23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tapio Pulkkanen: ”Olen hakenut mallia Tigerin svingistä”

Tapio Pulkkanen kertoi Golfpisteelle kuulumisensa kauden alkumetreillä.

Tapio Pulkkasella oli perjantaina kiireinen päivä pääkaupunkiseudulla. Aamulla fysiikkatreenit, tämän jälkeen viisumin nouto Kiinan suurlähetystöstä. Lajiharjoitteluaan varten Hattu-Tapio suuntasi Tapiola Golfiin, jossa hän avasi lyöntistudion ovet rangelle ja pommitti pakkassäästä huolimatta lyöntejään hangelle.

Viisumiaan Pulkkanen tarvitsee vasta huhtikuun lopulla Pekingissä järjestettävään kisaan matkatessaan.

Sitä ennen hän pitää viikon leirin Espanjassa, treenailee Suomessa ja kilpailee Espanjan Madridissa ja Marokossa.

Tapiolassa Pulkkanen istui lounaan yhteydessä haastatteluun ja kertoi kuulumisiaan.

Miten luonnehtisit alkukauttasi siirryttyäsi Challenge Tourin voittajana European Tourille?

”Tuntui tosi siistiltä lähteä pelaamaan kiertueelle, joka niin monta vuotta on ollut tavoitteeni. Suoritustaso on vielä vaihdellut. Hongkongin kisa tuli heti CT:n perään, siihen en ollut ihan valmis.”

”Etelä-Afrikan Johannesburgin kilpailu (3.) oli tuoda paikan Open Championshipiin. Myös Omanissa löin palloa todella hyvin. Pari huonoa puttipäivää veivät mahdollisuudet sijoitukselta kymmenen joukkoon joka olisi ollut saavutettavissa. Huonoja viikkoja on mahtunut mukaan, niitä minulle tulee vielä liikaa”.

Onko pelissäsi sellaisia osa-alueita, joiden kanssa teet muita enemmän töitä?

”Aina on pientä säätöä lyöntien kehittämiseksi. Kokonaisuus on hyvällä mallilla, ei ole syytä isommille muutoksille. Kun kilpailuja tulee nyt keväämmällä ja kesällä enemmän, on vaan oltava tarkkana harjoitttelun rytmitysten ja levon kanssa.”

ET:lla pelataan isoja kisoja toukokuun toiselta puoliskolta heinäkuun loppuun. Mitkä ovat ne kilpailut, joihin osallistuminen on jo mielessä.

”Wentworthin perinteinen BMW PGA Championship on kevään kisoista kiinnostavin. Yleisöä on paljon, pelaajat jotka siellä ovat olleet, ovat ylistäneet tunnelmaa. Linksien pelaaminen kiehtoo mieltä, Scottish Open, sekä Open Championship ovat mielessä.”

”US Openin karsintoihin lähden mukaan, Open Championshipiin on vielä monta ovea auki menestymällä ET:n isoissa kisoissa. Mukavaa on päästä myös Tanskan ja Hampurin kisoihin. Molempien kentillä olen voittanut Nordic Leaguen kisan, joka tuo positiivisen lähtökohdan niihin viikkoihin.”

European Tourilla haetaan match-pelien kaltaisia uusia pelimuotoja ja Itävallassa pelataan painottaen nopeampaa peliä. Mitä mieltä olet näistä?

”Ihan hyvä kehityssuunta. Itävallan kilpailuun olen osallistumassa. Pidän itseäni ripeänä pelaajana. European Tourillakin hidas peli on todellinen ongelma, johon pitäisi tiukemmin puuttua.”

Missä sitten aikaa kuluu, mistä pitäisi nipistää pois?

”Viheriöillä hierotaan keskimäärin aivan liikaa. Vihkoja, joista haetaan ratkaisuja linjoihin tuijotellaan toisinaan loputtomiin.”

”Tourilla on pelaajia, jotka ovat säännöllisesti hitaita. Epäkohta on mielestäni se, että kun ryhmä jää jälkeen, kaikki pelaajat pannaan kellotukseen yhden hitauden johdosta. Hyvä esimerkki on pelaaja, joka pelimme jälkeen kertoi tiedostavansa hitautensa. Hän kuittasi asian kuitenkin sillä, että pystyy kellotukseen joutuessaan pelaamaan häiriintymättä riittävän nopeasti. Tuollainen tuntuu minusta ihan systeemin huijaamiselta.”

Kuinka tarkkaan olet seurannut major-kisoja?

”US Mastersia ja Open Championshipsia tulee katsottua tiiviisti. Augustan kisasta on tulossa upea, lähtökohta on mielenkiintoisempi kuin moniin vuosiin. Rory McIlroy, Tiger Woods, Phil Mickelson ja Bubba Watson. Nämä mestarit ovat näyttäneet alkukaudesta potentiaaliaan. Dustin Johnson on mielestäni hieman kysymysmerkki, mutta edellisvuoden poissaolon takia tavallistakin nälkäisempi. Sitten ovat tietysti nuoret tähdet Justin Thomas ja Jordan Spieth.”

Onko sinulla suosikkeja?

”Yksi on ylitse muiden, Tiger Woods. Hän on ollut idolini jo ihan pikkujunnusta asti. Se johtuu pitkälti hänen svinginsä lisäksi siitä, kuinka usein Woods on kyennyt ratkaisemaan tiukat paikat edukseen. Pienenä hain hänen lyöntejään seuraamalla mallia omaani”.

Voisitko hivenen avata mitä olet Woodsin lyöntejä seuraamalla oppinut?

”Jalkojen käyttöä svingissä. Ne ohjaavat svingiä, antavat sille suuntaa ja voimaa. Haen hyppäävää liikettä, ponnistusta voiman tuottamiseksi. Voin ihan selkeästi myöntää, että tietoisesti olen kopioinut Tigerin svingiä. Juniorina halusin oppia lyömään pitkälle, 90-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa hän oli ylivertainen roolimalli.”

Woodsille mitattiin vastikään PGA Tourin kisassa mailanpään nopeudeksi avauksessa 129,2 mailia tunnissa. Se on koko kiertueen ennätys kaudella 2018. Missä vauhdeissa oman lyöntisi kanssa liikutaan.

”Niinä päivinä kun olen fyysisesti normitikissä ja lämmin se on ollut 124-125. Englannissa yhden fysiikkaharjoituksen yhteydessä mitattiin vauhdiksi 131 mailia. Haluan lyödä pitkälle, mutta en ota siitä paineita. Joskus kaverit kuittailevat ja ottavat jopa kuvia, jos lyövät harjoituskierrokselle pidemmälle.”

Pakollinen kysymys kuuluu, millaisen tavoitteen olet tälle kaudelle asettanut?

”Kortin uusiminen rahalistan kautta on niistä päällimmäisin. Tietysti iso menestys yksittäisissä kisoissa on myös mielessä. Pääkiertueella pitää pelata todella hyvin ollakseen kärkipäässä. Näen siten, että on parempi saavuttaa rohkealla pelillä yksi kärkisijoitus, silläkin uhalla että karsiutumisia tulee, kuin pelata varman päälle ja jäädä kärjen taakse.”

Onko sinulla golfissa tai lajin ulkopuolella asioita, joita haluaisit lähitulevaisuudessa oppia?

”Kalastaminen ja jopa metsästäminen kiinnostavat. Kalastamiselle haluaisin löytää kalenterista aikaa. Veljelläni on metsästyskortti, luontoon pääseminen sitä kautta kiehtoo kovasti”, Tapio Pulkkanen kertoo haastattelun lopuksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje