23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ovatko PGA-ammattilaiset Suomessa alihyödynnetty luonnonvara?

PGA-ammattilainen voi olla paljon muutakin kuin opettaja ja valmentaja. Toimenkuvien kirjo on laaja golfjohtajasta lajin sisäänheittäjään.

Tommi Nousiainen palkittiin joulukuussa Vuoden valmentajana Suomen PGA:n juhlavassa gaalassa. Tunnustus tuntui hyvältä ja sai pohtimaan golfammattilaisten toimenkuvaa Suomessa laajemminkin.

”Olen ollut PGA:n jäsen vuodesta 1993. Tuona aikana PGA:n muista jäsenistä on tullut minulle tärkeä viiteryhmä, eräänlainen tuki ja turva. Koulutuspuolikin on mennyt viime vuosina hyvin eteenpäin, osin ulkomaisten vieraidenkin ansiosta. Tässä hommassa ei voi jäädä laakereilleen lepäämään. On oltava tiedon nälkää, jos mielii pysyä kehityksessä mukana.”

Asiat voisivat Nousiaisen mukaan olla vieläkin paremmin.

”PGA-ammattilaiset ovat moniosaajia, joille suomalaisessa golfkulttuurissa olisi käyttöä huomattavasti nykyistä enemmän.”

Tehtäväkirjo on toki meilläkin varsin laaja. Osa järjestön jäsenistä keskittyy kilpapelaajien valmentamiseen, osa tuntee puolestaan saavansa eniten toiminnasta aloittelijoiden ja riviharrastajien parissa. Joillekin välinekauppa tuo merkittäviä sivutuloja, joidenkin vahvuus on välineiden räätälöinnissä ja mailojen korjaamisessa. Muutamat ovat opetustoimensa ohessa ajautuneet golfmedioittemme palvelukseen. Myös Suomen Golfliitossa on löytynyt kysyntää PGA-osaajille.

Mitä muuta PGA-ammattilainen voisi olla?

Esimerkiksi golfyhteisön operatiivista toimintaa pyörittävä johtaja, kuten toistakymmentä vuotta Kymen Golfin arjesta toimitus- ja toiminnanjohtajana vastannut Nousiainen itse. Muita esimerkkejä ovat vaikkapa Tomi Tolsa Levillä, Pauli Hughes Jyväskylässä, Jarkko Raski Suur-Helsingin Golfissa, Markku Valo Nordcenterissä ja Golfliitonkin palveluksessa toiminut Jari Koivusalo Katinkullassa. Kovin paljon pitempää listasta ei tällä hetkellä taida saada.

Koulutuksensa ja kokemuksensa kautta PGA-ammattilaisella on jo lähtökohtaisesti monipuolinen käsitys golfalan realiteeteista. Sopivalla täydennyskoulutuksella palettia voidaan vielä tarkoituksenmukaisilla tavoilla täydentää.

PGA-ammattilainen voi luontevasti olla myös toimitusjohtajan oikea käsi, joka vastaa laajasti golftoiminnoista jäsenten ja vieraiden odotusten täyttämiseksi. Koska toimintaympäristöt ovat keskenään hyvinkin erilaisia, toimenkuvat joudutaan luonnollisesti tapauskohtaisesti räätälöimään.

Toimenkuvasta riippumatta PGA-ammattilainen tekee käytännössä aina työtä, jonka tarkoituksena on auttaa harrastajaa saamaan golfista mahdollisimman paljon irti. On kaikkien etu, jos tarjolla olevaa potentiaalia opitaan nykyistä paremmin markkinoimaan ja hyödyntämään.

PGAs of Europe muisti lajin hyväntahdon lähettiläitä

Hyvillä sosiaalisilla taidoilla varustettu golf pro on myös tärkeä rajapinta lajin ja ympäröivän yhteiskunnan välillä. Parhaimmillaan pro voi olla tehokas sisäänheittäjä sekä lajin imagon ja yhdyskuntasuhteiden hoitajia.

Juuri tällaiset tekijät painottuvat silloin, kun PGAs of Europe palkitsee maanosan ansioituneimpia golfhankkeita vuotuisilla President’s Award -tunnustuksillaan.

Joulukuisessa palkintogaalassa palkituiksi tulivat ranskalainen Golf Educatif -projekti sekä irlantilaisen äskettäin varhaisessa 37 vuoden iässä kuolleen Liam Dugganin elämäntyö.

Golf Educatif -ohjelmaa on toteutettu vuodesta 2003. Se tarjoaa toiminnassa mukana oleville koululaisille ja aikuisille eväitä muun muassa toisten huomioon ottamiseen, itsetunnon ja itsekurin kehittämiseen, parempaan keskittymiseen ja luonnon kunnioittamiseen. Toiminta painottuu ennen kaikkea lähiöihin ja mukana on lapsia ja nuoria kaikista sosiaaliryhmistä.

PGA pro Bill Owensin alkuun laittamassa projektissa mukanaolijat osallistuvat itse pienkenttiensä rakentamiseen ja niiden ylläpitoon. Tämän Owens uskoo opettavan vastuunkantoa ja monia muita elämässä hyödyllisiä kykyjä. Pohjimmiltaan kyse on ympäristön huolenpidosta seuraavia sukupolvia varten.

Golftaitojen opettelussa Golf Educatif käyttää palloja, jotka lentävät vain noin 30 % varsinaisten golfpallojen matkasta. Ratkaisu mahdollistaa pelinomaisen harjoittelun urheilukentillä, puistoissa, koulujen piha-alueilla ja niin edelleen.

Koulujen opettajien ja muiden koulutettujen ohjaajien vetämissä opetustapahtumissa golf yhdistyy taideaineisiin, matematikkaan, fysiikkaan, historiaan ja insinööritaitoihin.

Projekti on auttanut tuomaan golfia ranskalaisen koululaitoksen ytimeen. Joka vuosi koulutetaan 50 uutta ohjaajaa, jotka kukin tekevät työtä noin 30 oppilaan parissa. Golf Educatif -kenttiä on tähän mennessä rakennettu yli 20.

Myös Liam Dugganille golf oli avain elämänhallintaan ja tunnetaitojen opetteluun lajin parissa hankittujen myönteisten kokemusten avulla. Hänet palkittiin irlantilaisen koulugolfin kehittämisestä ja lajiin mukaantulon kynnyksen madaltamisesta.

Duggan keskitti vuodesta 2011 voimansa juniori-ikäisten pelaajien ohjaamiseen. Koulutkin alkoivat kiinnostua, ja pian Duggan sattoi palkata avukseen kaksi muuta PGA-ammattilaista. Vuoteen 2015 mennessä hänen käynnistämässään Rising Star -ohjelmassa oli mukana jo 24 opettavaa ammattilaista ja yli 225 koulua. Ohjelma tavoitti joka viikko keskimäärin 3 000 lasta ja tarjosi polun 32 yhteistyökentälle tai harjoituskeskukseen.

Kun vauhtiin oli päästy, Duggan etsi kuumeisesti muitakin keinoja golfin tuomiseksi niidenkin ulottuville, jotka eivät milloinkaan olleet pitäneet sitä mahdollisena.

Terveyden perikuvaksi luonnehdittu Duggan menehtyi keväällä muutamassa päivässä vakavaan verenmyrkytykseen. Dugganin arvostuksesta omassa yhteisössään kertoo jotain se, että hänen puolisolleen ja kahdelle lapselleen kerättiin lyhyessä ajassa lähes 40 000 punnan avustussumma.

”Liam olisi itse ollut ensimmäisenä antamassa, jos vastaavaa olisi sattunut jollekulle muulle”, kirjoitti vaimon sisko sosiaalisessa mediassa jaetussa avunpyynnössä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje