14.–17.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Tee mielenkiintoinen pelikoe – Tutkija kehitti pelimuodon, joka kertoo tulospotentiaalisi

Tutkija Lucius Riccion kehittämä testi antaa osvittaa myös siitä, mikä golfarina kehittymistäsi mahdollisesti jarruttaa.

Pelaat hyvän kierroksen, mutta yllätkö omasta mielestäsi vieläkään lähellekään omaa potentiaaliasi? Osaatko luotettavasti arvioida, kuinka hyvään kierrostulokseen omat kykysi parhaimmillaan riittävät? Tässä jutussa avattava menetelmä tarjoaa hyvän työkalun oman potentiaalisi arvioimiseen.

Lucius Riccio on New Yorkissa sijaitsevan Columbian yliopiston tutkija, joka on erikoistunut urheilutilastojen analysointiin. Riccio tunnetaan muun muassa yhtenä golfkenttien vaikeustasoa arvioivan Slope Rating -järjestelmän kehittäjistä.

Riccio analysoi suuren määrän dataa, golfin harrastajien (tasoitukset +2:sta 30:een) kierrostuloksia ja lyöntitilastoja, ja kehitti pelitestin, jonka pitäisi kuvastaa pelaajan tuloksentekopotentiaalia. Selvittääkseen kuinka todennäköisesti eri tasoiset pelaajat yltävät omasta mielestään hyvään tulokseen, Riccio tutki ensin, montako yritystä pelaaja tarvitse, jotta todennäköisyys hyvän lyönnin lyömiseen olisi vähintään 80 prosenttia.

Normaalista scramble-pelimuodosta Riccion muunneltu scramble eroaa yhdellä merkittävällä tavalla.

Riccion selvitystyön ja sitä seuranneen analyysin tuloksena syntyi pelimuoto, muunneltu scramble, jonka avulla kaikentasoiset golfarit voivat arvioida omaa tuloksentekopotentiaaliaan. Pelimuodon säännöt ovat seuraavat:

  • Pelaa 9-reikäinen kierros yhden pelaajan scramblena 2–4 pallolla.
  • Jos nykyinen kierroskeskiarvosi on pyöristettynä 77 tai parempi, saat lyödä jokaisesta kohdasta enintään kaksi kertaa.
  • Jos kierroskeskiarvosi on 78–93, saat lyödä jokaisesta kohdasta enintään kolme kertaa (voit siis turvautua joka lyönnissä enintään kahteen extrapalloon).
  • Jos kierroskeskiarvosi on 94 tai suurempi, saat lyödä jokaisesta kohdasta enintään kolme kertaa (pelaat siis ikään kuin itseksesi neljän pelaajan scramblea).
  • Kun pallosi on griinillä, saat kierroskeskiarvostasi riippumatta putata kustakin kohdasta korkeintaan kaksi kertaa.

Normaalista scramble-pelimuodosta Riccion muunneltu scramble eroaa yhdellä merkittävällä tavalla: kun normaalissa scramblessa jokaisesta kohdasta lyödään kaikki käytettävissä olevat lyönnit, ja valitaan sitten niistä paras, Riccion kehittämässä pelimuodossa tyydytään ensimmäiseen hyvään suoritukseen.

Voit uusia kunkin putin vain kerran, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, ettet ollut ensimmäiseen puttiisi tyytyväinen.

Mikäli siis lyöt lyönnin, johon olisit normaalisti tyytyväinen, älä lyö enää uutta palloa, vaikka sinulla olisi siihen vielä scramble-lyöntien määrän huomioiden mahdollisuus. Jos esimerkiksi griiniosuma par-kolmosella mihin tahansa kohtaan griiniä on sinulle hyvä suoritus ja lyöt scramblessa ensimmäisen avauslyöntisi griinille, älä lyö enää uutta lyöntiä.

Sama sääntö on voimassa myös griineillä. Voit uusia kunkin putin vain kerran, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, ettet ollut ensimmäiseen puttiisi tyytyväinen. Jos siis esimerkiksi jätät pitkän puttisi pahasti lyhyesti tai missaat lyhyen putin, joka sinun olisi pitänyt mielestäsi upottaa, voit kokeilla kerran uudelleen, mutta älä käytä kierroksen jokaiseen puttiin kahta yritystä. Jatka griinillä aina eteenpäin seuraavaan lyöntiin, mikäli olisit ollut puttiisi normaalisti suhteellisen tyytyväinen.

Kun olet pelannut yhdeksän reikään, kerro tuloksesi kahdella. Kertolaskun tulos kuvastaa Riccion mukaan potentiaalista hyvää kierrostulosta, jonka voit nykyisillä taidoillasi ja henkisillä valmiuksillasi odottaa pelaavasi.

Testin tekeminen myös paljastaa sekä heikkouksiasi että vahvuuksiasi. Jos esimerkiksi joudut käyttämään useimmilla rei’illä avauslyönneissä kaikki yrityksesi, draivipelisi on luultavasti kehittymisesi kompastuskivi. Jos taas et pysty käyttämään lisäyrityksiä hyödyksesi griinin ympärillä, lähipeliharjoitteluun on syytä käyttää enemmän aikaa.

KierroskeskiarvoTulosennuste
10596
10095
9588
9084
8580
8077
7573
7270

Riccio on laatinut analysoimansa datan avulla myös yllä olevan ennustemallin, joka kertoo, mihin tulokseen eri tasoisten pelaajien tulisi pelimuodossa suunnilleen yltää.

Jos kuitenkin pelaat huomattavasti Riccion ennustetulosta paremman scramble-tuloksen, se kertoo siitä, että fyysiset pelitaitosi riittäisivät selvästi parempiinkin tuloksiin. Puutteet löytyvät silloin luultavasti pelistrategiastasi tai henkisistä valmiuksistasi, joita parantamalla yllät jatkossa useammin omaan potentiaaliisi.

Huom! Jos teet pelikokeen, pidä huolta, ettet hidasta muiden kentällä olevien peliä. Suosittelemme tekemään testin ajankohtana, jolloin kentällä on runsaasti tilaa.

Lue seuraavaksi: Kaava ennustaa kierrostuloksen – testaa toimiiko sinulla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje