Porot ovat päivittäinen ilmestys Santa Claus Golfin kentällä. Kuva: Arctic Golf Oy
Kentät |
12.9.2017

Pohjoisen kentät selviytyivät kylmän kevään aiheuttamista haitoista vaihtelevasti

Monella kentällä on ollut enemmän tai vähemmän laskua kierrosmäärissä, mutta Rovaniemellä mennään selvästi viime vuotta edellä. Levi Golfissa toivotaan ensi vuonna vaihteeksi kuivempaa kesää.

Pitkittynyt talvi ja kylmä kevät aiheuttivat etukäteen paljon huolta kotimaan kentillä. Useat kentät avasivat kautensa useita viikkoja myöhässä, ja esimerkiksi Kuusamossa päästiin pelaamaan vasta juhannuksen seutuvilla.

Pohjoisessa on ennenkin oltu lujilla, mutta kausi 2017 näyttäisi jäävän monella kentällä kaikkien aikojen lyhimmäksi. Santa Claus Golfissa vuosi on ollut kuitenkin suotuisa, vaikka talven selkä ei taittunut helposti Rovaniemelläkään.

”Avasimme vain hieman normaalia ajankohtaa myöhemmin, toukokuun viimeisenä päivänä. Kaudella 2016 täällä pelattiin 11 päivää aikaisemmin, mutta se olikin tavallista aikaisempi ajankohta”, Santa Claus Golfin toiminnanjohtaja Pia Lillberg sanoo.

Santa Clausissa tilastoitiin heinäkuussa 12–13 prosentin kasvu kierrosmäärissä, kesä- ja elokuussa nousua oli 5–6 prosenttia edelliseen vuoteen nähden.

”Kenttä on ollut erinomainen. Vastikään saimme palautetta eräältä eteläsuomalaiselta vieraspelaajalta, joka kertoi, ettei ollut pelannut tänä vuonna yhtä hyväkuntoisilla väylillä.”

Lillberg kertoo, että lumesta päästiin hitaasti eroon myös Rovaniemellä. Väyliä jouduttiin hiekottamaan neljään eri otteeseen, kun taivaalta tuprutti aina vain uutta lunta.

”Testasimme myös viheriösuojausta muutamalle griinille. Lopputulos oli rohkaiseva, sillä nämä viheriöt olivat välittömästi pelivalmiina. Lentokoneesta katsoen näytti hauskalta, kun lumen peitossa olevien väylien seassa pilkisteli vihreitä griinejä.”

Yötön yö tarjoaa joulupukin kotikentällä taianomaista tunnelmaa. Kuva: Arctic Golf Oy

Santa Claus Golfissa aiotaankin tulevana talvena suojata ensimmäisen kerran kentän kaikki viheriöt.

”Meille jääpolte ei tuota samalla tavalla ongelmia kuin etelämpänä, koska runsas lumi suojaa väyliä. Joten on pohjoisen vaativissa talvissa hyvätkin puolensa golfkentän näkökulmasta.”

Ounasvaaran pohjoispuolella sijaitsevalla kentällä on pelattu tämän kauden puitteissa 10 500 kierrosta, luvusta vieraspelaajien osuus on noin 1400. Viime kauden koko kierrosmäärä Santa Clausissa oli 12 000.

Se minkälaiseen lukemaan Rovaniemellä vielä ehditään, riippuu ainakin osittain tulevien viikkojen syyskeleistä.

Vaikka varsinainen sesonki Santa Clausissa on pohjoisille leveysasteille ominaisesti lyhyt, täydentää klubin yhdeksänreikäinen talvigolfkenttä mukavasti kautta.

”Maaliskuu on talvigolfin pääsesonki. Kenttä on avoinna todennäköisesti jo helmikuussa ja vielä huhtikuussa, avaus ja sulkeminen riippuvat kuitenkin lumitilanteesta”, Lillberg mainitsee.

Ruska-aika on todellista high-seasonia Levin kentällä. Kuva: Taikavasara Photography

Levi Golfin toimitusjohtaja Tomi Tolsa sanoo, että kierrosmäärissä on vajaan kolmen prosentin lasku viime vuoteen verrattuna. Tärkeimpänä syynä tähän on hänen mukaansa sateinen kesä.

”Olemme ottaneet sään takia tukkaan kolme vuotta peräkkäin. Viime syksy ja kevät olivat kuivia, mikä osaltaan auttoi, mutta heinäkuu oli todella sateinen. Kenttä on varsin märkä ja pohjakosteus sen mukainen. Ensi vuonna olisi jo vaihteeksi kuivemman kesän paikka.”

Levillä kausi käynnistyi viikkoa myöhemmin kuin normaalisti. Vaikka se ei ole ajallisesti paljon, Tolsa toteaa, että yhtään peliviikkoa ei haluaisi menettää vain neljä kuukautta kestävällä kaudella.

Kauden tähänastinen kierrosmäärä on reilut 7000, josta greenfee-pelaajien osuus on hieman alle 1000.

”Tuo greenfee-pelaajien määrä perustuu meille suoraan rahalla maksettuihin kierroksiin. A-osakkaat saavat 35 pelilippua, joita he voivat käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Osa myy lippujaan vapailla markkinoilla, ja näiden pelaajien kierrokset eivät sisälly mainittuun vieraspelaajien kierrosmäärään”, Tolsa sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan tärkeimmät asiat ovat Levillä hyvällä mallilla. Omistamallaan maapohjalla operoiva kenttäyhtiö on velaton ja sen talous on hyvässä kunnossa.

”Täällä on meneillään ruska-aika, ja se merkitsee meille kolmen viikon korkeasesonkia. Kävijämäärät tuplaantuvat syyskuussa.”

Levillä voi päästä pelin ohella nauttimaan revontulista. Kuva: Taikavasara Photography

Pohjois-Pohjanmaan kentistä pisimmästä kaudesta tyypillisesti nauttiva Kalajoki Golf sai hankalasta talvesta ja keväästä kunnolla siipeensä.

”Avaamme normaalisti toukokuun alussa – toisinaan huhtikuun puolella –, mutta tänä vuonna kentälle pääsi vasta toukokuun 25. päivä”, kenttäyhtiön toimitusjohtaja Esa Takala kertoo.

”Kenttä oli tammikuussa kuin luistinrata, ja hiihtämäänkin täällä pääsi vasta helmi-maaliskuulla. Sellaista jäiden rikkomista se kevät oli. Yöpakkasia riitti toukokuun lopulle, sen perään tuli pitkä kuiva jakso. Kasvata siinä sitten heinää.”

Takala toteaa, että juhannuksesta eteenpäin tilanne on ollut normaali, ja että kenttä on nyt hienossa kunnossa. Kierrostilasto näyttää 14 000:ää, eli Kalajoella ollaan kymmenen prosenttia viimevuotista kierrosmäärää jäljessä.

”Elokuu oli oikein hyvä, ja myös syyskuussa on ollut isoja tapahtumia. Väkeä on riittänyt kilpailuissa mukavasti.”

Viime talven aiheuttama kokemus sai Takalan joukkoineen varpailleen. Hän kertoo, että Haukiputaalla sijaitsevalla Virpiniemen kentällä puolet kentästä muovisuojattiin viime talvena. Samaa toimenpidettä harkitaan myös Kalajoella.

Kalajoki Golfissa ei ole aiemmin koettu vastaavanlaista kevättä kuin tänä vuonna. Kuva: Kalajoki Golf

”Vastaavanlaista kauden alkua emme ole täällä ennen kokeneet, joten jokaista talveen liittyvää siirtoa on mietittävä nyt hyvin tarkasti. Muovisuojaus on yksi vaihtoehto, mutta meidän on selvitettävä siihen liittyvät riskit, ja millainen on onnistumisen todennäköisyys. Edessä oleviin vuodenaikoihin liittyy monta muuttujaa. Syvennymme aiheeseen, kunhan pelikausi alkaa olla päätöksessä.”

Meri-Lapin Golfklubin puheenjohtaja Hannu Keskitalo sanoo, että Tornion kenttä avattiin tämän kauden osalta kokonaan vasta kesäkuun puolivälissä.

”Kevät oli mitä oli, mutta alkukesä oli kuitenkin kuiva. Meillä ei ollut samanlaista märkyysongelmaa kuin toissa vuonna.”

Torniossa nähtiin alkukesästä – odotetustikin – tavallista vähemmän vieraspelaajia, mutta heinäkuun hyvä sää nosti huomattavasti kentän käyttöastetta. Keskitalo arveli, että kentällä mennään kierrosmäärien osalta viime vuoden kaltaisissa lukemissa.

Puheenjohtajan arvio piti hyvin paikkansa, sillä klubin toimistosta kerrotun tiedon mukaan kentällä on pelattu tänä vuonna 8200 kierrosta. Luku uupuu koko viime vuoden saldosta parisataa kierrosta, joten Torniossa mitä ilmeisimmin mennään vaivatta kauden 2016 numeroiden edelle. Vieraspelaajien saldo näyttää parhaillaan lukemaa 1350, kun viime vuonna kenttää kiersi kaikkiaan 1500 greenfeen maksanutta golfaria.

Tornion kenttä on kansainvälisenkin mittapuun mukaan ainutlaatuinen, sillä väyliä on sekä Suomen että Ruotsin puolella. Aikaerosta johtuen maailman pisin hole-in-one on mahdollinen kuudennella reiällä. Lyönti kestää noin tunnin ja 5 sekuntia, koska valtakunnan raja kulkee kuutosviheriöllä.

Vaikka yli puolet väylistä sijaitsee naapurimaan alueella, Tornio Golf Oy omistaa koko kenttäpohjan.

Tornion kentällä on riittänyt vilskettä varsin myöhäisestä kauden avauksesta huolimatta. Kuva: Meri-Lapin Golfklubi

”Maapohjan omistus on hoidettu Ruotsiin perustamamme yhtiön kautta, jonka koko osakekanta on kenttäyhtiömme hallussa”, Keskitalo selittää hieman poikkeuksellista omistuskuviota.

Keskitalon yksi suurimmista ilonaiheista on seuran aktiivinen junioritoiminta, joka on saanut tunnustusta myös Suomen Golfliitolta. Tästä hän kiittää seuran sihteeriä ja junioritoimikunnan vetäjää Jussi Huuskoa. Seuran järjestämä Naperogolf sai kesällä myös valtakunnallista huomiota YLE:n uutislähetyksissä.

”Avasimme kaksi talvea sitten Lapin Kullan entisiin tiloihin 500 m2 kokoisen sisäharjoitustilan, mikä tietysti on antanut piristysruiskeen junioritoimintaan. Mutta hyvin myös muu jäsenistö on oppinut sitä hyödyntämään.”

”Sisähallin kausimaksu on 100 euroa, mutta simulaattorin käyttö ei sisälly hintaan. Ensi talveksi voi olla pieniä korotuspaineita, taloudellista hyötyä emme talviharjoitustilalla kuitenkaan tavoittele.”

Meri-Lapin Golfklubi täytti tällä kaudella 30 vuotta, ja juhlakilpailu pelattiin kuukausi sitten. Kenttä on Keskitalon mukaan siinä iässä, että peruskorjaustarpeita alkaa tulla vastaan.

”Isoin projekti koskee viheriöitä. Uusimme ensi vuodesta lähtien joka vuosi 1–2 griiniä.”

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.