23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Miten matoilta lyöminen vaikuttaa rautamailojen lie-kulmiin?

Rautasetin lie-kulmien tarkistus sujuu mailaspesialistilta kymmenessä minuutissa. Kuva: Mitchell Golf

Shopia Nordcenterissä pitävä Mika Viljamaa sanoo, että vain pieni prosentti golfareista on joskus tarkistuttanut mailojensa lie-kulmat.

Golfin sisäharjoittelu kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan. Jotkut käyvät golfhalleissa ja -studioissa satunnaisesti, kun taas aktiivisimmat harjoittelijat voivat jysäyttää palloa verkkoon tuhansia kertoja talvikauden aikana.

Sisätiloissa lyöntialustana on joustavan nurmipinnan sijaan muovimatto. Tämä herättääkin kysymyksen, onko kovalla alustalla vaikutusta rautamailojen lie-kulmiin? Mailojen custom fitin parissa lähes 20 vuotta toimineella Mika Viljamaalla on asiasta selkeä käsitys.

”Nykymailojen lie-kulmat eivät kovin paljon muutu ahkerassakaan halliharjoittelussa. Pehmeämpää materiaalia olevissa taotuissa raudoissa saattaa jonkin verran ilmetä muutoksia. Valetusta teräksestä valmistetuissa raudoissa ei nimeksikään”, hän sanoo.

Etenkin taottujen rautojen lie-kulmat olisi hyvä tarkistaa kerran vuodessa. Talviharjoittelussa yleistyneet analysaattorit kertovat mailan lie-kulman osumahetkellä. Varsinainen tarkkuusmittaus vaatii kuitenkin fittaajan lie & loft -koneen.

”Vain pieni prosentti golfareista on joskus käynyt tarkistamassa rautojensa lie-kulmat. Siitä voi syntyä ahaa-elämys, kun kulmat käännetään oikeiksi.”

Korostaakseen asian tärkeyttä, Viljamaa lupaa omille asiakkailleen extra-palvelua.

”Ne, jotka minulta ostavat raudat, voivat halutessaan käydä tarkistamassa mailojensa lie-kulmat veloituksetta useamman kerran vuodessa.”

Outoon paikkaan kohdistuvat osumat kertovat tarkistuksen tarpeesta

Voiko jostain ilman teknisiä laitteita päätellä, ettei mailan lie-kulma ole kohdallaan?

Tarkistus on paikallaan, jos mailan kanssa alkaa tulla osumaongelmia eli osumat kohdistuvat lavassa outoon paikkaan tai lyöntijälki näyttää omituiselta. Samassa yhteydessä kannattaa tarkistaa myös mailan loft eli nostokulma.

Lyönnit kiveen tai juurakkoon altistavat tyypillisimmin lie-kulmat ja loftit muutokselle.

Viljamaa muistuttaa, ettei tarkistamisesta ole hyötyä, jos raudat on ostettu suoraan kaupan hyllystä ja pelaaja ei ole lyönyt mailoillaan lie-levyyn tai katsonut analysaattorilla lavan kulmia. Tällöin ei ole tietoa, mitkä lie-kulmien pitäisi olla ja millainen lie-kulma raudoissa on alun perin ollut.

Vili Custom Golfista raudat ostaneet pelaajat käyvät kauppiaan arvion mukaan keskimäärin joka toinen vuosi tarkistamassa lie-kulmat. Käynnin yleisin syy on se, että pallo lentää jollain raudalla liian pitkälle tai että hyvä osuma ei kanna odotetulle etäisyydelle. Jotkut taas kertovat tullessaan, että kahden mailan välissä on liian suuri toleranssi.

”Näissä tapauksissa tarkistetaan ensiksi loft. Esimerkiksi rautaseiskan nostokulma on voinut muuttunut lähemmäksi kuutosta, jolloin kasin ja kuutosen välistä tavallaan puuttuu yksi maila. Usein paljastuu, että maila on saanut parin asteen ’tiltin’, ja loft väännetään takaisin oikeaan asentoon.”

Lyönnit kiveen tai juurakkoon altistavat tyypillisimmin lie-kulmat ja loftit muutokselle. Myös bägi on voinut kaatua, ja maila mahdollisesti saada rytäkässä vähän iskua.

Matoilta lyöminen ei Mika Viljamaan mukaan aiheuta rautojen lie-kulmille olennaisia muutoksia.
Kuva: Season Golf

Valettujen rautojen lavat ovat sen verran jäykempää materiaalia, että niissä lie-kulmat harvemmin muuttuvat.

Järeämpäänkin toimenpiteeseen Viljamaa on joskus joutunut.

”Kerran näytille tuotiin 56-asteinen wedge, jossa lie-kulma oli muuttunut neljä astetta ja loft viisi astetta. Kysyttyäni, mitä mailalle on tapahtunut, asiakas vastasi, että ’kävi vähän puuhun.’”, Viljamaa naureskelee.

Kovassa käytössä olevia wedgejä hänelle tuodaan usein tarkistukseen. Jos huomataan, ettei lie-kulmassa ole muutoksia, saattaa mahdollinen ongelma olla pelaajan lyönnissä.

”Nykylaitteilla saa kaiken mahdollisen lapatiedon. Jos osuma on kärjessä tai kannassa, eikä lapa ole likikään suorassa osumahetkellä, kannattaa ensiksi olla valmentajaan yhteydessä. Hän selvittää, onko ongelma lie-kulmissa vai lyöntitekniikassa.”

Lie-kulmilla on tapana elää eri varsilla ja lavoilla

Vaikka sisäharjoittelu ei tyypillisesti lie-kulmia muuta, saattaa lyöntitekniikka tämän joskus aiheuttaa. Tällainen tilanne muodostuu, jos lapa tulee kovalle alustalle rajusti kärjellään.

Mikäli kulmia ei koskaan tarkisteta, voi käydä niin, että pelaaja lyö koko golfuransa ohutta osumaa.

Lie-kulmiin liittyy monesti harhakäsityksiä ja tietämättömyyttä. Pelaaja saattaa tilata fittaamatta uudet raudat, joiden lie-kulma on hänen entisten rautojensa tavoin vaikkapa 2 astetta upright. Tämä ei kuitenkaan välttämättä päde kaikkien settien kohdalla. Lie-kulmilla on tapana elää eri varsilla ja lavoilla.

”Iso vaara piilee myös käytetyissä raudoissa, jotka on fitattu jollekin toiselle sopiviksi. Jos lyöntiisi sopisi vaikkapa lie-kulmiltaan flatit raudat, mutta pelaat uprighteilla, on niillä todella vaikea osua keskelle lapaa.”

”Jos lyö toistuvasti ohutta osumaa, ensimmäinen asia olisi katsoa lie-kulmat. Pelaaja tottuu pidemmän päälle varomaan alustaa, kun lavan kärki tai kanta raapii pintaa. Ja mikäli kulmia ei koskaan tarkisteta, voi käydä niin, että pelaaja lyö koko golfuransa ohutta osumaa.”

Jotkut Viljamaan asiakkaat kertovat toisinaan lavan kärjen olevan tähtäysasennossa ilmassa, minkä vuoksi he haluaisivat kääntää lie-kulmat flatiksi. Hän korostaa, ettei lavan lähtöasennolla ole mitään tekemistä sen kanssa, millaisessa asennossa lapa on osumassa.

Vaikka custom fit on ollut jo pitkään golfareiden arkipäivää, arvelee Viljamaa, että kaikista suomalaisista harrastajista vain 10 prosenttia on hankkinut mailansa fitattuina.

”Monet haluavat edelleen ostaa raudat suoraan hyllystä. Silloin suosittelen asiakkaalle, että teippaamme lavan pohjat nähdäksemme, missä osumat ovat. Sen jälkeen on helppo tehtävä laittaa kulmat lie & loft -koneessa kohdilleen”, hän sanoo.

Mikä on lie-kulma?

Lie-kulma määrittelee mailan varren ja lavan pituussuunnassa olevan kulman suuruuden. Se pitää mitoittaa siten, että lavan pohja on osumahetkellä mahdollisimman suorassa. Pelaajalla on mahdollisuus osua lavan keskikohtaan toisteisemmin ja saada pallo lähtemään toivottuun suuntaan, kun mailan lie-kulma on kohdallaan.

Lie-teippi asetetaan lavan pohjaan, jotta nähdään, mihin kohtaan muovisen lie-levyn päältä lyödyt osumat kohdistuvat. Jos teippi kuluu lyödessä pohjan keskikohdassa, on mailan lie-kulma kohdallaan. Mikäli teippi kuluu kärjen alueella, on lie-kulma liian flat (loiva) ja vastaavasti jos teippi kuluu kannan alueella, on mailan lie-kulma liian upright (pysty).

Lue seuraavaksi: Golfin väriläiskällä on yhtä monta rautaa ja wedgeä bägissään – ja lavat täynnä lyijyä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje