23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Topgolfilla jymymenestystä lajin sisäänheittäjänä

Topgolfin viihdekeskusten merkitys golfin hyvinvoinnille ja lajin uudistumiselle on lyhyessä ajassa tunnustettu myös ”virallisen golfin” ytimessä.

Golfpiireissä on pitkään puhuttu hauskuudesta ja elämyksellisyydestä liimana, joka saa 2000-luvun harrastajat pysymään lajin parissa ja uudet tulijat kiinnittymään golfyhteisöön. Asiakaskokemuksesta on tullut avainsana, jota on taottu suomalaistenkin golfyhteisöjen päättäjien ja operatiivisen johdon kalloon.

Globaaliksi viihdekeskukseksi raketin lailla ponnistanut Topgolf on paras esimerkki siitä, kuinka temppu tehdään. Ei perinteisessä golfissa, mutta golfia vahvasti hyödyntäen.

Parasta on, että uusi tapa tarjota lajia vetoaa myös kohderyhmiin, joita tavanomainen golf on viime aikoina huonosti tavoittanut. Erityisen ilahduttavaa on, että Topgolf-keskukset toimivat vastikään toteutetun tutkimuksen valossa jopa hämmästyttävän hyvin lajin sisäänheittäjinä.

Yhteinen sävel ”virallisenkin” golfin kanssa on löytynyt. Callaway Golf omistaa 15 % Topgolfista, ja golfia tarkasti seuraava National Golf Foundation laskee nykyisin Topgolf-käynnit mukaan golfharrastusta vuositasolla kuvaaviin tilastoihinsa. Kuvaavaa ajalle on, että Paul Casey oli äskettäin sitä mieltä, että jopa golfia pelikonsolilla pelaava voidaan aivan hyvin laskea golfin harrastajaksi.

Vetoaa myös nuorisoon

Topgolfin visionääriksi luonnehdittu Erik Anderson iloitsi joulukuisessa CNBC:n haastattelussa 38:nnen Topgolf-keskuksen avaamisesta. Sen jälkeen määrä on lisääntynyt vielä yhdellä ja Andersonista on ehditty tehdä hallituksen puheenjohtaja uuden toimitusjohtajan astuttua hänen alaisuuteensa.

Topgolf on taitavasti osannut hakea vetoapua hyvin valituilla kumppanuuksilla. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi LPGA Tourin, PGA Tourin ja PGA of American kanssa, ja viime aikoina Formula One -sirkus on saatu mukaan verkostoon.

Ovet käyvät tiiviiseen tahtiin. Vuoden 2017 kävijämääräksi on ilmoitettu noin 13 miljoonaa golfin harrastajaa tai lajista muuten kiinnostunutta.

Kävijöiden ikä- ja sukupuolijakaumastakin on hyvää kerrottavaa.

Naisten osuudeksi Topgolf ilmoittaa noin 35 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin perinteisessä golfissa. Ikäjakaumakin on jotain aivan toista kuin tavanomaisissa golfyhteisöissä. Peräti 53 % on niin sanottuja millenniaaleja eli tällä hetkellä 18–34 vuoden iässä.

Saa rutinoituneenkin golfarin pelaamaan enemmän

Topgolfin merkittävästä roolista golfharrastuksen syventäjänä ja sisääntuloväylänä lajiin saatiin vahva näyttöä National Golf Foundationin haastateltua Yhdysvalloissa runsasta puoltatoista tuhatta kävijää 30:ssä Topgolfin viihdekeskuksessa.

  • Golfia säännöllisesti harrastavista 29 % kertoi Topgolf-kokemusten innostavan heitä pelaamaan enemmän tavanomaista golfia. 23 % kertoi lisäksi alkaneensa seurata golfia aiempaa tiiviimmin.
  • Säännöllisen golfharrastuksen viimeisen kolmen vuoden aikana aloittaneista 23 % tarttui mailoihin ensimmäisen Topgolf-kokemuksensa kannustamana. Tästä joukosta lähes kolme neljästä pitää Topgolfia päätöksen taustalta löytyvänä tekijänä.
  • Niistä kävijöistä, jotka eivät vielä pelaa golfia, 94 % ilmoittaa kokevansa olonsa ”mukavaksi” Topgolf-ympäristössä. 75 % on kiinnostunut kokeilemaan lajia oikealla kentällä.

Erik Anderson on ylpeä työstä, jota Topgolf tekee golfin hyväksi lajin koukuttavuutta lisäämällä ja mukaantulon kynnystä madaltamalla.

”Meillä on mantra, jonka mukaan se mikä on hyväksi Topgolfille on hyväksi golfille – ja toisin päin.”

Yhdysvaltain golfliitto USGA tuntuu olevan samaa mieltä. Viime kesän U.S. Openin avauskierros oli vapaasti katsottavissa kaikissa Topgolf-keskuksissa.

”Olemme innoissamme voidessamme tarjota U.S. Openin sellaisille uusille katsojille, joista moni on tullut lajin pariin uusia reittejä pitkin ja jotka ovat innostuneita kokeilemaan lajia”, hehkutti puheenjohtaja Diana Murphy.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje