23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Suomalainen keksintö pyrkii tekemään range-harjoittelusta hauskempaa

Testivaiheessa oleva maalilaite tuo range-treeneihin uuden ulottuvuuden.

Pelikaveri oli juuri lyönyt pallonsa toisella päälle Sea Golf Rönnäsin kakkosväylällä, mutta Mika Kuusisto ”sahasi edelleen siellä pusikossa”. Kuusiston oli myönnettävä itselleen, että onnistuminen vaatisi enemmän harjoittelua. Samalla hän ryhtyi pohtimaan, miten harjoittelemisesta voisi tehdä mukavampaa.

Kierroksen jälkeen Kuusisto istui alas ja selvitti, mitä rangeharjoittelun apuvälineitä markkinoilla oli. Yllätyksekseen hän ei löytänyt juuri mitään. Niinpä hän päätti tehdä laitteen itse.

Kuusisto perusti Geometric Golf -osakeyhtiön ja ryhtyi suunnittelemaan rangeharjoitteluun soveltuvaa maalilaitetta. Noin vuoden kehitystyön jälkeen ensimmäinen laite oli valmiina testikäyttöön. Ulkona laitetta ehdittiin kokeilla tänä syksynä pikaisesti Porvoon Golfissa ja parhaillaan laite on testissä Planmeca Areenalla Helsingin Vuosaaressa.

”Rakentamisessa on ollut monta vaihetta. Haastavin ja tärkein juttu on pallon pysäyttäminen. Aluksi ajatuksena oli virittää laitteeseen ketjut samaan tyyliin kuin frisbeegolf-korissa. Se olisi kuitenkin tehnyt laitteesta liian painavan, joten päädyin käyttämään pressua. Nappasin mökillä veneen pressun ja leikkaisin käsin sopivat palat. Se oli puolentoista vuorokauden urakka”, Kuusisto kertoo.

Laite on halkaisijaltaan 193 senttimetrin levyinen. Siinä on viisi kehää, mutta määrä saattaa vielä muuttua. Testeissä on jo noussut esille ajatus vaikkapa kolmesta kehästä. Tavoitteena on osua mahdollisimman keskelle maalia. Kehistä pallo valuu putkea pitkin laitteen takana olevaan laskuriin, joka rekisteröi pallot ja laskee pisteet automaattisesti.

Laitteeseen on kehitteillä applikaatio, jossa on valmiina erilaisia pelejä. Jos useampi pelaaja pelaa samaan aikaan, käyttävät pelaajat erivärisiä palloja. Laite tunnistaa värit ja laskee jokaiselle pelaajalle pisteet automaattisesti. Tällä hetkellä pelaamaan mahtuu jopa kahdeksan pelaajaa samaan aikaan.

Tuotantoon asti laite ei vielä ole ehtinyt, sillä testaamien halutaan tehdä huolella.

”Vasta testaamalla selviää, miten tämä toimii aidosti ja mitä ongelmia siinä vielä on. Sen pohjalta jalostetaan mallia eteenpäin”, Kuusisto sanoo.

Esimerkiksi sisäkäyttöä ajatellen on vielä ratkaistava, miten pallojen kimpoaminen laitteen rungosta estetään.

Piirustuspöydällä odottaa jo suurempi, neljä metriä leveä malli, joka soveltuu paremmin pidemmälle lyöntimatkalle. Alle pari metriä leveä testiversio toimii hyvin muutaman kymmenen metrin chippiharjoituksissa, mutta pidempiä lyöntejä ajatelle se on liian kapea.

Kuusiston tavoitteena on saada laite markkinoille ensi kaudeksi. Tuotannon aloittaminen edellyttää kuitenkin myös sopivan sijoittajan löytymistä taustavoimiin.

”Jos Suomeen saisi vaikkapa muutaman kymmenen laitetta. Maailmalle lähdetään vasta sitten, kun koko konsepti tuotannosta lähtien on valmis”, Kuusisto sanoo.

Esimerkiksi aloittelijoita ajatellen laite voi olla hyvin kiinnostava mahdollisuus. Monissa maissa golfin range-harjoittelu on suuressa suosiossa, eivätkä kaikki rangella viihtyvät golfarit välttämättä edes pelaa golfia kentällä kovin usein. Myös Top Golfin kaltaiset viihteelliset golfin muodot ovat lisänneet suosiotaan huimasti. Geometric Golfin innovaatio yhdistää näitä elementtejä.

”Toivottavasti tämä tekee harjoittelusta hauskempaa ja innostavampaa”, Kuusisto toivoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)