23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Katsojatuomioille tuli loppu – uusi paikallissääntö voimaan vuodenvaihteessa

Lexi Thompsonin viime keväinen tapaus sai katto-organisaatiot ja pääkiertueet muuttamaan vihdoin sääntöjä.

Vuodenvaihteesta alkaen kilpagolfin ystävät saavat luvan keskittyä kilpailutapahtumien seuraamiseen mahdollisten sääntörikkeiden paikallistamisen sijaan. Golfin katto-organisaatiot R&A ja USGA ilmoittivat nimittäin maanantaina sääntömuutoksesta, jota moni golfia seuraava on jo pitkään toivonut: televisiokuvan perusteella havaittuja ja katsojan ilmoittamia sääntörikkeitä ei oteta vuodenvaihteessa enää pääkiertueilla huomioon.

PGA Tourin, European Tourin, LPGA Tourin, Ladies European Tourin ja PGA of American edustajista koostunut työryhmä otti asian tarkempaan syyniin viime keväänä naisten ANA Inspirationissa tapahtuneen viimeisimmän katsojatuomion jälkeen. Lexi Thompsonille langetettiin tuolloin katsojailmoituksen perusteella neljän lyönnin rangaistus tämän asetettua pallonsa väärään paikkaan griinillä. Kisan johdossa ennen välikohtausta ollut Thompson hävisi kilpailun lopulta uusinnassa.

Työryhmä laati uuden pääkiertueiden käyttöön tulevan protokollan videotarkasteluille. Jatkossa kilpailun järjestäjät velvoitetaan nimeämään vähintään yhden sääntövirkailijan, joka tarkkailee kilpailujen virallisia televisiolähetyksiä muiden sääntötuomareiden apuna ja yrittää havainnoida mahdolliset sääntörikkeet. Katsojien vinkkipuheluita ei enää oteta vastaan. Tilanteita ei myöskään tarkastella muun materiaalin kuin kilpailun virallisen televisiolähetyksen kuvan perusteella.

Asetus astuu voimaan paikallissääntönä 1. tammikuuta 2018 lähtien, ja se nostetaan osaksi sääntöjä vuoden 2019 alussa voimaan astuvan sääntömuutoksen yhteydessä.

Samassa yhteydessä R&A ja USGA ilmoittivat, että vuodenvaihteessa astuu voimaan myös toinen epäoikeudenmukaisuutta eliminoiva paikallissääntö. Pelaaja sai aiemmin kahden lyönnin rangaistuksen, ellei hän sääntörikkeestään tietämättä ottanut rikkeestä aiheutuneita rangaistuslyöntejä huomioon ennen tuloskorttinsa allekirjoittamista – mikä on ollut pelaajalle luonnollisesti mahdotonta. Vuodenvaihteesta alkaen kyseisiä rangaistuslyöntejä ei enää paikallissäännön perusteella anneta. Vuoden 2019 sääntöuudistuksen yhteydessä rangaistus poistetaan pysyvästi säännöistä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    peejii says:

    Kyllä sääntö saisi jäädä edelleen voimaan! R&A ja USGA eivät seuraa omia
    sääntöluomuksiaan. Hirvittää nämä edelleen ”harjanvarsiin” nojailevat Langerit ja nyt lisääntyvässä määrin nuoremman pelaajat. Päätöksiä on mutta kukaan ei valvo. Naisten pukeutumisesta on noussut haloo ja on tehty
    sääntöjä, mutta hameet vaan lyhenevät. Erittäin epäjohdonmukaista touhua.

    Downhill says:

    Höpö höpö. Tuo oli ainoa oikea ratkaisu ja ihme kesti näinkin kauan lopettaa nuo pelleilyt.

    Naisten hameiden lyheneminen, (vaikkei mitenkään tähän uuteen sääntöön liitykään), on järkyttävä epäkohta, johon on puututtava kaikin mahdollisin keinoin.

    aakoo64 says:

    Onhan tuo toisaalta naurettavaa, että tahallisen sääntöjen rikkomisen takia nousseen haloon seurauksena ei enää voi saada rankkuja. Seuraus tulee olemaan se, että pelaajat rikkovat tahallaan sääntöjä ja sitten sanovat olleensa tietämättömiä rikkeestä ja kas, ei mitään seurauksia. Lexin teko viime keväänä ei voinut mitenkään olla vahinko. Ja vasta pari vuotta aikaisemmin oli ammattilaisille lievennetty jo niin, ettei tule hylkäystä tuollaisissa tilanteissa. Olisi tehty vain se lisäys, että ainoastaan virallista TV-kuvaa voi käyttää, niin olisi vähän järkevämpi kuin tuo uusi sääntö.