Golfkentille ei Skotlannissakaan ole enää yhtä paljon tulijoita kuin takavuosina. Yritykset kehityksen suunnan muuttamiseksi eivät kuitenkaan ole vielä kantaneet hedelmää. Kuva: Getty Images.
Maailmalta |
5.12.2017

Onko Skotlannin golflaiva uppoamassa?

Skotlanti on opittu tuntemaan golfin alkukotina ja vahvan golfkulttuurin läpäisemänä kansakuntana. Viime vuodet ovat olleet Scottish Golfille vyönkiristyksen aikaa. Lauantain avoin konferenssi oli hätähuuto paremman tulevaisuuden puolesta.

Lauantain 2. joulukuuta piti olla lähtölaukaus Skotlannin golfin uudelle alulle. Yimääräisen liittokokouksen oli määrä äänestää uudesta strategiasta, jonka sisältämien toimien rahoittamiseksi hallitus oli yli kaksinkertaistamassa seurojen jäseniltä kannettavan jäsenmaksun.

Toimitusjohtaja Blane Doddsin johdolla korotusten vastapainoksi tarjottiin lukuisia parannuksia seurapalveluihin. Niiden oli tarkoitus tehdä elinvoimaisista seuroista golfharrastuksen sykkivä sydän.

Jokin lääke olisi löydettävä, sillä vuoden 2007 noin 220 000 rekisteröityneestä pelaajasta on tultu vuosikymmenessä alas noin 50 000 pelaajan verran. Samaan aikaan yhteistyökumppaneita on menetetty ja julkisen rahoituksen hanoja kierretty kiinni.

Dodds teki aiemmin syksyllä selväksi, että nykymeno ei ollut vaihtoehto.

”Haluan olla avoin ja rehellinen. Jos ehdotusta ei hyväksytä, teen budjettiin ensi vuodeksi 400 000 punnan leikkaukset. Se tietäisi tuntuvaa tinkimistä seuroille tarjolla olevista palveluista ja säästöä myös kilpagolfin puolella.”

Viesti ei tainnut mennä perille. Dodds ilmoitti marraskuussa jättävänsä tehtävänsä ja siirtyvänsä Skotlannin tennisliiton palvelukseen. Golfliittopestinsäkin aikana hän oli vaikuttanut tennisliitossa sen puheenjohtajana.

Avoimen keskustelutilaisuuden haluttiin puhdistavan ilmaa

Golflaiva jäi seilaamaan ilman perämiestä ja kattojärjestön hämmennyksen tilaan saattanut Dodds sai otsaansa rintamakarkurin leiman.

Stirlingissä pidettäväksi ilmoitetusta ylimääräisestä liittokokouksesta luovuttiin ja sen tilalle päätettiin järjestää kaikille golfin tulevaisuudesta kiinnostuneille tahoille avoin keskustelutilaisuus. Päivämääränä säilyi 2. joulukuuta, mutta paikaksi vaihdettiin pääkaupunki ja sen 600 vierasta vetävä Edinburgh International Conference Center.

Konferenssista haluttiin osa strategiaehdotukselle omistettua kuulemisperiodia, jota nyt on jatkettu maaliskuussa pidettävään liittokokoukseen asti.

”Tämä on äärimmäisen tärkeää aikaa Skotlannin golfille”, liiton puheenjohtaja Eleanor Cannon sanoi kokouksen edellä. ”On välttämätöntä, että pääsemme vaihtamaan innovatiivisia ajatuksia siitä, kuinka voimme tehdä lajista kestävämmän. On onnistuttava pitämään paremmin kiinni jäsenistä ja hankkimaan hienolle lajille uusia harrastajia.”

Konferenssin haluttiin olevan signaali läpinäkyvyydestä ja kimmoke positiivisessa hengessä käytävälle kaksisuuntaiselle keskustelulle strategiaa viimeisteltäessä.

”Haluamme suoda tilaisuuden mielipiteen ilmaisuun kaikille golfiin intohimoisesti suhtautuville oli kyseessä sitten PGA pro, seuraohjaaja, pitkäaikainen jäsen, kiertolaispelaaja tai aloittelija. On välttämätöntä antaa tilaa mahdollisimman laajalle näkökulmien kirjolle, jotta voimme vastata Skotlannin golfin tämänhetkisiin merkittäviin haasteisiin.”

Keskusteluja lajin tervehdyttämisestä on käyty myös urheilun ja liikunnan kattojärjestön sportscotlandin kanssa. Siltäkin suunnalta on tullut painetta lajin nykyaikaistamiseen.

Negatiivisuutta vai realismia

Launtainen konferensssi keräsi Edinburghiin noin viisisataa osanottajaa. Vahvimmin läsnäolijoita puhutteli The Scotsmanin raportin mukaan golfliiton hallituksessa vaikuttava Stewart Darling. Viesti oli helposti ymmärrettävä.

”Olemme kaikki Titanicin kyydissä, jos päätämme olla puuttumatta asioihin.”

Darling kävi läpi kymmenen vuotta jatkunutta jäsenkatoa, ikäpyramidin tulevaisuuden kannalta epätervettä rakennetta, naisten vähäistä osuutta ja lukuisia muita epäkohtia.

”Kymmenen vuotta sitten pelaajat maksoivat mielellään kausimaksun, jos pelasivat 20 kierrosta vuodessa. Nyt vastineeksi haluttaisiin tuplamäärä kierroksia.”

Kun yleisöstä huomautettiin, että Darling on lietsomassa tarpeetonta negätiivisuutta, hän ei antanut periksi.

”On kyse realismista, ei negatiivisuudesta.”

Yksi ongelmista Darlingin mukaan on kenttien liian suuri määrä.

”Kymmenen vuoden päästä meillä ei ole enää varaa ylläpitää kuuttasataa seuraa.”

Uusi toimitusjohtaja isojen haasteiden edessä

Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset heijastuivat myös hakuilmoitukseen, jolla Doddsille haettiin seuraajaa. Kuusinumeroisen vuosipalkan vastineeksi uudelta toimitusjohtajalta odotetaan toimia, joiden jälkeen lajista on tehty ”21. vuosisadan vaatimuksia vastaava”.

Se tarkoittaa hakuilmoituksen mukaan esimerkiksi sellaisten lajiin perinteisesti kuuluneiden raja-aitojen kaatamista, jotka ”ovat olleet haitaksi jäsen- ja harrastajamäärien kehitykselle”. Lajista halutaan nyt viestittävän edullisena, kaikille sopivana, tulijat tervetulleiksi toivottavana ja hauskana harrastuksena.

Rahaakin uuden toimitusjohtajan pitäisi osata kerätä.

”Investointien rahoittamiseksi ja taloudellisesti kestävän tulevaisuuden takaamiseksi toimitusjohtajan on kyettävä luomaan uusia kaupallisia tulovirtoja ja rakentamaan strategisia kumppanuuksia.”

Toimitusjohtajakandidaatteja on jo alettu haastatella. Ratkaisuja odotetaan varsin nopeasti, sillä Dodds aloittaa työnsä tennisliitossa tammikuun 3. päivänä.

Golf on Scottish Golfin mukaan ”elänyt kansakunnan tietoisuudessa 1400-luvulta lähtien”. Mutta historia ei ole tae tulevasta, kuten rahoitusmaailmassa tavataan muistuttaa. Uudelle toimitusjohtajalle heitetty haaste skotlantilaisen golfin saattelemisesta ”dynaamiseen ja jännittävään tulevaisuuteen” ei ole kevyimmästä päästä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.