10 -sijoitusta, joista kuusi on kakkostiloja. Edellisen ”runner up” -sijoituksensa vantaalainen saavutti viime vuoden kesäkuussa Amsterdamissa, ja ylsi lopulta rankingissa mainiosti 17:nneksi.

Kauden 2016 päätöskisan hole-in-onestaan kellon palkinnoksi saanut <a href=Minea Blomqvist-Kakko on edelleen ainoa suomalainen LET-voittaja. Kuva: Tristan Jones/LET" width="630" height="420" />

Kauden 2016 päätöskisan hole-in-onestaan kellon palkinnoksi saanut Minea Blomqvist-Kakko on viimeisin suomalainen LET-voittaja. Kuva: Tristan Jones/LET

Esimerkiksi kahden kakkostilan sesonki 2012 ei kuitenkaan yllä rankingsijoituksen puolesta (41:s) Wikströmin parhaisiin. Kokonaan toinen asia on sitten se, millä tavalla pelaaja itse asettaa eri kaudet paremmusjärjestykseen; moni saattaisi olla valmis vaihtamaan hyvänkin rankingsijoituksen hieman vaatimattomampaan, jos vastineeksi tarjottaisiin yksi voitto.

Minea Blomqvist-Kakko ja uransa jo lopettanut Riikka Hakkarainen (2006) ovat suomalaisnaisista edelleen ainoat LET:llä voittoihin pystyneet pelaajat. Ensin mainitun kaksi ykköstilaa osuivat vuosille 2004 ja 2008. Tämän vuosikymmenen kirkkaimmat valonpilkahdukset osuvat kauteen 2013, jolloin hän sijoittui kahdessa peräkkäisessä kilpailussaan kakkoseksi.

Sittemmin Blomqvist-Kakon ura on kääntynyt laskusuuntaan, ja edellisestä top 10 -sijoituksestakin on kulunut jo kaksi vuotta. Hän oli rankingin paras (46:s) suomalainen kaudella 2013, mutta on sen jälkeen joutunut tyytymään kolmena perättäisenä vuotena kotimaisittain ”kolmospelaajan” asemaan.

Blomqvist-Kakolla on – ainakin ikänsä puolesta – edessään vielä paljon pelivuosia, mutta tilanne taustalla ei ole välttämättä kaikkein helpoin. Runsas matkustaminen pienen lapsen äitinä ei ole ainoa haaste, sillä niin ikään kiertueammattilaisena pelaava aviomies Roope Kakko on usein samanaikaisesti omalla kilpailureissullaan.

<a href=Krista Bakker on yksi niistä pelaajista, joita odotetaan lähitulevaisuudessa suomalaisten "ykkösketjuun". Kuva: Tristan Jones/LET " width="630" height="420" />

Krista Bakker on yksi niistä pelaajista, joita odotetaan lähitulevaisuudessa Suomen ”ykkösketjuun”. Kuva: Tristan Jones/LET

Vaikka Suomella on jo vuosia ollut varsin kattava edustus LET-kiertueella, ei Blomqvist-Kakolle, Wikströmille ja Tammiselle ole toistaiseksi ilmoittautunut haastajia. Pidempään kuvioissa olleista Linda Henriksson ja Elina Nummenpää eivät ole onnistuneet vakiinnuttamaan paikkaansa kiertueella. Vauhtia on jouduttu hakemaan – kuten tänä vuonna – usein karsinnoista, mutta suurempi kehitysloikka on jäänyt kaksikolta toteutumatta.

Hieman uudempi ammattilainen Marika Voss ylsi maanantaina päättyneessä esikarsintakilpailussa viikonloppuna käynnistyvään karsintafinaaliin. Hänen tulokaskautensa LET:llä päättyi viime vuonna isoon pettymykseen, eikä hän onnistunut uusimaan korttiaan karsinnoissa.

Muista toissavuotisista EM-hopeanaisista Oona Vartiainen menetti niukasti vahvan kategorian LET:lle. Sanna Nuutinen sen sijaan sai hyvän LETAS-menestyksensä ansiosta ensimmäisen kerran kortin pääkiertueelle. Vartiainen voi kohentaa kategoriaansa vielä Marokon karsintafinaalissa, johon suomalaisista osallistuvat hänen ja Vossin ohella myös Henriksson, Nummenpää sekä amatööri Tiia Koivisto.

Sen sijaan Krista Bakker voi hyvillä mielin alkaa valmistautua joulun viettoon ja aattona koittavaan 23-vuotissyntymäpäiväänsä. Hän sijoittui rankingissa 78:nneksi, kun 80 parasta sai vahvan kortin kiertueelle kaudeksi 2017. Bakker on yksi niistä pelaajista, joihin katseet tulevaisuutta ajatellen vääjäämättä kääntyvät.

Suomella on myös ensi vuonna vähintään viisi mahdollisimman kattavalla katergorialla pelaavaa naista LET-kiertueella. Edustus on jo hetken aikaa ollut varsin suurilukuinen, mutta isossa kuvassa kehitystä ei ole tapahtunut toivotulla tavalla. 1–2 voittoa ja yhden tuoreemman kasvon murtautuminen eturintamaan tulevalla kaudella antaisi koko suomalaisjoukolle tuntuvasti virtaa pidemmän ajan tarpeisiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje