Golfiin tulossa historiallinen sääntöuudistus – Mitä, miksi ja milloin sääntöjä muutetaan? - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Golfiin tulossa historiallinen sääntöuudistus – Mitä, miksi ja milloin sääntöjä muutetaan?

Tiger Woodsinkaan ei tarvitse jatkossa dropata enää olkapään korkeudelta, mikäli golfiin kaudeksi 2019 kaavaillut sääntömuutokset toteutuvat. Kuva Getty Images

Golfliiton päätuomari Arto Teittinen kertoo pelikulttuuria mullistavista sääntömuutoksista, joiden kaavaillaan tulevan voimaan kaudella 2019.

Golfin sääntöjenlaatijat (R&A sekä USGA) julkaisivat tänään maaliskuun ensimmäisenä päivänä koko joukon sääntömuutosehdotuksia golfin sääntöihin. Kyseessä on vielä ehdotus, jota kenellä tahansa on mahdollisuus käydä kommentoimassa R&A:n tai USGA:n verkkosivuilla. Varsinaiset sääntömuutokset ja lopulliset uudet säännöt on tarkoitus lyödä lukkoon vuoden 2018 alussa ja ottaa käyttöön vuoden 2019 alusta alkaen. Näillä uusilla säännöillä ei siis pelata vielä kahteen vuoteen, ainakaan virallisia tapahtumia. Mikään ei tietysti estä epävirallisesti hieman kokeilemasta.

Golfin sääntöjä on pidetty pelaajien keskuudessa varsin vaikeasti ymmärrettävinä, kielellisesti vanhahtavina ja ajoittain jopa epäreiluina. Nyt on tarkoitus muuttaa golfin sääntöjä niin, että säännöt ovat johdonmukaisempia, yksinkertaisempia ja reilumpia. Siis kaiken kaikkiaan säännöt pyritään tuomaan nykypäivän tasalle. Uudessa sääntökirjassa lauseet pyritään pitämään lyhyinä, asioita esitetään ranskalaisin viivoin ja sääntöjen määräkin vähenee 34:stä 24:ään. Näin golfin säännöt pyritään tekemään tutuksi ja helpoiksi heti golfarin ensiaskeleista alkaen.

Vesiesteet sakkoalueiksi

Suurimpana muutoksena silmään pistää lukuisten ”epäreilujen” rangaistusten poistaminen. Pallon osuminen omaan bägiin tai pelaajaan itseensä, samoin kuin viheriöltä putatun pallon osuminen reiässä olevaan lipputankoon (huollettuun tai huoltamattomaan), ei esityksen mukaan enää tuottaisi rangaistuslyöntiä/-lyöntejä. Niin ikään on tarkoitus poistaa rangaistukset silloin, kun pallo liikkuu etsinnän aikana, kun pelaaja liikuttaa käpyjä tai puunlehtiä hiekkaesteessä tai kun pelaaja koskee mailallaan hiekkaesteen hiekkaan ennen lyöntiä.

Toisena suurena muutoksena kaavaillaan vesiesteiden poistamista. Vesiesteet ja muut palloja nielevät alueet (tiheiköt, kivikot, rotkot) voitaisiin merkitä sakkoalueiksi, joista vapaudutaan samoin kuin nykyään vesiesteestä tai sivuvesiesteestä. Jotkut kentät Suomessa ovat jo olleet tämän sääntöuudistuksen eturintamassa merkitessään reunametsiköitään punaisilla tolpilla sivuvesimetsiksi – mikä ei siis nykysääntöjen mukaan ole luvallista. Sakkoalueilla saisi siirtää kaikkea irrallista, kuten kiviä ja oksia, ilman rangaistusta ja koskettaa maata kädellä tai mailalla.

Pienempiä muutoksia olisivat pallon etsintäajan lyhentäminen viidestä minuutista kolmeen minuuttiin, itserikotulla mailalla saisi jatkaa kierroksen loppuun ja alastulojälkeensä uponneen pallon saisi nostaa väylällä, karheikossa ja metsässä (ei sakkoalueella tai hiekkaesteessä). Muutosta suunnitellaan myös viheriöllä olevan pallon liikkumistilanteeseen. Mistä syystä tahansa (myös tuulen vaikutuksesta) liikkunut pallo tulisi ilman rangaistusta siirtää takaisin paikalleen, jos pelaaja on pallon merkinnyt ja asettanut sen takaisin paikalleen.

Mailanmitoista luovutaan

Aivan uusiakin sääntöjä olisi tulossa. Hiekkaesteessä olevan pallon saisi pudottaa pelaamattoman paikan säännöllä kahdella rangaistusyönnillä hiekkaesteen ulkopuolelle. Kukaan ei saisi avustaa pelaajaa tähtäämisessä, kun hän asettautuu lyöntiasentoon, eli kukaan ei saisi seistä silloin pelaajan takana. Myös mailanmitoista ollaan luopumassa. Jatkossa golfsääntöjen sallimat mitat olisivat 20 tuumaa (noin 50 cm) ja 80 tuumaa (noin 2 m).

Pallon pudottamiseen olisi edellä mainittujen mittojen lisäksi tulossa jonkin verran selvennyksiä, joista merkittävin lienee lupa pudottaa pallo miltä korkeudelta tahansa. Sääntöjen laatijat kuitenkin suosittelevat korkeudeksi vähintään yhtä tuumaa (2,54 cm).

Säännöillä tartutaan hitaan peliin ongelmaan

Golfsääntöjen noudattaminen on kautta vuosisatojen ollut pelaajille kunnia-asia. Pelaajat tuomitsevat suurimman osan sääntötilanteistaan itse ilman tuomaria. Niinpä pelaajien rehellisyyttä ja kunniallisuutta arvostetaan sääntömuutoksessa, jossa pelaajan sallitaan jatkossa nostaa pallonsa ilman erillistä ilmoitusta tai valvontaa, jos pallon nostaminen on tarpeen esimerkiksi tunnistamisen tai pallon pelikelpoisuuden tarkastamisen vuoksi. Tämä parantaa varmasti hieman myös pelinopeutta.

Pelinopeus on puhuttanut golfpiirejä jo pitkään. Useat edellä mainituista sääntömuutoksista on laadittu myös pelinopeutta ajatellen, kuten pallon etsintäajan lyhentäminen ja pudotussäännön yksinkertaistaminen. Nyt sääntöihin ehdotetaan lyönnin maksimiajaksi 40 sekuntia maininnalla, että nopeamminkin saa lyödä. Samoin kannustetaan pelaamaan ”ready golfia”. Se tarkoittaa pelitapaa, jossa turvallisuudesta tinkimättä valmiina oleva pelaaja voi lyödä, vaikka ei olisikaan lyöntivuorossa.

Ovatpa sääntöjen laatijat keksineet uuden lyöntipelimuodonkin, jossa kullakin väylällä on maksimitulos, esimerkiksi triplabogey tai tuplapar, joka merkitään tulokseksi, jos pelaaja ei saa palloaan reikään kyseisellä lyöntimäärällä. Tällöin pallon voi nostaa ylös kuten pistebogeyssä.

Nämä sääntömuutokset ovat siis vasta ehdotuksia, joita parannellaan, lisätään ja poistetaan seuraavan puolen vuoden aikana. Käyttöön ne otetaan aikaisintaan vuoden 2019 alusta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

    Pekka Pelimies says:

    Nuo epäreiluussäännöt on mielestäni ihan kivoja, mutta ainakaan artikkelissa ei mainita kaikkein viheliäisintä epäreiluutta – makuun parantamista, jos pallo on divotissa keskellä latua.

    Pelinopeuden paranemista tervehtisin suurella ilolla, mutta tähänkään mennessä sääntöjen noudattaminen ei ole oleellisesti hidastanut peliä, vaan tuhraaminen – huonot menettelyt etenemisessä, mm bägien jättäminen sopimattomaan paikkaan seuraavalle reijälle siirtymistä odottamaan sekä suurimpana kaikista ihmisten taipumus löntystellä, olla kävelemättä reippaasti sillä varjolla, ettei muka ole tarkoitus juosta.

    kuukkeli says:

    Nopeutta – varsinkin kilpagolfissa – voisi lisätä kieltämällä epämääräisillä askelmitoilla otetut mitat ja sallimalla etäisyysmittari. Niissä tallusteluissa ja sitten myöskin ruohotupsujen nyppimisessä ja ilmaan heittelyssä kuluu tolkuttomasti aikaa. Ja me amatöörit matkimme. Tiukasti vaan 40 sekkaa siitä kun on pallon lähellä ja lyönti lähtee! Samoin griinillä kupinkiertämiset pois – tulet pallon luo, käyt hieman sivulla katsoen kallistukset ja putti lähtee.

    Kausiaktiivi says:

    No viimeinkin alkaa jäärät oikoa pilkunviilaajien sääntökirjaa.
    Kaikki uudet ehdotukset/poistot on kannatettavia!

    Ja lisäksi ilman muuta on otettava OB mukaan yhden penaltin alueeseen.
    Eli jos lyöt outtiin niin lähinnä rajan ylittävään kohtaa droppi yhdellä penaltilla. Tämä jos mikä nopeuttaa peliä.

    Samoin Pelimiehen ehdotus vapaasta dropista väylädivotista tai hiekalla täytetystä väylädivotista. Hiekkatäyttö divotissahan tekee väylälle ilman muuta korjatun alueen, josta on saatava vapautus.

    Oletteko muuten lyöneet metsässä hyvän vedon puuhun ja siitä lujan kimmokkeen kyynärpäähän? Kivun ja ketutuksen lisäksi tulisi vielä ottaa 2 penalttia. Tämän säännön poistoa en tosiaan jää kaipaamaan.

    Kausiaktiivi says:

    Vika rivi uusiksi:
    tätä sääntöä en jää kaipaamaan…:)

    KL1 says:

    Vapaa droppi väylällä olevasta lyöntijäljestä nousee aika ajoin esille. Ongelmana siinä on vain se, että milloin lyöntijälki katsotaan kokonaan korjaantuneeksi. Tuon ongelman voisi toki ratkaista sillä, että pelaajalla on aina ja kaikkialla mahdollisuus nostaa ja pudottaa pallonsa, mutta sitten aletaan jo olla kovin kaukana lajin luonteesta.

    Masurkka says:

    Minusta vapaita droppeja pitäisi golfin hengen ja pelinopeuden nimissä oikeastaan vähentää ja pallo pelata pääsääntöisesti ’as it lies’, näin ainakin kilpailuissa ja tasoituskelpoisilla kierroksilla. Jos ja kun joku haluaa käyttää ’talvisääntöä’ tai muita (ilmeisesti) suomalaisia kummallisuuksia niin voihan niin tehdä harjoituskierroksillaan aivan vapaasti.

    40 sekunnin sääntö saa myös kannatukseni, tulkittuna niin, että jokaiseen lyöntiin on varattu 40 sekuntia. Eli jos Pelaajan B lyönti lähtee esim 60 sekunnin kuluttua siitä kun edellinen Pelaaja A on lyöntinsä suorittanut ja hänen pallonsa on pysähtynyt paikoilleen, lasketaan pelaajalle B kaksi lyöntiä.

    Kausiaktiivi says:

    Jos ajatellaan väylän kuntopuolta niin korjaamattomasta lyöntijäljestä lyöminen tekee jäljestä vielä hitaammin korjaantuvan. Jos se taas on korjattu laittamalla turve paikalleen niin lyöntisi jälkeen turve on varmasti palasina ja korjaaminen sillä huonoa.
    Lyöntijälki väylällä olisi syytä julistaa korjauksenalaiseksi maaksi.

    Mutta pelaajan on silti korjattava jälkensä palauttamalla divotti tai jos sitä ei ole niin taputtelemalla reunat loiviksi. Sakon uhalla !

    KL1 says:

    Kausiaktiiville:

    Ei ole pelaajan ja vielä vähemmän golfin sääntöjen tehtävänä miettiä miten kenttämestari hioo väylänsä kuntoon yksittäisen golflyönnin jäljiltä, siihen nimittäin on olemassa viljalti keinoja alkaen jäljen täyttämisestä hiekalla.

    KL1 says:

    Selvennän tuota edellistä viestiäni siten, että pelaajan toki tulee korjata lyöntijälkensä kentän ja golfetiketin antamien ohjeiden mukaisesti, siitä ei ole epäselvyyttä.