21.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][24]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Välineasiantuntija: 85 prosenttia harrastajista pelaa itselleen epäsopivalla putterilla

Putterin valinnan tärkeyttä vähätellään, vaikka se on bägin käytetyin maila pelikierroksella.

Sopivaa putteria valitessa on hyvä muistaa yksi keskeinen asia – se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi itselle. Siksi on myös hyödytöntä yrittää laittaa eri putteriversioita paremmuusjärjestykseen. Hyviä vaihtoehtoja on kuitenkin pilvin pimein, ja siinä viidakossa riittää kahlattavaa.

Jokaisella brändillä runsaasti erilaisia malleja erilaisine lapaversioineen, väreineen, holkkeineen, painotuksineen, pituuksineen ja suunta-apuineen.

Valinnan keskeisemmät kysymykset ovat: onko putterilla helppo tähdätä ja auttaako se kontrolloimaan nopeutta?

Keskeistä on löytää omaan lyöntityyliin sopiva putteri, sen sijaan että yrittäisi ”manipuloida” lyöntinsä väkisin toimimaan ulkoisesti kiinnostavan näköisellä putterilla.

Mailan ulkonäön merkitystä ei silti voi vähätellä. Jos putterin olemus miellyttää, onnistumisen todennäköisyys on suurempi. Ensisijaisesti sen tehtävänä on kuitenkin auttaa saamaan pallo reikään tai ainakin sen verran lähelle, että kolmen putin viheriöt eliminoituvat.

Jos ei luota putteriin, ei luota puttiinkaan

Nopein ja luultavasti helpoin tapa pudottaa muutama lyönti tuloksesta, on upottaa putteja paremmalla prosentilla. Jokainen kauas keskelle väylää avattu draivi ja metrin pituinen putti ovat golfissa samanarvoisia, joten hyvää tulosta tavoittelevalla ei ole varaa haparoida jälkimmäisten kanssa.

Huomionarvoista on tiedostaa myös oman puttisvingin profiili. Kaarevan liikeradan tekevälle perinteinen blade-mallinen lapa on usein paras ratkaisu. Mikäli liikerata taas on yhtä suora taakse kuin eteen, tuottaa mallet-tyyppinen versio suotuisimman lopputuloksen.

Puttauksessa on aina kyse luottamuksesta. Sen saamisen tai säilymisen kannalta on ihanteellista, mikäli putterin muoto, viimeistely ja tähtäysviivat sekä paino ja tunne ovat kohdallaan.

Puttilyönnin liikeradalla on iso merkitys, käyttääkö blade- vai mallet-tyyppistä versiota. Kuva: Getty Images

Kentällä eniten kädessä olevan mailan hankinta ansaitsee arvoisensa harkinnan ja testaamisen.

”85 prosenttia harrastajista pelaa itselleen epäsopivalla putterilla, On lähes täysin tuurista kiinni, jos pelaaja onnistuu valitsemaan hyllystä itsellään parhaiten toimivan vaihtoehdon”, Golf Centerissä välineasiantuntijanaa työskentelevä Christoffer Reingoldt sanoo.

Suurin osa joutuu kuitenkin lyöntiprofiilinsa tai toisen syyn johdosta päätymään muuhun vaihtoehtoon.

Hän kehottaa aloittelijoita lukuun ottamatta jokaista harrastajaa tekemään putterivalintansa custom fit -palvelun kautta.

”Pelaajat valitsevat usein omat suosikkinsa etukäteen mielikuvien perusteella tai kenties sillä kriteerillä, että on nähnyt jonkun huippupelaajan käyttävän jotain tiettyä putteria. Suurin osa joutuu kuitenkin lyöntiprofiilinsa tai toisen syyn johdosta päätymään muuhun vaihtoehtoon.”

Reingoldtin custom fit -asiakkaista noin puolet on putterin ostajia. Asiakasta hän pyytää saapumaan paikalle nykyisen putterinsa kanssa, minkä jälkeen testaus voi alkaa.

”Custom fit -palvelussa käytän SAM PuttLab -analysaattoria, joka auttaa selvittämään pelaajalle sopivimman lapamallin. Lopullinen valinta tehdään yleensä 2–4 putterin joukosta.”

Oikean mallin löydyttyä putteria on vielä mahdollista muokata muun muassa lie-kulmaa säätämällä, nostokulmaa muuttamalla, painoa lisäämällä, vartta pidentämällä ja grippiä vaihtamalla. Myös lyijyteipin käyttö voi tullaa kyseeseen, mikäli lavassa ei ole erikseen säädettäviä painoja.

”Saatat käyttää malliltaan täysin samanlaista putteria kuin joku tähtipelaaja, mutta molempien tarpeita vastaavaksi kustomoidut mailat voivat olla putatessa tyystin erituntuiset.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • MarX says:

  Sama vaiva esiintyy myös rautamailoissa ajureista puhumattakaan. Ainakin kolme neljäsosaa pelaa rautamailoissa väärillä ”kulmilla” – varrenpituuksilla.

  Iso ongelma valitettavasti on että yli 90% pelaajista ei ole harmaata aavistustakaan golfswingistä ja mailoista. Valitettavasti osa opettajistakaan ei osaa suositella oikeanalisia varusteita (putterit, raudat, väyläpuut ja ajurit).

  Mistä ne klubituupparit ammentaa tietonsa jos paikallinen opettajakaan ei osaa auttaa – netistä jossa on tuhansia vinkkivideoita ! kuinka voi niin monta vinkkiä toimia kaikki oikein.. Herää kysymys.

  Muutama osaava fittaaja löytyy mutta mistä asiakas tietää kuka oikeasti osaa, ja kuka taas näyttelee osaavansa..

 • Palmerin Arska says:

  Unohtamatta palloja. Pelataan kivikovalla top-flitella. Mennään pelaamaan suoraan autosta ykköselle periaatteella ja ihmetellään kun peli ei kulje. Jos slaissi on ollut 20 vuotta niin olisiko kannattanut tehdä asialle jotain 19 vuotta sitten. Suurin osa pelaajista ei käy rangella ikinään. Kotiseurani hcp keskiarvo noin 34,7. Mikäs ihme se sitten on että pelataan vääränlaisilla välineillä.