23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kova hintakilpailu koettelee golfvälinekaupan kannattavuutta

Golf Skyn omistuspohja laajenee — agressiivinen hintakilpailu haasteena alalla

Onko hintataso golfvälineiden osalta kuluttajille Suomessa liian alhainen?

On, ainakin maahantuojien ja jälleenmyyjien mielestä.

Jakeluportaassa on ollut käynnissä verinen taistelu markkinaosuuksista jo monen vuoden ajan. Uusia yrittäjiä on tullut mukaan, jotkut ovat jo pudonneet kyydistä.

Ylitarjontaa on edelleen ja vuotta 2017 pidetään välinemyynnin osalta pohjakosketuksena aggressiivisen kilpailun johdosta.

Maanantaina julkaistiin merkittävä uutinen välinekaupan osalta:

GoGolf Oy ja golfvaikuttaja Reijo Riihimäen sijoitusyhtiö ovat hankkineet osuudet maamme kolmanneksi suurimmasta golfvälineiden jälleenmyyjästä, Golf Sky Oy:sta.

Yritysjärjestelyssä Golf Sky ostaa Suomen Golfkauppa Oy:n liiketoiminnot.

Suomen Golfkauppa on vuonna 2016 perustettu golfvälinekauppaa harjoittava yritys, jolla oli toimintoja Hämeenlinnassa ja Tampereella.

Mikko Asonen on saanut Golf Skyn kehittämiseen rinnalleen lisää hauiksia yrityskaupan myötä.

Omistusjärjestelyjen jälkeen GoGolf on Golf Skyn suurin omistaja. Muut omistajat ovat yrityksen perustaja Mikko Asonen, Reijo Riihimäen sijoitusyhtiö sekä yhtiön operatiivinen johtaja Toni Järvinen.

”Omistusjärjestelyillä haemme lisää tehoa toimintaan ja synergiaa eri toimijoiden välille. Pääkaupunkiseudulle laajentumisemme jälkeen tarkoituksenamme on laajentaa Golf Skyn toimintaa entisestään”, kertoo GoGolf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Paavo Kettunen.

GoGolf on golfyhteisö, joka verkkouutispalvelun lisäksi julkaisee GoGolf-lehteä ja tarjoaa golfkenttien tuotteille markkinapaikan. GoGolf omistaa myös enemmistön Golfresepti-matkatoimistosta.

Mikko Asonen perusti Golf Skyn vuonna 2014 ja avasi liikkeen Nokialle.

Alkuvuodesta 2017 Golf Sky laajensi toimintaansa avaamalla suurmyymälän Vantaan Tammistoon.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto ylitti kolme miljoonaa euroa, vuotta aiemmin se oli 1,6 miljoonaa euroa.

Myymälöiden lisäksi Golf Sky pyörittää verkkokauppaa sekä pro shopeja golfkenttien yhteydessä.

Reijo Riihimäki toimii yrittäjänä Hattulan ja Paltamon golfkentillä. Lisäksi hän on hämeenlinnalaisen Linna Golfin suuromistaja.

Tulevalla kaudella Golf Sky avaa Suomen suurimman golfkentän yhteydessä olevan välinemyymälän Hattula Golfin yhteyteen.

Reijo Riihimäellä on pitkäaikaista kokemusta myös päivittäistavaroiden myynnistä Kesko-ryhmittymän kauppiaana.

”Yhdistettyämme voimamme, palvelemme suomalaisia golfareita laajemmin kuin mikään muu alan toimija. Pääkaupunkiseudulta aina Leville ylettyvä palveluverkostomme antaa mahdollisuuden myös uudenlaisten palveluiden toteuttamiselle”, Riihimäki kertoo.

Kuluttajat juoksevat tarjousten perässä

Golfvälinekaupan suurimmat pelurit ovat 80-luvun alkuvuosina toimintansa aloittanut Golf Center Oy sekä vuonna 2003 perustettu Golf Balance Oy.

Liikevaihdolla mitattuna Golf Balance (6,7 milj. euroa vuonna 2016) on suurin, Golf Center (4,5 milj. euroa) yhtä selvä kakkonen.

Golf Balancen Espoon myymälä uudistettiin reilu vuosi sitten. Kuva: Golf Balance

Golf Sky on nopeasti noussut pääkaupunkiseudulle suurmyymälän avattuaan vakavasti otettavaksi haastajaksi. Kun uudella toimijalla,Suomen Golfkauppa Oy:lla on myös ollut tavoitteenaan levittäytyä ympäri Suomen toimivaksi vaikuttajaksi, markkinoilla on ollut selkeää ylitarjontaa, ja tästä johtuvaa epätervettäkin hintakilpailua.

Suomalaiset kuluttajat on pitkälti näistä syistä totutettu jatkuviin alennusmyynteihin ja hintatasoon, joka on jakeluportaalle pienten katteiden johdosta lähes kestämätön yhtälö.

Golf Skyn ja Suomen Golfkauppa Oy:n sulautuminen yhdeksi yritykseksi oli ensimmäinen konkreettinen tapahtuma golfvälinekaupan tervehdyttämiseksi.

Kaudella 2017 kotimaisilla kentillä pelaamisen määrä laski noin seitsemän prosenttia. Tästä huolimatta välinemyynnin euromäärä jälleenmyyjille pysyi ennallaan. Maahantuojien ja jälleenmyyjien kannalta tämä luo painetta alkaneelle vuodelle.

Tavaraa on edellisvuodelta varastossa runsaasti, sen myyminen hyvään hintaan kuluttajille on vaikeaa.

Golf Balancella on kaksi isoa myymälää Vantaalla ja Espoossa. Näiden lisäksi sillä on laajaa yhteistyötä golfkenttien välinemyymälöiden pyörittämisessä.

Golf Centerin Tapiolan myymälässä on panostettu erityisesti mailojen, myös putterien räätälöintiin.

Golf Center avasi alkukesästä 2016 komean lippulaivamyymälänsä Tapiola Golfiin. Pääkaupunkiseudulla se on viimeisten vuosien aikana sulkenut kivijalkamyymälänsä Herttoniemessä ja Lauttasaaressa. Vantaanportin myymäläkin sulkee ovensa maaliskuun lopulla, siihen asti on meneillään ”kaikki lähtee” mainoslauseella loppuunmyynti.

”Tapiolan myymäläkonseptimme on osoittanut toimivuutensa ja innovatiivisuutensa. Verkkokauppa kasvaa vahvasti. Meillä on luonnollisesti uusiakin suunnitelmia, mutta niiden suhteen etenemme maltillisesti. Jättikokoisten myymälöiden perustaminen ei Suomen markkinoilla ole tässä tilanteessa järkevää”, määrittää toimitusjohtaja Marko Paski tilanteen.

Vantaanportin myymälän naapurista lopetettiin jo pari vuotta aiemmin Peltomäki Golfin suurmyymälä. Lahdessa golfvälinekauppaa pitävä Golfpoint päätti samoihin aikoihin vetäytyä pääkaupunkiseudulta sulkemalla Konalassa sijainneen myymälänsä.

Paljon on siis viimeisten vuosien aikana jo tapahtunutkin kaupan rakenteissa.

Lähes selvänä kaikki tätä artikkelia varten haastattelemani alalla olevat tahot pitävät sitä, että golfvälinekaupassa tullaan seuraavien kahden vuoden aikana näkemään merkittäviä uudelleenjärjestelyjä, mahdollisesti myös yrityskauppoja.

”Ulkomailla naureskellaan golfvälineiden hintasolle Suomessa. Sitä pidetään perustellusti kestämättömänä kaupan kannalta”, tiivistää tilanteen alalla pitkään työskennellyt jälleenmyyjä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    JuPRi says:

    Kuulostaa epätoivoiselta kommentti että ulkomailla naureskellaan Suomen hintatasolle. Nykyisessä avoimessa mailmassa ihmisten vapaus ostaa tuotteensa internetin ihmeellisestä maailmasta tuo sen tosiasian että ellet ole kilpailukykyisellä kansaivälisellä tasolla on parempi siirtyä muille aloille. Nyt hintataso on Suomessa sellainen että kauppaa tehdään Suomessa sen sijaan että niitä ostettaisiin yhä enenevässä määrin ulkomaiden nettikaupoista. Hatun nosto tästä Balacelle ja Skylle!

    Marko Metsäranta says:

    Kenties jutussa ei aivan tätä tarkoiteta, mutta jotenkin syntyy kuva, että alan tervehdyttäminen on synonyymi sille, että kauppa keskittyy harvempien ja suurempien toimijoiden käsiin. Näinhän asia ei tietenkään ole eikä saa olla. Lisäksi tuntuu oudolta, että viitataan ulkomaisten toimijoiden suhtautumiseen Suomen hintatasoon. Vaikka tuotteet ovat globaaleja, markkinat ovat osin paikallisia, ja ”oikea” hintataso suhteellinen käsite. Hintataso millä ostaja ja myyjä kohtaavat toisensa riippuu monista tekijöistä, jotka ovat enemmän tai vähemmän paikallisia. Lopuksi pitää todeta, että eihän minkään toimialan pärjääminen tai menestys kulminoidu yksinomaan tuotteen tai palvelun hintaan. Takana on myös enemmän tai vähemmän kannattavia panostuksia, jonkinlainen strategia ja toimintakustannuksia. Ihan oleellinen kysymys on, että johdetaanko yrityksiä alalla hyvin ja kustannustehokkaasti. Tarkoitus ei ole viisastella ja osoittaa ketään sormella, vaan näitä asioita pitäisi pohtia samassa yhteydessä kuluttajahintatason kanssa.

    Aino-Elina says:

    Hups…. tuo väite ulkomaisten toimijoiden naureskelusta. Ulkomaiset verkkokaupat tarjoavat klubipelaajalle (meillä on melkoinen joukko) edullisen / kukkarolle sopivan hinta/laatutason. Golf tuotteiden hintatasossa on edelleen kohtaanto ongelma, mutta mistä se johtuu on varmaankin erinäisiä tekijöitä… esim. Toimitilojen ja niiden palvelujen taso ja markkinointikulut jne…