23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

USGA:n nokkamies haluaa lisää hauskuutta ja lyhyempiä lyöntimittoja

Mike Davis kantaa huolta kasvaneista lyöntipituuksista ja kenttien taloudesta. Hän uskoo golfin viehätysvoimaan, mutta peräänkuuluttaa muutoksia.

Yhdysvaltain golfiiton, USGA:n, toimitusjohtajan jokavuotista linjapuhetta kuunnellaan tarkalla korvalla. Viime viikonloppuna tuntui siltä, että Mike Davisilla oli järjestön vuosikokouksessa erityisen painavaa sanottavaa.

Davis nosti jälleen esille huolensa lyöntipituuksien ja sitä myötä golfin tarvitseman tilan kasvamisesta.

”Se ei ole ollut hyväksi golfille”, oli Davisin keskeinen viesti.

Davis tunnusti lyövänsä itsekin mielellään pitkälle ja oli sitä mieltä, että nykyaikaisin välinein keskivertopelaajan on aiempaa helpompi viihtyä kentällä.

Jotain olisi hänen mielestään kuitenkin keksittävä, jotta toista sataa vuotta jatkunut välinekehitys saataisiin kuriin.

Shinnecok Hills 2/3 pitempi kuin 1896

Davis käytti esimerkkinä Shinnecock Hillsin kenttää, jolla tänä vuonna pelataan U.S. Open. Kokonaispituutta on kesän kilpailussa hieman yli 7 400 jaardia. Kun samaisella kentällä pelattiin 1896, jaardeja oli ainoastaan 4 423.

”Tuollainen panee miettimään, mitä on luvassa, jos jatkamme samalla radalla.”

Pituus on Davisille suhteellinen asia. Jack Nicklauskin pystyi aikoinaan lyömään pitemmälle kuin useimmat muut. Mutta pisimpien draivien pituus oli silloin noin 250 metriä, ei reilusti yli 300. Pitkälyöntiset säilyttäisivät edelleen etulyöntiasemansa, jos välineiden ominaisuuksiin puututtaisiin. Monipuolisille lajitaidoille voisi parhaassa tapauksessa jäädä nykyistä enemmän elintilaa.

”On pohdittava, mikä on jatkuvasti pitenevien kenttien vaikutus lajin kokonaiskustannuksiin ja kestävyyteen.”

Davis näkee kristallipallossaan täysimittaisten kenttien rinnalle nousevan vähemmän pinta-alaa vaativia pikkukenttiä, jotka ovat hauskoja ja nopeita pelata.

Kustannuksia voidaan leikata muillakin tavoilla. Davis uskoo, että golfala käyttää vuoteen 2025 mennessä 25 % nykyistä vähemmän vettä uusien hoitokäytäntöjen ja esimerkiksi jalostuksen tuloksena syntyvien uusien heinälajikkeiden ansiosta.

Kestävyyden näkökulmasta on oleellista, että uusien heinien käyttöönotolla voidaan vähentää myös lannoitteiden ja torjunta-aineiden määrää.

Yhdysvaltalaisten kenttäyhteisöjen tämänhetkistä tilannetta Davis piti huolestuttavana.

”On kestämätöntä, että joka neljäs kenttä ei pysty tekemään yhtään tulosta.”

Tähänkin ongelmaan Davis tarjosi lääkkeeksi jonkinlaiseksi taikasanaksi golfpiireissä tällä vuosikymmenelle noussutta ”hauskuutta”.

”Meidän on tehtävä pelistä hauskempi, jotta kierrosmäärät saadaan kasvamaan.”

Teknologia ja innovaatiot apuun

Tärkeä askel tähän suuntaan on golfsääntöjen uudistuva laitos, jossa moni asia muuttuu Davisin mukaan helpommaksi omaksua ja ymmärtää. Myös vuoden 2020 alkupuolella käyttöön otettavan maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän Davis uskoo auttavan golfin harrastajia aktivoitumaan tasoituksen ylläpidossa ja kilpailurintamalla.

Golfilla on takanaan yli 600 vuoden historia. Mikään ei ole oleellisesti muuttunut. Golf on edelleenkin pallon lyömistä reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä

Avuksi Davis on ottamassa myös uuden teknologian ja uudet innovaatiot.

”Uutta teknologiaa ja monenlaista dataa voidaan käyttää lukuisin tavoin lajin hyväksi kenttien rakentamisesta ja ylläpidosta lähtien. Ne voivat olla myös avain siihen, kuinka pelaajaa autetaan saamaan golfkokemuksestaan mahdollisimman paljon iloa.”

USGA:n tahtotila on viedä asioita oikeaan suuntaan. Resursseja se saa muun muassa rahakkaista TV-oikeuksista ja järjestämiensä arvokilpailujen muista tuotoista. Davis kertookin ylpeänä, että USGA on vuosikymmenien varrella ”antanut lajille takaisin” miljardiluokkaan yltävän yhteissumman.

Muitakin rahoituskeinoja tarvitaan. Voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä USGA:n rinnalla onkin oma säätö, joka huolehtii varainkeruusta.

Säätiön uusin varainhankintakampanja on nimeltään Driving Golf Forward. Sen tuotoilla on tarkoitus antaa tukea sellaisille uusille innovatiivisille hankkeille, joilla katsotaan olevan käyttöä lajin terveyden ja tulevaisuuden takaamiseksi.

Eteenpäin tähyttäessä on Davisin mukaan joskus hyvä katsella taaksepäin.

”Golfilla on takanaan yli 600 vuoden historia. Mikään ei ole oleellisesti muuttunut. Golf on edelleenkin pallon lyömistä reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä.”

Lajin vahvuuksia koko elämän mittaisena harrastuksena Davis pitää ylittämättöminä.

”Golfissa sosiaalinen puoli yhdistyy liikuntaan ja luonnosta nauttimiseen. Samalla peli haastaa meidät fyysisesti ja henkisesti. Siinä sivussa opimme hyvin paljon itsestämme.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje