23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nuoret saavat HIFK Golfin täyden huomion – ”Jonkun on otettava vastuu tästä”

Helsinki City Golf vaihtui vuosi sitten HIFK Golfiksi. Muutoksen myötä seura pääsi osaksi yhtä Suomen tunnetuinta urheiluperhettä.

Helsingin Paloheinästä jysähti vuosi sitten golfpommi jollaista ei oltu maassamme vielä ennen nähty. Golfseura liittyi osaksi monilajista urheiluseuraa. HIFK:n kilpilogo on tullut tunnetuksi muun muassa jääkiekkokaukaloista ja jalkapallokentiltä. Vuoden ajan kilpilogo on koristanut myös Paloheinässä pelaavien golfareiden rinnuksia.

Vahvalla HIFK-taustalla varustettu pallopelien monitaituri Hanna Teerijoki käveli viime vuonna HIFK:n hallituksen eteen esittämään ideansa. Paloheinän golftoimintaa jo usean vuoden ajan johtanut Teerijoki osasi vedellä oikeista naruista ja näin uudenlainen golfseura otti lähtöaskeleensa.

Helsinki City Golfin jäsenkokouksessa oli vain yksi jäsen, joka sanoi eroavansa, jos seura muuttuu HIFK:ksi. Tämäkin johtui siitä, että hän oli pelannut jääpalloa Mikkelin Kamppareiden maalivahtina ja HIFK:n pelaajat olivat peleissä ”hakanneet käsille” häntä.

”Tämän maalivahdin golfkaverit sanoivat sitten hänelle, että ei tätä tarvitse näin vakavasti ottaa. Hän on edelleen meidän jäsen”, Teerijoki naurahtaa kertoessaan tarinaa.

Nuoret keskiössä

Heti alusta saakka oli selvää, että HIFK Golf tulee panostamaan nuoriin. Yhtenä merkittävänä tekijänä on ollut HIFK:n halukkuus saada koululaisia kentälleen.

”Golfohjaajien kouluttamiseen on satsattu isosti. Olemme laittaneet heitä muun muassa jatkokoulutuksiin. Meillä on markkinointi-ihmisiä, jotka hoitavat yhteyden koulujen kanssa. Koulut pääsevät tänne edullisesti harrastamaan liikuntaa ja heitä on ammattihenkilöitä opettamassa. Lapset saavat oikeanlaisen kosketuksen tekemiseen, kun heille opetetaan niin sanotusti oikeat aakkoset.”

Koululaiset ovat saaneet erimuotoisia lähestymistapoja lajiin perinteiseen golfiin verrattuna. HIFK:ssa on pelattu esimerkiksi pesisgolfia tai pelattu väylä potkimalla jalkapalloa. Hauskuuden ja monipuolisten virikkeiden avulla golfia on yritetty tehdä pehmeämmäksi lähestyä.

Teerijoen mukaan koululaiset ovatkin olleet innoissaan golfista ja tulleet omalla ajalla vanhempien kanssa rangelle uudestaan.

Koululaisten lisäksi myös nuoret aikuiset ovat löytäneet yhä useammin tiensä Paloheinään.

”Rangella on näkynyt paljon 15-25 –vuotiaita poikia ja tyttöjä, jotka ovat tulleet tänne hengailemaan ja lyömään vähän palloa. He ovat ottaneet tämän ikään kuin trendipaikakseen.”

HIFK Golfin range on tunnetusti kovalla käytöllä. Kuva: Krister Jalonen

Suomessa golfharrastajien keski-ikä on 48-vuotta. Teerijoki on aidosti huolissaan siitä, miten kenttäyhtiöt voivat 10–15 vuoden päästä. HIFK Golf haluaa näyttää suuntaa tavoitellessaan nuoria pelaamaan golfia.

”Jonkun on otettava vastuu tästä tekemisestä. Puheet eivät enää riitä. Kaikki juttelevat kuinka ikärakenne muuttuu. Näetkö, miten huonosti kenttäyhtiöt voivat tällä hetkellä? Ihan oikeasti. Jonkun on uskallettava tehdä se vetonaula, ja uskon, että muut lähtevät siihen imuun mukaan”, Teerijoki sanoo.

Teerijoki puhuu mielellään HIFK-perheestä, jonka yksi osa golf on. Golfin liityttyä osaksi vuonna 1897 perustettua HIFK:ta, seura on saanut resurssiapua muun muassa ammattivalmentajien –ja pelaajien muodossa.

”Merkittävin asia tässä muutoksessa on se, että olemme päässeet isoon HIFK-perheeseen. Olemme kiitollisia siitä. Muissakin kaupungeissa ja seuroissa kannattaisi ehdottomasti tehdä samoin. Seuran sisältä saamme apua ja erilaisia palveluita”, Teerijoki kertoo muutoksen hyvistä puolista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje