23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Harrastajakunta harvenee, mutta turismi pitää Espanjan golfin vauhdissa

La Calan kentät Andaluciassa ovat tuttuja monelle suomalaiselle golfmatkaajalle.

Juniorimäärien kasvu on yksi Espanjan golfin ilonaiheista. Golfatkailussakin uskotaan yhä olevan kasvupotentiaalia.

Espanjalla olla vahva jalansija eurooppalaisella golfkartalla, vaikka 46-miljoonaisesta kansasta vain 0,58 % lasketaan golfin harrastajiksi. Koko Euroopassa vastaava luku on 0,92 %, Suomessa kahden ja puolen prosentin luokkaa.

Espanja tunnetaan suotuisan ilmastonsa ansiosta suosittuna matkakohteena. Turismi onkin selittävä tekijä sille, että maassa on 349 golfkenttää, vaikka rekisteröityjä harrastajia on vain 270 000, vajaat tuplat siitä, mitä Suomessa. 18-reikäisiksi muutettuna kenttien kokonaismääräksi tosin jää 221.

Siemen espanjalaiselle golfille kylvettiin jo vuonna 1891 Kanarian saarille asettuneiden brittien toimesta. Sittemmin laji on levinnyt ympäri maan ja tuottanut mittavan joukon kansainvälisillä kilpakentillä menestyneitä pelaajia.

Kymmenkunta vuotta sitten koettu talouskriisi koetteli Espanjan golfia kovalla kädellä, muistuttaa KPMG:n tuorein ”Country Snapshot”. Rekisteröityjen harrastajien määrä on 2010-luvulla pudonnut lähes viidenneksellä, vaikka syöksykierre onkin viime vuodet ollut oikenemassa. Kenttien nettomäärä on samana aikana kasvanut kuitenkin neljällä, kiitos voimissaan yhä olevan golfturismin. Kasvupotentiaaliakin on yhä olemassa.

Espanja kiinnostaa golfkohteena muitakin kuin pohjoismaalaisia. Englanti on ykkösmarkkina ennen Ranskaa ja Saksaa. 71 % golfturisteista matkustaa golflomalle näistä maista. Yhdysvallat on kasvava markkina, erityisesti premium-tarjonnassa.

Tältä näyttää Espanjan golftarjonta. Lähde: KPMG Country Snapshot

Eteläisen rannikon Costa del Sol on säilyttänyt vahvan asemansa golfmatkojen suosikkikohteena. Usein puhutaankin Costa del Golfista.

Noin puolet Aurinkorannikon kentistä kuuluu vieraat tervetulleiksi toivottaviin puoliyksityisiin klubeihin ja noin 17 % sijaitsee hotellin yhteydessä. Green feen keskihinta ”semi private” -kentillä on pääsesongin (helmi–toukokuu ja loka–marraskuu) aikana 89 euroa, hiljaisempina kuukausina 65 euroa.

Golfin merkitystä matkailualalle korostaa se, että golfin turismisesonki on kuumimmillaan silloin, kun kysyntä muuten on hiljaisimmillaan. Kaiken lisäksi golfin ehdoilla matkaa tekevät viettävät Espanjassa keskimäärin 12 vuorokautta ja käyttävät päivässä lähes 150 euroa. Luvut ovat selvästi suurempia kuin keskivertomatkaajalla.

Golf tuo maalle vuodessa 760 miljoonaa euroa suoraa tuloa. Epäsuorasti kassaan kertyy vielä 660 miljoonaa lisää.

Myös työllistävä vaikutus on suuri. Golfin parissa työskentelee suoraan ja epäsuorasti 7 700 ihmistä.

Lajin tulevaisuuden kannalta on merkityksellistä, että Espanja on viime vuosina onnistunut kasvattamaan juniori-ikäisten harrastajien määrää – vuosina 2010–2015 voimakkaammin kuin yksikään toinen maa Euroopassa. Yksi selittävä tekijä löytyy menestyksellisestä koulugolfkonseptista. Juniorimäärissä Espanja on yksi Euroopan viidestä suuresta.

Uusien pelaajien rekrytointiin liittyen Espanjan kuninkaallisen golfliiton puhenjohtaja Gonzaga Escauriaza nostaa KPMG:n haastattelussa erikseen esiin Friends Cup -nimellä kulkevan epävirallisen kilpasarjan. Siinä golfari voi kutsua mukaansa lajille vielä vihkiytymättömän ystävän. Escauriazan mukaan leikkiin lähtevistä jopa useampi kuin joka viides tarttuu golfiin kokemuksen innoittamana.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje