23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Caddiena Euroopan Tourin karsinnoista

Kim Koivun bägiä Euroopan kiertueen karsinnoissa kantanut Dominic Jones kertoo, miltä meno karsinnoissa näyttää toiselle kilpapelaajalle, ja mistä koko hommassa on kyse.

Takaluukku auki ja bägi kantoon. Päivä alkaa kentälle tultaessa caddien osalta näinkin helposti. Mutta… kolmen askeleen ja kahden hengenvedon jälkeen työnteko alkaa: seuraavat kahdeksan tuntia mennään ja tehdään asiat niin hyvin kuin pystytään eli mahdollisimman tarkasti ja laadukkaasti.

Bägin voi hetkeksi jättää yksin pelaajan lähettyville puttigriinin viereen lippukartan hakemisen ajaksi, jonka jälkeen merkataan päivän liput sekä väylä- että griinikarttoihin askeleen tarkasti. Päivän strategia on tehty pelaajan kanssa jo aikaisemmin valmiiksi, ja myös sää- sekä tuulensuunta- ja nopeusennusteet tsekattu, joten päivän helpoin työ on tehty.

Joko tavoite toteutuu tai ei toteudu, mutta todellisuus pysyy koko matkan samana. Tulos tai ulos. Alle paarin on päästävä ja asiat tehdään sen mukaisesti.

Tämän jälkeen päivän pelaaminen on caddien ja pelaajan valmistautumisen, vaistojen, tarkkaavaisuuden, taitojen, päätösten ja toteuttamisen varassa.

Puttigriiniltä jatketaan matkaa rangelle, jossa caddien tehtävänä riittää range-pallojen ja mailojen putsaaminen sekä vain tarvittaessa pelaajan oman svingin perusasioiden tarkistaminen, jos pelaajalla on niistä jotain kysyttävää. Rangella lämmittelyn jälkeen chippi- ja puttigriinin kautta matka jatkuu ykköstiille. Valmistelut on tehty ja tästä lähtee! Nyt on tosi kyseessä.

Kentällä mennään lyönti kerrallaan 18 reikää. Caddien tehtävänä kentällä on mailojen kantamisen lisäksi huolehtia pelaajan energia tankkaamisesta, auttaa pelaajaa pelistrategian toteuttamisessa, laskea mittoja, tuulen suuntaa, auttaa maila- ja lyöntivalintojen tekemisessä, putsata mailoja ja palloja sekä auttaa griinien lukemisessa – mutta ennen kaikkea caddien tehtävänä on olla kentällä pelaajan tukena.

Jokapäiväisenä tavoitteena on päästä alle parin kunnosta riippumatta. Joku voisi sanoa, että säästä riippuen tavoite muuttuu, mutta karsinnoissa ei muutu. Joko tavoite toteutuu tai ei toteudu, mutta todellisuus pysyy koko matkan samana. Tulos tai ulos. Alle paarin on päästävä ja asiat tehdään sen mukaisesti.

Alun perin tämän vuoden karsintoihin ilmoittautui lähes 900 pelaajaa. Heistä parhaat 25 saivat lähes täyden oikeuden European Tourille.

Kierroksen jälkeen lounastauko, jonka jälkeen päivän työ on loppusuoralla. Lounaan jälkeen lyöntitreenit rangella ja reilusti aikaa puttigriinillä. Pieniä parannuksia seuraavia päiviä varten. Valmistelut seuraavaan päivään ovat jo alkaneet.

Päivätyöskentely kentällä jatkuu caddien osalta samanlaisena läpi karsintojen alkaen aamuvalmisteluista pelaajan loppurutiineihin ja iltakeskusteluihin siitä, mitä voitaisiin parantaa. Tavoitteena on olla aina seuraavana päivänä parempi kuin edellispäivänä. Näin pysytään kehityskäyrällä.

Oppia tulevaan

Caddiena karsinnoissa oleminen oli mahtava kokemus, josta oppi erittäin paljon, niin kentällä kuin harjoitusalueellakin. Pelkästään jo katsellessa vierestä, miten ammattilaispelaajat ympäri maailmaa sekä jo European Tourilla pelanneet pelaajat valmistautuivat kierroksiinsa ja toimivat kentällä yrittäen päästä tavoitteisiinsa. Laadukasta toimintaa.

Kentällä pelaamisen sivusta seuraaminen oli ainutlaatuista. Samassa ryhmässä pelasi rupeaman aikana useita kokeneita European Tour -pelaajia ja heiltä sai paljon uutta oppia. Vaikka monien pelaajien kenttäpeli ei välttämättä näyttänytkään niin vaikuttavalta, mitä osasi ennen kisoja odottaa, niin kaikki käyttivät kuitenkin pelatessaan omia vahvuuksiaan ja rakensivat näin omalla tavallaan tuloksensa.

Vierestä katsoessa toisten pelaajien pelaaminen näyttää aina helpolta ja virheiden tekeminen ihmetyttää vielä enemmän ajatellessa ”miten noin helppoja virheitä voi edes tehdä”.
Pelaaminen on kuitenkin aina vaikeampaa mitä sivustakatsojalle näyttää ja huippupelaajat saavat pelaamisen näyttämään vieläkin helpommalta.

Alun perin tämän vuoden karsintoihin ilmoittautui lähes 900 pelaajaa. Näistä kaikista pelaajista 70 pelaajaa teki kortin Challenge Tourille ja heistä parhaat 25 saivat lähes täyden oikeuden European Tourille.

Kiertueelle voi päästä, jos tekee asiat oikein, jaksaa tehdä töitä, luottaa siihen mitä tekee ja saa rinnalleen huippuvalmennusta ja huipputason tukijoukot.

Mahdollisuudet kategorian saamiseen ovat siis paperilla järjettömän pienet. Kategorian saamiseen vaaditaan huippuonnistumista kolme kisavaihetta peräkkäin ja kokonaisuudessaan 14 kisakierrosta lähes 70 lyönnin kierroskeskiarvolla. Karsinnat ovat pitkä ja stressaava urakka, jossa kokenutkin European Tour -pelaaja joutuu ahtaalle.

Kimin viimeisen putin upotessa sisään karsintojen viimeisenä päivänä sanoin hänelle vitsinä, että ”Sähän et pelannut edes niin hyvin, ja pääsit silti kiertueelle. Sinnehän voi päästä näköjään kuka vaan.”

Todellisuudessa karsinnoista läpi pääsy vaati tuhansia ja tuhansia toistoja ja treenitunteja, kuntoa, kokemusta, kurinalaisuutta, päättäväisyyttä ja erittäin kovaa paineensietokykyä. Mukana auttamassa pelaajalla oli toinen pelaaja caddien paikalla.

Näin ollen viimeisen reiän lauseessa oli sekä totuutta että valhetta. Kiertueelle voi päästä, jos tekee asiat oikein, jaksaa tehdä töitä, luottaa siihen mitä tekee ja saa rinnalleen huippuvalmennusta ja huipputason tukijoukot.

Bägi autoon ja takaluukku kiinni. Matka jatkuu Luminen kentältä kohti Barcelonan kaupunkia. Kiitoksena tekstiviesti Fredrik Jendelidille hänen ja Golfliiton tuesta European Tourin karsintafinaaleissa. Ikimuistoinen kokemus on tullut päätökseen.

Dominic Jones on 20-vuotias kilpapelaaja, joka on edustanut Suomea mm. poikien maajoukkueessa ja voittanut U18-poikien Suomen mestaruuden.

Hän valmistui keväällä 2017 Mäkelänrinteen lukiosta ja aloittaa yliopisto-opinnot tammikuussa 2018 Yhdysvalloissa University of Tennessee Chattanoogassa, jonne sai golfstidendin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje