23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Seuran mestaruuskilpailut ovat pickalalaisille tärkeä tapahtuma

Lähes 200 pelaajaa osallistuu tänä viikonloppuna Pickala Golfin mestaruuskisoihin, joiden ratkaisuhetkillä on ison kansallisen golfturnauksen tunnelmaa. Miesten ja naisten sarjan ennakkosuosikkien lista on vakuuttava.

Valtaosa kotimaisista golfseuroista on pyhittänyt tulevan viikonvaihteen omille mestaruuskilpailuilleen. Yksi niistä on siuntiolainen Pickala Golf Club, joka ratkoo tällä viikolla mestaruuksiaan kymmenessä eri sarjassa.

Pickalassa on tunnetusti aktiivinen ja osallistuva jäsenkunta. Ensimmäistä kertaa ohjelmassa ollutta miesten karsintakilpailua ei kuitenkaan pelattu sen vuoksi, että sarjaan olisi tavallista enemmän tungosta.

”Otimme viime vuonna miesten sarjaan 60 pelaajaa tasoitusjärjestyksessä. Se herätti keskustelua, koska heidän joukossa oli paljon sellaisia kilpailijoita, joiden taso ei aidosti vastannut omaa tasoitusta”, Pickala Golfin vt. toimitusjohtaja Sanna Haavisto sanoo.

Karsintaan osallistui 37 pelaajaa, joista yli puolet ylsi varsinaiseen kilpailuun.

”Automaattinen osallistumisoikeus on esimerkiksi Finnish Tour -kategorian yms. omaavilla pelaajilla. Lisäksi kaikki edellisen vuoden mestaruuskisoissa cut-rajan selvittäneet pääsivät suoraan pääkilpailuun.”

Karsintakilpailu saattaa jäädä yhden vuoden kokeiluksi. Pelaajia miesten sarjaan voisi Haaviston mielestä ottaa ensi vuonna jonkun verran enemmän, ratkaisu on aikaistaa perjantain lähtöjä.

”Moni osallistuja joutuu järjestämään vapaata töistä ja muista velvollisuuksista, joten aamustartit eivät tule ensimmäisellä kierroksella kyseeseen. Miesten sarjaan osallistuvien yläraja liikkuu vajaan 80 pelaajan kohdalla, mutta se edellyttää lähtöjen aikaistamista puolenpäivän tietämille.”

Santeri Lehesmaa on yksi miesten sarjan eturivin voittajakandidaateista. Vieressä isä Pekka Lehesmaa.

Kun ilmoittautumisaikaa oli jäljellä kaksi tuntia, näytti mestaruuskisojen osallistujaluettelon kokonaissaldo 188:aa pelaajaa.

Pelaajista aistii halun menestyä, vaikka tietysti tavoitteet ovat vaihtelevia.

Miehet pelaavat viikonvaihteessa 54 reiän kilpailussaan kertaalleen Pickalan kaikki kolme kenttää (Forest, Park ja Seaside), naisten sarjassa pelataan kierros sekä Park- että Seaside-kentällä. Muissa sarjoissa (seniorit ja juniorit) 36 reikää tulee täyteen vaihtelevasti eri kentillä.

Haaviston mukaan mestaruuskisaviikolla ja etenkin itse kilpailuissa on sitä aitoa urheilujuhlan tuntua.

”Mestaruuskisat ovat tärkeä tapahtuma pickalalaisille. Pelaajista aistii halun menestyä, vaikka tietysti tavoitteet ovat vaihtelevia. Mitaleita ei tuosta vain oteta, niiden eteen saa tehdä lujasti töitä.”

Haaviston sanoille löytyy katetta. Miesten sarjassa voitto heltisi viime vuonna tuloksella 211 (-5). Toissa vuonna Juuso Kahloksen voittotulos oli kolme lyöntiä parempi.

Tunnelmaa lisää yleisön kiinnostus ”mestiksiä” kohtaan.

”Täällä on paljon mökkejä kentän läheisyydessä, ja monen mökin pihalla on golfauto. Näytti hauskalta viime vuonna, kun miesten kisan kärkiryhmää seurasi sunnuntaina noin 20:n golfauton letka. Jotkut katsojat jalkautuvat kentälle ja osa fiilistelee klubilla.”

Pickala Golf on harvoja kotimaisia seuroja, joissa pelataan kolmipäiväiset klubimestaruuskilpailut.

Palkinnot jaetaan sitä mukaa, kun kun kaikki kymmenen sarjaa lopputuloksineen on saatu valmiiksi. Illan tullen väki yleensä harvenee klubimaisemasta, mutta tänä vuonna paikalla lienee myöhemminkin tavallista enemmän jäsenistöä.

”Pickala voitti tänäkin vuonna junioreiden joukkuekilpailuissa SM-kultaa, ja tarjoamme heidän kunniakseen kakkukahvit miesten palkintojenjaon jälkeen.”

Useimmat seurat eivät peri mestaruusturnaukseen osallistuvilta pelaajilta kilpailumaksua, näin on myös Pickala Golfissa, jonka miesten ja naisten mestarit saavat kunnian ja varauksettoman ihailun ohella käyttöönsä oman parkkiruudun seuraavaksi vuodeksi.

Minusta mestaruuskilpailut kuuluu pelata suunnilleen samanlaisissa olosuhteissa kuin normaalistikin.

Pickalan mestaruuskilpailut pelataan hyväkuntoisilla kentillä, niin kuin Suomessa yleensä on elokuussa tapana. Kauden alku oli kenttien osalta hankala Siuntiossakin.

”Kevät oli haastava, toukokuussa osa viheriöistä oli todella heikossa kunnossa. Forestilla vältyttiin isoimmilta ongelmilta, ja siellä griinit olivatkin selvästi paremmat. Se näkyi kauden alkupuolella Forestin suuremmissa pelaajamäärissä.”

”Pelaaminen kenttien välillä jakaantuu meillä varsin tasaisesti. Forest on ehkä suosituin, mutta Parkilla ja Seasidella pelataan paljon aamu- ja iltaysejä. Forestin yhdeksäs reikä on kaukana klubista, joten siellä pelataan pääosin täysiä kierroksia.”

Kaikkiaan tänä vuonna Pickalassa on pelattu lähes 50 000 kierrosta, mikä vastaa koko lailla viimevuotista määrää vastaavana ajankohtana.

Katri Hynninen ja Kristian Tammivuori puolustavat Pickalan mestaruuskisoissa naisten ja miesten sarjojen viimevuotisia voittojaan.

Viime päivinä Pickalassa on käyty keskustelua siitä, mikä olisi sopiva viheriönopeus mestaruuskilpailuissa. Jotkut haluaisivat hitaammat ja helpommat olosuhteet, mutta Pickalan tämänhetkisistä nopeuksista (Stimp 3,2–3,4) pidetään Haaviston mukaan tällä viikolla kiinni.

”Sen kummempia kisavirityksiä emme kentille tee. Minusta mestaruuskilpailut kuuluu pelata suunnilleen samanlaisissa olosuhteissa kuin normaalistikin. Kentänhoito haluaa toki tarjota pelaajille parastaan. Seaside-kentän kahdeksas viheriö on ollut remontissa, ja se avataan sopivasti viikonvaihteen kilpailuun. Kyseisellä griinillä nopeus ei ole hetkeen samaa luokkaa kuin muilla viheriöillä.”

Miesten kilpailun mestarisuosikeiksi Haavisto nimeää Lappajärvellä viime sunnuntaina ensimmäisen ammattilaiskisansa voittaneen Kristian Kulokorven, Santeri Lehesmaan, Kristian Tammivuoren (puolustava mestari) sekä Jesse Waaralinnan. Naisten sarjan voittajaehdokkaiksi hän mainitsee 21-vuotiaiden hallitsevan lyöntipelimestarin Ida Horttanaisen, Katri Hynnisen (puolustava mestari), Marika Soravuon ja Finnish Senior Touria tänä vuonna ylivoimaisesti hallinneen Anna-Maria Lehtosen.

”Kotimaan kärkikaartiin kuuluvat Juuso Kahlos (Erkko Trophyn tuore voittaja) ja Otto Vanhatalo eivät ole mukana, sillä kumpikin on jo matkustanut pian jatkuvien opiskelujen ja yliopistokisojen vuoksi takaisin Yhdysvaltoihin”, sanoo itsekin mestaruuskilpailuissa pelaava Haavisto.

Haavisto hoiti tiistaina viimeistä päivää Pickala Golfin vt. toimitusjohtajan tehtäviä, sillä Jari Hakkaraisen paikalle valittu Janne Pelkonen aloittaa uudessa vakanssissaan keskiviikkona 16.8. Haavisto puolestaan jatkaa tuttuun tapaan Pickalan toiminnanjohtajana.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje