23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Selänne & Piltz Golf Academyssa on nipistetty hinnasta, ei laadusta

Akatemian valmennustiimiin liittyy myös Jaakko Mäkitalo, joka yhdessä Henrik Karvisen kanssa ottaa vastuulleen keväällä toimintansa aloittavan nuoremman ikäluokan valmentamisen.

Selänne & Piltz Golf Academyn harjoituksissa on rennon letkeä tunnelma. Kiirettä ei pidetä, eikä palloja hakata seinään hampaat irvessä, vaan yllättävän harvakseltaan ja korostuneen keskittyneesti. Olennaista on laatu, ei määrä.

Valmentajan ominaisuudessa häärivä Mika Piltz naureskelee ja jutustelee pelaajien kanssa, mutta vahtii silti koko ajan silmä kovana heidän suorituksiaan ja antaa pieniä vinkkejä jos siihen on tarvetta. Akatemian pelaajien mukaa Piltzin opetustyyli on suorasukaisen rehellinen ja vaativa. Hän ei päästä pelaajiaan helpolla, vaikka tähtäin kaikkien kohdalla onkin pitkällä tulevaisuudessa.

”Pikku hiljaa mennään. Missään ei ole haettu oikotietä. En aseta mitään menestyspaineita, jos FJT:llä vetää 95 lyönnin kierroksen, niin se ei haittaa yhtään mitään. Niitä kierroksia ei kukaan enää muista siinä vaiheessa, kun he pelaavat kiertueilla ammattilaisena”, Piltz sanoo.

Vähän niin kuin hokivanhemmat, kyllä mä seuraan näiden tekemisiä oikeastaan koko ajan ja joka päivä.

Akatemiassa on nyt 21 pelaajaa, mutta rivit harvenivat hiljattain, kun niin sanotun ensimmäisen sukupolven pelaajista Santeri Lehesmaa, Martin Plukka ja Jonatan Jolkkonen siirtyivät suorittamaan asevelvollisuuttaan. Armeijan harmaistakin golfarit pyrkivät irrottautumaan harjoituksiinsa aina kun se suinkin on mahdollista. Lehesmaa pölähtääkin paikalle sotilaallisessa asussa, ja liittyy mukaan harjoituksiin vaihdettuaan varsikengät golfjalkineisiin.

College kutsuu

Tulevana syksynä vuorossa on seuraava askel, kun Lehesmaa aloittaa collegen Yhdysvalloissa, jossa akatemian pelaajista opiskelevat jo Juuso Kahlos ja Juho Kurikka. Vasta 14-vuotias Veikka Viskari puolestaan on vuoden opiskelijavaihdossa Espanjassa.

Santeri Lehesmaa saapui harjoituksiin Upinniemestä, jossa hän suorittaa asepalvelustaan.

Piltz ei ole tilanteesta varsinaisesti pahoillaan, vaikka pelaajien lähtö aiheuttaakin suoranaista haikeutta valmentajassa.

”Tavallaan se on meille aina sulka hattuun, kun nuori pääsee opiskelemaan jenkkeihin, ja vieläpä täydellä stipendillä niin kuin Santeri (Lehesmaa). Siinä säästellään aika kivasti vanhempienkin rahoja”, Piltz sanoo.

”Mutta kyllä minä tunnen ylpeyden lisäksi haikeutta. Se on vähän sama kuin omien lasten kohdalla, tuntuu tietenkin hyvältä, kun he menevät eteenpäin. Ja käydäänhän me tietenkin katsomassa niitä siellä”, Piltz sanoo.

Pikku hiljaa mennään. Missään ei ole haettu oikotietä.

Lehesmaan, 19, kohdalla haikeuden ymmärtää hyvin, sillä kaksikko aloitti yhteistyönsä jo 11 vuotta sitten Piltzin opettaessa Pickalassa.

Lehesmaan mukaan harjoittelu muuttui paljon ammattimaisemmaksi, kun Selänne & Piltz Golf Academy perustettiin vuonna 2015.

”Mika on valmentanut minua niin kauan, että valmennussuhteemme on jopa syvällinen. Mika tuntee niin hyvin minut ja minä tunnen hänet, että pääsemme aika nopeasti pintaa syvemmälle”, Lehesmaa sanoo.

”Hän kouluttaa itseään koko ajan lisää ja pelaa vielä itsekin niin korkealla tasolla, että tietotaito pysyy ja kehittyy koko ajan. Mikalla on myös kokemusta kärkiammattilaisten valmentamisesta, joka on myös tärkeää, kun oma tähtäin on ammattilaiskentillä”, hän jatkaa.

Lehesmaa aloittaa opiskelut Arizonan Universityssa. Valmennussuhde jatkuu ja hoituu pääosin puhelimella ja videoiden välityksellä. Piltzin on tarkoitus käydä valmentamassa suojattiaan paikan päällä vähintään kerran lukuvuodessa ja kesäkaudella Lehesmaa ja muut jenkkiyliopistoissa opiskelevat harjoittelevat akatemian kanssa.

Lehesmaa näkee, että yhdysvaltalainen yliopistojärjestelmä on paras valinta nuorelle urheilijalle, jonka tähtäimessä on ammattilaiskentät ja yliopistotutkinto.

”Se on paras tapa valmistautua ammattilaisuuteen ja hankkia samalla tutkinto”, hän sanoo.

Kustannustehokasta toimintaa

Selänne & Piltz Golf Academyn pelaajat ovat menestyneet hyvin. Tulijoita akatemiaan olisi, mutta valmennusryhmän kokoa ei ole tarkoitus kasvattaa, sillä valmennuksen laatu halutaan pitää mahdollisimman korkealla tasolla. Ryhmä harjoittelee yhdessä kaksi kertaa viikossa, jonka lisäksi kaikki saavat säännöllisesti yksityistunteja ja treenaavat itsenäisesti niin laji- kuin fysiikkaharjoitusten parissa.

Tukijat ovat älyttömän isossa roolissa. Tämä on amatööriurheilua, tukijat ovat mukana aidosti rakkaudesta lajiin.

Teemu Selänteen rooli on merkittävä etenkin keulakuvana ja tukijana, mutta osallistuu kiekkotähti aikataulujensa puitteissa konkreettiseen toimintaankin. Hän käy pelaamassa akatemian oppilaiden kanssa jonka lisäksi hän kertoo heille omiin kokemuksiinsa perustuen, mitä huippu-urheilu vaatii.

”Hänen kun ei tarvitse arvailla”, Piltz naurahtaa.

Selänteen rooli akatemian keulakuvana on erittäin merkittävä, sillä vahvan tukiverkoston ansiosta toiminta on poikkeuksellisen edullista pelaajille. Kustannukset eivät vuositasollakaan kohoa juuri vuosipelioikeuden hintaa korkeammiksi.

Akatemian merkittävimmät tukijat ovat K-Supermarket Hertta, K-Supermarket Kamppi, Audi, Golfpiste ja Plushouse. Akatemia harjoittelee pääosin Tapiola Golfissa ja Golfcenterin tiloissa, joten myös Golfcenterin ja OnGolfin rooli on tärkeä.

”Tukijat ovat älyttömän isossa roolissa. Tämä on amatööriurheilua, tukijat ovat mukana aidosti rakkaudesta lajiin – se on iso juttu, ja he monella tapaa mahdollistavat koko toiminnan Piltz sanoo.

Lisää itsevarmuutta

Matilda Svahn, 15, nosti kohisten tasoaan viime kaudella. Kehitys huomioitiin ja nuori porvoolainen pääsi nuoresta iästään huolimatta mukaan St. Laurence Golfissa viime kesänä pelattuihin U18-joukkueiden EM-kilpailuihin.

Svahn on ollut mukana akatemian toiminnassa alusta alkaen.

”Tuloksellisesti olen mennyt paljon eteenpäin ja olen saanut paljon lisää itsevarmuutta”, Svahn sanoo.

”Mika on valmentajana asiallinen silloin kun pitää olla, ja hyvä keskustelemaan. Svingitekniikassa se on ihan sika hyvä. Hyvä esimerkki on, kun laitoin Floridan leiriltä viestillä kuvauksen siitä, että pallot lähtee tietyllä tavalla vinoon, mutta en saanut videoita lähtemään. Mika osasi sanoa ilman videoitakin, että mistä se oli kiinni. Kun video meni lopulta läpi, huomattiin, että Mika oli ollut ihan oikeassa vain niiden viestien pohjalta. Hän tuntee lyöntini ja tekniikan niin hyvin.”

Svahn on tehnyt oman kehityssuunnitelmansa 10 vuoden päähän, silloin hänen pitäisi olla pelaajana parhaimmillansa ja menestyä ammattilaisena.

”Välitavoitteena on voittaa SM-kisat ensi kesänä. Ulkomaan kisoja pitäisi päästä pelaamaan, ne antavat tärkeää kokemusta ja sieltä oppii paljon. EM-kisa oli minulle eka iso joukkuekisa. Ihan mahtava kokemus ja meillä oli hieno joukkuehenki”, Svahn sanoo.

Suunnitelmissa ”Farmijengi”

Selänne & Piltz Golf akatemian alla saattaa lähitulevaisuudessa toimia nuoremmille, 10–14-vuotiaille junioreille tarkoitettu ryhmä, joka kulkee työnimellä farmijengi. Ryhmän pelaajat valitaan haun perustella. Haku käynnistyy kevään aikana.

Sen valmennusvastuun tulevat kantamaan Henrik Karvinen ja Jaakko Mäkitalo.

”Lähden valmennukseen mukaan, koska oma pelitilanne sen tällä hetkellä sallii. Olen myös aina ollut hyvä toimimaan lasten kanssa. Uskon, että pystyn tuomaan muksujen treenaamiseen jotain uutta ja kivaa maailman toureilta”, viime kauden lähinnä Challenge Tourilla kilpaillut Mäkitalo sanoo.

”Uskon myös, että lasten kanssa treenatessa löytyy omaankin peliin vielä uutta intoa ja rentoutta. Ja toivon tietenkin, että löydämme joukosta sen helmen, josta tulee joskus se superstara. Haluan olla mukana seuraamassa läheltä sitä kehitystä”, hän jatkaa.

Vaikka päävastuu on muilla, on Piltz akatemian päävalmentajana mukana valmennuksessa monella tapaa. Intoa riittää, enemmänkin puutetta on tunneista.

”Mä olen golfnarkkari, tähän on hirveä palo. Ja onhan se kiva seurata heidän kehitystään ja menestystään, ja elää vähän sitä mukana – vähän niin kuin hokivanhemmat, kyllä mä seuraan näiden tekemisiä oikeastaan koko ajan ja joka päivä”, Piltz sanoo.

Selänne & Piltz Golf Academyn pelaajat

Matilda Svahn (tyttöjen maajoukkue), Elina Saksa (tyttöjen maajoukkue), Tuomas Nukari (miesten maajoukkue), Juuso Kahlos (miesten maajoukkue), Santeri Lehesmaa (miesten maajoukkue), Jonatan Jolkkonen (maajoukkueen tarkkailuryhmä), Juho Kurikka, Martin Plukka, Samu Rytsölä, Jesse Waaralinna, Alex Wiren, Veikka Viskari.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje