23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Testissä pääkaupunkiseudun suurten kauppojen fittauspalvelut

Trackmanin antama data on olennaista saada pelaajalle selkeäksi.

Pääkaupunkiseudun kolme suurinta fittauspalveluja tarjoavaa golfliikettä ovat teknisesti lähellä toisiaan.

Taisi olla seitsemän vuotta sitten, kun kävin lyömässä ensimmäisen kerran lyöntianalysaattoriin. Ainoa muistijälki tuosta tapahtumasta on, että uusia rautamailoja ostaessa pitää valita varret joissa lukee stiff. Muistelen katselleeni golfliikkeessä eri mailoja kyseisillä varsilla, kunnes hinta, ulkonäkö ja jäykkyys kohtasivat. Ulkonäössä jouduin turvautumaan ”lusikkapuolen” breikkiin, sillä kyseistä mallia leftylle käännettynä ei juuri tuona hetkenä ollut nähtävillä.

Ensikertani lyöntianalysaattorin kanssa ei sinänsä mennyt hukkaan, koska samat mailat ovat palvelleet näiden vuosien läpi ajoittain mukavastikin. Toinen kerta vain sai odottaa itseään luvattoman pitkään.

Toisesta, kolmannesta ja neljännestä kerrasta muodostuikin hieman erityisempiä kokemuksia. Päätin yhdessä toimituksen kanssa tehdä tutkimusluontoisen matkan pääkaupunkiseudun kolmeen suurimpaan fittauspalveluja tarjoavaan yritykseen. Jaoin fitattavat mailat kolmeen osaan. Ensin draiveri, sitten raudat ja lopuksi wedget sekä putteri.

Draiveri

Tapiola Golfissa sijaitseva Golf Center, ja sen fittausguru Toni Salakari pääsivät todistamaan draiverini toimivuuden. Puuykköseni on aina ollut bägini siistein maila, jota tykkään käyttää välillä vähän liiankin usein.

Ensimmäinen silmiinpistävä seikka Golf Centerissä on lyöntistudioiden moderni ilme. Toinen on rangelle avautuva näkymä. Pallon lentokaaren näkeminen yhdessä Trackmanin datan kanssa on ehdottomasti yksi kyseisen paikan vahvuuksista.

Golf Centerissä pääsee lyömään palloa ulos.

”Monella saattaa olla harhauskoisuutta, että lyö hirveän korkealle, mutta todellisuudessa lyönti ei ole korkea ollenkaan. Otetaan vaikka perustilanne, eli slaissari, joka lyö omasta mielestään isoa slaissia. Sitten, kun löydetään sopivampi maila, niin sen näkee asiakkaan ilmeestä, kun homma korjaantuu”, Salakari sanoo.

Draiverini fittaaminen alkoi luonnollisesti nykyisen mailani työnäytteellä. Tämän jälkeen Salakari antoi testiin muutamia vaihtoehtoja itse mieleisekseni kokemilta valmistajilta. Draiverini varsi on x-stiff. Kokeilin myös stiffiä, mutta napakampi tuntuma mailaan on mielestäni parempi. Lavan nostokulmaa nostettiin napsun verran, koska draivini olivat kaareltaan melko matalia ja alhaiset lukemat spinneissä mahdollistivat sen myös.

Lyöntistudiot ovat Euroopankin mittakaavassa varsin tyylikkäät.

Uusilla kombinaatioilla draivini hajonta sivuttaissuunnassa saatiin parempaan muotoon. Se on ehdottomasti yksi asia, jonka haluaisin olevan parempi uutta mailaa hankkiessa.

”Tärkein asia fittauksessa on, että jos asiakas on kokenut jonkun selkeän ongelman vanhassa mailassa, ja se ongelma saadaan korjattua. Eli pureudutaan siihen ongelmaan, minkä asiakas itse kokee, että on. Esimerkkeinä liian korkea, liian matala tai vähän sivulle lähtevä lyönti. Se voi jo pelkästään olla mailan syytä.”

Suhtauduin avoimin mielin mailojeni mitoitukseen. Useimmilla pelaajilla on ennakkoluuloja fittaamisesta.

”Yleisin harhaluulo on se, että jos lyödään slaissia, niin tarvitaan jäykempää vartta. Se on ensimmäinen ja ehkä toiseksi eniten kuultu. Toinen asia on se, että ihmiset miettivät milloin ovat tarpeeksi hyviä pelaamaan stiffeillä varsilla. Varsissa stiff, regular tai mikä vaan ovat kirjaimia. Enemmän minua kiinnostaa, miten ne toimivat”, Salakari kertoo.

Raudat

Rautamailojen mitoitus Golf Balancessa alkoi Suomen fittaajien kärkikastiin lukeutuvan Henri Pyykölän juttutuokiolla. Hän halusi muun muassa tietää ennen lyöntistudioon siirtymistä, mitä mailoiltani ja lyönniltäni haen. Rautaseiskani speksit hän tarkasti ennen Trackmaniin lyömistä.

Pyykölän maine mailafittaajana on kiirinyt Suomen rajojen ulkopuolelle.

”Liettuasta tulee aina välillä porukkaa fittaamaan mailoja. Yksi pelaaja on käynyt sieltä jo viisi vuotta täällä. Ruotsista ja Venäjältä on myös käynyt pelaajia”, hän tarkentaa.

Toimivaa rautaa hakiessa en yhtään ihmettele Pyykölän kovaa mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ammattitaitoisuus, analyyttisyys ja datan jalostaminen ymmärrettävään muotoon luo minulle kuvan, että hän haluaa tosissaan löytää sopivimmat työkalut itselleni.

Trackmanin antamasta informaatiosta moni voisi varmasti tuijottaa pelkästään mailanpään nopeuksia ja pallon ilmassa kulkemaa matkaa. Pyykölä nostaa esiin pallon alastulokulman, joka pitäisi olla 45–50 asteen välissä. Vanhalla raudallani tuo kulma jää matalammaksi, joka tarkoittaa, että pallo ei pysähdy niin nätisiti griinille kuin se voisi pysähtyä.

Vanha rautamailani osoittautuu liian painavaksi. 130-grammainen varsi ei toimikaan yhtä hyvin kuin kymmenen grammaa kevyempi. Varsia testaillessa Pyykölä kertoo seikkaperäisesti eri valmistajien käyttämistä tekniikoista. Huomaan kiinnostuvani paljon enemmän mailoistani kuin ennen. Varsinkin ymmärrys siitä, mitä tapahtuu, jos varren painotus tai paino muuttuu ja miten se vaikuttaa lyöntiini on mielenkiintoista.

Henri Pyykölä on alallaan yksi Suomen huipuista.

Pyykölä kuvailee Golf Balancea täyden palvelun golfliikkeeksi. Mailojen mitoitus on merkittävässä roolissa heidän agendassaan.

”Meillä on aina ollut paljon fittauksia ja nyt olemme tehneet niistä vielä isomman numeron. Itse olen reissannut ympäri maailmaa opiskelemassa näitä asioita. Ruotsissa parissakin paikassa, Briteissä ja Kaliforniassa. Reissuilta olen saanut paljon tietämystä lisää. Olen aina ollut intohimoinen välineitä kohtaan.”

Pyykölä sanoo golfareiden fittaavan mailoja enemmän kuin aikaisemmin, mutta silti edelleen lähes jokaiselle pystytään tekemään jotain mitoituksen avulla. Uusia mailoja valittaessa olo voi olla kuin supermarkettien karkkihyllyllä, jossa vaihtoehtoja on lukemattomia.

”Tänä päivänä on todella laaja tarjonta erilaisia mailoja. Ovat ne sitten puu, -tai rautamailoja. Valinnan vaikeus on huomattavasti vaikeampaa. On vielä olemassa paljon erilaisia varsia, jotka toimivat eri tavalla. Suosittelen fittausta aina mailan oston yhteydessä. Se on suhteessa pieni kustannus siihen, mitä vaikkapa uudet rautamailat maksavat”, Pyykölä huomauttaa.

Löydän rautamailoilleni toimivan yhdistelmän ja kuin kirsikkana kakun päälle Pyykölä antaa vielä pari vinkkiä svingiini.

”Tässä, kun olen sun lyöntiä nyt katsonut, niin…”

Wedget ja putteri

Golf Sky on ehkä hieman tuntemattomampi kahteen aikaisempaan fittauspaikkaani verrattuna. Otan 50, -ja 54-asteiset wedgeni mukaan ja lompsin sisään kaksikerroksiseen liikkeeseen. Lähtökohtaisesti haluaisin 58-asteisen työkalun täydentämään settiäni.

Golf Skyn ykkösfittaajan Ari Koutuaniemen rauhallinen olemus tarttuu muutaman hikipäissään suoritetun lyönnin jälkeen. Koutuaniemi utelee erittäin paljon mailan ja kropan tuntua. Heti ensimmäiseksi on selvää, että täydellisen wedgen löytämisessä pitäisi päästä lyömään ulkona erilaisia lyöntejä erilaisilta matkoilta. Näin pystyy parhaiten havaitsemaan, miten maila ja pallo käyttäytyy esimerkiksi haastavissa paikoissa griinin ympärillä.

Koutuaniemi on fitannut ensimmäiset mailat jo 15 vuotta sitten.

”15 vuotta sitten oli tutka, joka mittasi mailanpään nopeutta ja vähän pystyi katsomaan, missä kulmassa pallo lähti. Arvaamalla mentiin enemmän. Ei meillä ollut tietoa, missä kulmassa pallo tulee alas, paljonko siinä on spinniä ja kuinka kovaa pallo lähtee. Silloin mitattiin lie-kulmat ja gripit”, Koutuaniemi sanoo huvittuneena.

Golf Skyssa lyön ensimmäistä kertaa koskaan lie-kulmalevyltä. Wedgen kanssa se toimii apurina oikean bounce-kulman löytymisessä. Vanhoissa wedgeissäni on minun svingilleni liikaa bouncea. Edelleen Koutuaniemi huomauttaa, että ulkona saisi siihenkin parhaan tuntuman ja varmuuden.

Tuntumaa hakiessa lyön sokkona eri bouncella 58-asteisilla wedgeillä. Välillä Koutuaniemi ujuttaa salaa käsiini 60-asteisen mailan ja kyselee jälleen fiiliksiä. Palan halusta päästä kikkailemaan ulkona muutamalla eri mailalla.

Vuosien varrella Koutuaniemi on nähnyt paljon erilaisia tapauksia. Yksi asia nousee esiin, kun haetaan mitoituksen hyötyjä perusgolfareille.

”Varsinkin koko settien kokoonpanossa fittauksesta olisi apua. Kaikilla ei tarvitse olla välttämättä edes 14 mailaa. Pisimmästä mailasta putteriin asti pitäisi olla sopivat välit ja makeat lentoradat, niin golf olisi varmasti kivempaa.”

Puhelimessa olevaa applikaatiota voi hyödyntää apuvälineenä putterin fittauksessa.

Wedgejen työstämisen jälkeen siirrymme testailemaan puttereita. Apuvälineenä on puhelimessa oleva applikaatio. Puhelin kiinnitetään putterin varteen ja viiden lyönnin jälkeen se antaa lukemia putistani.

Kokeilen muutamia eri puttereita. Huomaan hakevani parasta ulkonäköä ja tuntumaa. Oma scottycameroni tuntuu testailuista huolimatta kaikista parhaalta, joten ainakaan kulmarautaani en usko bägiini vaihtavan.

Yhteenveto

Kaikissa kolmessa paikassa fittaajat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti. Jokaisessa on käytössä Trackman-lyöntitutka ja Titleistin ProV1 -pallot. Golf Center erottuu moderneilla lyöntistudioilla ja mahdollisuudella lyödä ulos. Toki voi olla makukysymys, haluaako lyödä ulkona vai täysin omassa rauhassa sisätiloissa. Golf Balance henkilöityy voimakkaasti Henri Pyykölään ja hänen osaamiseensa, joka on korkealla tasolla, väheksymättä yhtään muiden fittaajien ammattitaitoa. Golf Skyssa pääsee fittaamaan mailat ilmaiseksi, mikä varmasti houkuttelee asiakkaita. Lyhyet jonotusajat ovat myös Skyn etuna.

Golf Center, Toni Salakari:

Mitä fittauspalveluita on?

  • Muutamia eri vaihtoehtoja
  • Tunnin mitoitus, jossa katsotaan lähtökohtaisesti yksi väline kuntoon
  • Koko setin palvelu. 1,5 tunnin aikana katsotaan koko setti kuntoon, pois lukien putteri
  • Erikoisuutena opetusfittaus. Proiden vetämä custom fit, jossa katsotaan uudistuneeseen lyöntiin sopiva maila

Käytettävä lyöntianalysaattori?

  • Trackman
  • Sum Putt Lab

Mitä fittaus maksaa ja hyvitykset?

  • 50€=1h, hyvitetään kokonaan mailojen oston yhteydessä
  • 75€=1,5h, hyvitetään kokonaan mailojen oston yhteydessä
  • Opetusfittaus 125€, ei hyvitetä kokonaisuudessaan, koska sisältää myös opetusta

Fittauksen aukiolojat ja jonotusaika?

  • Fittaus mahdollista klo 10-18
  • Jonotusaika noin viikko

Mahdollisuus lyödä ulkona?

  • Kyllä

Käytettävä pallo?

  • ProV1

Golf Balance, Henri Pyykölä:

Mitä fittauspalveluita on?

  • Käytännössä kaikkien mailojen fittaukset. Pidemmissä mailoissa ollut enemmän kysyntää, mutta lähiaikoina on tullut pelaajia myös putterin fittaukseen

Käytettävä lyöntianalysaattori?

  • Trackman 4

Mitä fittaus maksaa ja hyvitykset?

  • 75€ (Pyykölä), hyvitetään 30€ mailojen oston yhteydessä
  • 50€ (muut), hyvitetään 30€ mailojen oston yhteydessä

Fittauksen aukiolojat ja jonotusaika?

  • Liikkeen aukioloajat
  • Noin viikko

Mahdollisuus lyödä ulkona?

  • Ei toistaiseksi
  • Suunnitelmissa on tehdä myös ulkofittauksia

Käytettävä pallo?

  • ProV1

Golf Sky, Ari Koutuaniemi

Mitä fittauspalveluita on?

  • Kaikki mailat

Käytettävä lyöntianalysaattori?

  • Trackman

Mitä fittaus maksaa ja hyvitykset?

  • Ilmainen

Fittauksen aukiolojat ja jonotusaika?

  • Liikkeen aukioloajat
  • Aina ei saa välttämättä samalle päivälle. Muutaman päivän sisään löytyy yleensä aika

Mahdollisuus lyödä ulkona?

  • Lähtökohtaisesti liikkeessä sisällä
  • Pro Shopien yhteydessä on demokiertueita, jolloin pääsee lyömään ulkona

Käytettävä pallo?

  • ProV1 (sisällä)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    MarX says:

    Pyykölän maine mailafittaajana on kiirinyt Suomen rajojen ulkopuolelle.

    ”Liettuasta tulee aina välillä porukkaa fittaamaan mailoja

    No tuohan on ihan huippua jos sellaisesta golfmenestyjämaasta tulee joku Suomeen fittaukseen.. Muut voisi melkein lopettaa fittaamisen jos joku on noinkin ylivoimaisesti Suomen paras..