23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Seksismisyytöksiä ja huonoa käytöstä – Scottish Golfin kurimus jatkuu

Huonoja uutisia riittää Skotlannin golfliiton yrityksissä kääntää golflaivan kurssia.

Skotlannin golfliitto on viime syksystä lähtien yrittänyt ajaa läpi jäsenmaksun korotusta, jolla uuden strategian hengessä turvattaisiin seuroille tarjottavat palvelut ja lajin kansallinen kehittäminen sportscotlandin myöntämän valtionavun leikkausten ja sponsorirahoituksen hanojen ehtymisen jälkeen.

Ehdotuksen pääarkkitehti oli liiton toimitusjohtajan paikalla pyörähtämässä käynyt Blane Dodds, joka tuulen käännyttyä vastaiseksi jätti laivan ja siirtyi tennisliiton pavelukseen. Alun perin tarkoitus oli yli kaksinkertaistaa jäsenmaksu 24 puntaan nykyisen 11,25 punnan sijasta, mutta kun ehdotus otettiin viileästi vastaan, korotukseksi päädyttiin ehdottamaan maltillista 3,75 puntaa.

Tämäkin korotusehdotus, ensimmäinen viiteen vuoteen, jäi viime lauantain liittokokouksessa hyväksymättä. Se oli puheenjohtaja Eleanor Cannonille katkera arvovaltatappio.

Cannon äityi puhumaan jopa seksimistä – siitä, että hänen sukupuolensa oli este ehdotuksen läpimenolle. Tuekseen hän sai hallituksen rivijäsenen Malcolm Robertsonin, jonka mukaan ”tietyt henkilöt saisivat hävetä käytöstään puheenjohtajaa kohtaan”. Robertsonin mukaan kyseisillä kulisseissa myyräntyötä tehneillä henkilöillä ei ollut edes sisua tuoda kantojaan julkisesti esiin.

Liiton sisäisen likapyykin peseminen median läsnäollessa ei sekään ansaitse suurta kiitosta.

Itselläni ei milloinkaan ole ollut vastaavaa tunnetta siitä, että tämän maan golf on täydellisessä ja äärimmäisessä sekasorron tilassa.

Edessä on vyönkiristyksen aika. Tuloja on jo kahden viime tilikauden aikana menetetty noin 700 000 puntaa, ja nyt kuluja pitäisi Cannonin mukaan leikata vielä jopa 450 000 lisää.

Työntekijämäärä on ehtinyt pudota 48:sta 32:een miesten ja naisten liittojen taannoisen yhdistymisen jälkeen. Nyt irtisanomisia on tulossa lisää.

”Ehdottomasti. 100 prosentin varmuudella”, sanoo Cannon.

”Olemme hyvin pettyneitä siihen, että meidän täytyy tehdä lisää leikkauksia aikana, jossa voimat pitäisi suunnata lajin kasvattamiseen – ei ainoastaan seurojen toimintakyvyn turvaamiseksi, vaan jättääksemme lajin lapsillemme ja heidän lapsilleen paremmassa kunnossa kuin missä se nyt on 10–15 vuotta jatkuneen alamäen jälkeen.”

The Scotsmanin Martin Dempster, yksi eurooppalaisen yleismedian harvoista puhtaasti golfiin keskittyvistä journalisteista, näkee viikon takaisen äänestyspäätöksen taustalla myös laajempaa epäluottamusta golfliittoa kohtaan.

”Epäilen, että suurin syy ei-äänien voittoon oli siinä, että ruohonjuuritasolla on menetetty usko Scottish Golfiin ja sen hallituksen kykyyn muokata skotlantilaisen golfin tulevaisuutta.”

Asioita läheltä seuraavan Dempsterin näkemys asioiden tilasta on varsin synkkä.

”Itselläni ei milloinkaan ole ollut vastaavaa tunnetta siitä, että tämän maan golf on täydellisessä ja äärimmäisessä sekasorron tilassa.”

Skotlannin rekisteröityjen golfin harrastajien kokonaismäärä oli vielä 2001 noin 270 000. Vuonna 2016 määrä jäi ensimmäistä kertaa alle 200 000:n. Jäsenmäärä on tämän vuosituhannen puolella kutistunut noin neljänneksen verran.

Pientä lohtua Cannonille tuo R&A:n tämänviikkoinen päätös, jolla Skotlannille, Englannille, Irlannille, Walesille ja Australialle on myönnetty 75 000 punnan tuki naispuolisten pelaajien saamiseksi lajin pariin. Kun Skotlannin hallitukselta ja Visit Scotlandilta on tullut vielä samansuuruinen potti lisää osana vuoden 2019 Solheim Cupin tukipakettia, aihetta on jopa pieneen hymyyn. Scottish Golfissa on jo ehditty perustaa uusi Women and Young People Development Managerin toimi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)