23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfari tarvitsee keskimäärin 24 vuotta saavuttaakseen yhden hole-in-onen

National Hole-In-One Registry -sivusto on laskenut mielenkiintoisia tilastoja "ässään" liittyen.

Hole-in-onea täydellisempää lyöntiä et voi golfkentällä saavuttaa. Saatat lyödä rautaysilläsi kylkiosuman, ja viheriön yli matkalla oleva pallo kolahtaakin vieriessään lipputankoon ja putoaa reikään. Varmasti näyttävämpää olisi iskeä pallo hieman reiän yli puhtaalla osumalla, ja katsoa kuinka se vierii backspinnillä oikeaan osoitteeseen.

Tyyli ja tapa ovat vapaita. Kun pallosi menee yhdellä lyönnillä kuppiin, on selvää, ettei yksikään pelaaja koko maailmassa voi päihittää sinua kyseisellä reiällä.

Jotkut huipputason pelaajat eivät tee koko elämänsä yhtään hole-ine-onea ja vastaavasti monet satunnaiset harrastelijat voivat tehdä useita ”ässiä”. Monien asioiden – kuten lottovoiton osumista omalla kohdalle – todennäköisyyksiä laskettaessa, lopputulos on usein äärimmäisen epätodennäköinen.

Yhdysvaltalainen National Hole-in-One Registry -sivusto esittelee kattavaa statistiikkaa ”holarin” syntymisen todennäköisyyteen liittyen. Se on selvittänyt, että golfin harrastajalta kuluu keskimäärin 24 vuotta yhden hole-in-onen saavuttamiseen.

Kuten tiedämme, jotkut ahkerimmatkaan harrastajat eivät tee koskaan hole-in-onea, vaikka olisivat pelanneet golfia 35 vuotta. Toisilla tärppää ennen 24 vuoden oletusrajaa monta kertaa. Näin on saatu laskettua pätevä keskiarvo.

Sivuston mukaan hole-in-onen tekijän keskimääräinen ikä on 55 vuotta. Prosentuaalisesti neljännes ässien tekijöistä on 50–59-vuotiaita golfareita. 40–49-vuotiaat häviävät vain yhdellä prosenttiyksiköllä. Peräti 60 prosenttia kaikista hole-in-onen tekijöistä on yli 50-vuotiaita.

Jos holari ei ota osuakseen omalle kohdalle, ei sen todistaminenkaan ole erityisen yleistä. Useimmilla kentillä tehdään vuosittain 10–15 hole-in-onea.

Vaikka ässä voi osua vaikka ensimmäistä golfkierrosta pelaavan kohdalle, sen tekeminen on todennäköisempää, mitä taitavampi pelaaja on kyseessä. Kiertueammattilaisen kohdalla todennäköisyys on 1/3000 ja matalatasoituksellisella 1/5000. Keskivertoharrastajalla sama lukema on 1/12 000.

Brian Harman onnistui tekemään viime vuonna PGA Touriin kuuluvassa Barclays-turnauksessa kaksi ässää samalla kierroksella. Kuva: Getty Images

Brian Harman onnistui tekemään viime vuonna PGA Touriin kuuluvassa Barclays-turnauksessa kaksi ässää samalla kierroksella. Kuva: Getty Images

Koska keskivertogolfareita on maailman golfin harrastajista monin verroin enemmän kuin ammattilaisia tai pienellä tasoituksella pelaavia, näyttää hole-in-onen tekijöiden tasoituskeskiarvo myös siltä. 57 prosenttia ässän tehneistä pelaavat tasoituksella 10–19. Keskimääräinen hole-in-onen tehneen tasoitus on 14.

Todennäköisyys tehdä kaksi hole-in-onea samalla kierroksella on jo toista maata, eli 1/67 000 000. Jop loton pääpotin voitto (1/15 380 937) on lasten leikkiä edelliseen verrattuna.

Huippugolfin ystävillä on tuoreessa muistissa, kuinka Mikko Ilosenkin kanssa major-turnauksessa pelannut Brian Harman teki viime vuoden Barclays-turnauksessa kaksi ässää samalla kierroksella. Tähän ovat PGA Tourilla aiemmin pystyneet myös Bill Whedon vuonna 1955 (Insurance City Open) ja Yusaku Miyazato vuonna 2006 (Reno Tahoe Open).

Tilastojen mukaan rautaseiskalla (14 %) ja rautakasilla (14 %) tehdään enemmän holareita kuin millään muilla mailoilla. Raudoilla 7, 8 ja 9 tehdään 40 prosenttia kaikista ässistä. Vastoin yleistä käsitystä, jopa rautaviitosella (8 %) on todennäköisempää tehdä hole-in-one kuin pitching wedgellä. Jälkimmäisen osuus on vain seitsemän prosenttia. Rautakuutonen saa 11 prosentin osuuden.

Lähde: National Hole-in-One Registry
Today’s Golfer
USGA

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje