23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tommy’s Honour -elokuva kuvaa ammatilaisgolfin alkumetrejä

”Tommy’s Honour” kuvaa pelin juuria St. Andrewsissa. Paitsi golfia, kuvaa elokuva myös vallitsevia jännitteitä aikakauden yhteiskunnassa.

Useimmat golfarit tietävät jotakin Old Tom Morrisista, mutta kuinka moni tuntee oikeasti Morrisin tarinan? Hän ja hänen poikansa, nuori Tom, elivät modernin golfin alkuhetkiä. Ja nyt uusi elokuva, Tommy’s Honour, tuo heidän suhteensa eläväksi valkokankaalle.

Elokuva on erittäin autenttinen kuvaus siitä, millaiselta golf näytti 1800-luvun lopulla. Jotta tuotaisiin esille tuon ajan peliolosuhteet, kuvausryhmä pidättäytyi kuvaamasta kentällä. Sen sijaan rakennettiin kaksi reikää meren äärellä sijaitsevalle skotlantilaiselle laidunmaalle. Lyhyet, neliönmalliset metalliset lippukepit ja lumen vuoksi punaisiksi maalatut pallot ovat hauskoja yllätyksiä.

Filmintekijät rakensivat kopion R&A:n klubitalosta alkuperäisen julkisivun mukaisesti. Kivien väri on neitseellisen ruskea nykyisen haalistuneen harmaan sijaan. St Andrews palkattiin luomaan kaikki tarvittavat varusteet.

”Kuvauksissa meillä oli kolme traktoriperävaunua täynnä pukuja”, kertoo tuottaja Keith Bank, joka on chicagolaisen sijoitusyhtiön perustaja ja Conway Farms Golf Clubin jäsen.

”Koska tarina sijoittuu niin pitkälle ajanjaksolle, halusimme jokaisen matkan varrella olevan yksityiskohdan olevan täsmälleen oikeanlainen.”

Jim Farmer, R&A:n kunniapro, valvoi läheisesti johtavien miesten harjoittelua. (Nuorta Tomia esittää Jack Lowden, vanhaa taas Peter Mullan.) ”Kumpikaan ei ollut golfari, mikä itse asiassa helpotti työtä, koska ei tarvinnut muokata pelityyliä”, Farmer kertoo.

Oikeanlainen svingi hikkorimailalla on täysin erilainen kuin moderni svingi. Paksuun nahkaiseen kädensijaan tartuttiin kymmenellä sormella, ja varsi painoi niin paljon, että pää tuntui lähes painottomalta.

”Tämä vaati voimakasta kehon siirtymistä ja katkonaisen kyynärpääliikkeen, jotta pelaajalla oli ylipäänsä mahdollisuus oikeaan ajoitukseen. Jokaisella hikkorivarrella oli omat lyöntiominaisuutensa. Maila räätälöitiin pelaajan ruumiinrakenteen ja svingin mukaisesti. Pallo oli yhtä joustava kuin biljardipallo. Ei myöskään oltu ymmärretty, että kupera pää teki suoraan lyömisen vaikeammaksi. Siksi oli osuttava täydellisesti keskelle, tai mitään ei tapahtunut.”

Farmer otti mukaan muutaman matalalla tasoituksella pelaavan kaverinsa. Heitä ei kuitenkaan koskaan tarvittu paikkaamaan näyttelijöiden romahduksia.

Farmer ylistää erityisesti Lowdenia.

”Jack oli luonnonlahjakkuus. Neljän tai viiden tunnin jälkeen kaikki toimi”, opettaja sanoo.

Elokuva on sovitus Kevin Cookin kirjasta, joka voitti USGA Book Award -palkinnon vuonna 2007. Ohjaaja on Jason Connery, jonka skotlantilainen hengenheimolaisuus ja rakkaus golfiin olivat osasyitä siihen, että tuottaja Bank ja tämän kumppani Jim Kreutzer valitsivat hänet. Lajikiintymys syntyi lukemattomien lapsena tehtyjen kierrosten aikana legendaarisen Sean-isän kanssa.

Jason ei kuitenkaan nähnyt Tommy’s Honouria golfelokuvana.

”Olisi suuri virhe tehdä elokuva pelistä, koska peliä pelaavat ihmiset ovat niin paljon mielenkiintoisempia”, hän sanoo. ”Teimme kovasti töitä, jotta pelin tapahtumat eivät olisi koskaan tärkeintä draamaa.”

Suuri osa elokuvan jännityksestä liittyy Skotlannin sisäisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Historiassa vanha ja nuori Tom niputetaan usein parivaljakoksi, jotka voittivat kahdeksan kahdestatoista ensimmäisestä The Open Championshipistä. Heidän asenteensa olivat kuitenkin hyvin erilaiset.

Vanha Tom oli klubi-isäntä ja kentänhoitaja, joka vaali viimeiseen asti herrasmiesmäisyyttään. Nuori Tom oli Tiger Woods. Hän löi pitkälle, oli valtavan suosittu, eikä epäröinyt ravistella perinteistä järjestystä palkkioita vaatiessaan.

”Tämä oli ammattilaisgolfin alku. Hahmoilla ei kuitenkaan ole käsitystä, millainen heidän perintönsä tulisi todella olemaan”, sanoo Connery.

Jokaisessa kaupungissa oli parhaat pelaajansa, ja he ottelivat toisiaan vastaan kuin nyrkkeilijät. Tuhannet ihmiset tulivat töiden jälkeen katsomaan heitä ja lyömään vetoa. Puhkesi tappeluja.

”Johonkin aikakauteen keskittyvät elokuvat ovat usein kuvaelmia, joissa olet ulkopuolinen katsoja. Me taas teeskentelimme, ettemme olleet tietoisia ajanjaksosta, ja keskityimme tekemään kuvaukset fyysisellä tavalla.”

Tähän kuuluu tulkinta useasta pelin uraauurtavasta hetkestä. Niistä yksi on golfbägin keksiminen. Nuori Tom kantaa mailojaan löysästi yhdellä kädellä, kun hän on pelaamassa näytösluonteista ottelua jousiampujaa vastaan. Äkkiä hän tajuaa tämän nuoliviinin (kantolaukku) yksinkertaisen logiikan.

Tommy’s Honourin ensi-ilta amerikkalaisissa teattereissa on 12. huhtikuuta ja elokuva pyörii kolmessakymmenessä kaupungissa. Golf Channel on ostanut oikeudet vuoden 2019 alusta alkaen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje