23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Tiedätkö, mistä tulee golftermi scratch?

Nykyisin kaikki lähtevät juoksukilpailussa samalta viivalta. Kuva: Getty Images

Scratch-tasoitus on golfissa himoittu ja harvinainen saavutus.

Scratch-pelaajalla on golfissa tarkoitettu golfin harrastajaa, jolla on kyvyt pelata golfkenttä pariin tai alle ja joka myös useimmilla kierroksillaan tekee niin. Nykyisen tasoitusjärjestelmän aikakaudella tarkempi määritelmä on, että scratch-pelaaja pystyy pelaamaan golfkentän course rating -tulokseen tai paremmin.

Teknisesti ottaen scratch-pelaajan kriteerinä on tarkka tasoitus 0,0 tai parempi. Vain pienellä murto-osalla lajin harrastajista on näin pieni tasoitus.

Viime vuoden lopun tilastojen mukaan Suomessa on 155 580 golfaria. Heistä 49 pelaajalla tasoitus oli tarkalleen 0,0, ja noin 400 pelaajalla tasoitus oli vielä parempi eli niin sanotusti plussan puolella. Scratch-pelaajia oli koko harrastajakunnasta näin ollen ainoastaan 0,3 prosenttia.

Termi juontaa juurensa juoksuradoilta

Golf omaksui scratch-termin kauan sitten juoksu-urheilun maailmasta. Ratajuoksussa käytettiin aikoinaan tasoitusjärjestelmää, jossa juoksualustalle vedettiin viiva, scratch, (=naarmu), josta porukan nopeimmat juoksijat lähtivät matkaan. Hitaammat juoksivat lähtivät heidän etupuoleltaan. Tarkoituksena oli, että eri kohdista lähteneet juoksijat saapuisivat maaliviivalle tasaisessa rintamassa jännittävien vaiheiden jälkeen.

Golfissa scratch-termillä alettiin tarkoittaa pelaajia, jotka eivät saaneet muita vastaan pelatessaan yhtään tasoituslyöntiä eteen. Muut pelaajat saivat scratch-pelaajiin nähden kukin taitojensa mukaan etua, joka annettiin tasoituslyönteinä, aivan kuten nykyään.

Millainen scratch-pelaaja on tilastojen mukaan?

Lyöntidataa tallentava Arccos Golf tuntee scratch-pelaajan profiilin. Arccosin tilastojen perusteella scratch-miespelaaja lyö draivinsa keskimäärin noin 237 metrin päähän ja noin 40 metriä pidemmälle kuin tasoituksella 15–20 pelaava mies. Scratch-naispelaaja lyö draivinsa puolestaan noin 190 metrin päähän ja yli 50 metriä pidemmälle kuin tasoituksella 15–20 pelaava nainen.

Luonnollista on, että scratch-pelaaja pääsee myös puttaamaan birdieä selvästi harrastajapelaajaa useammin. Scratch-pelaaja lyö 18 reiän kierroksella keskimäärin noin kymmenen griiniosumaa, kun tasoituksella 18 pelaava harrastajaa puttaa kierroksen aikana birdieä keskimäärin vain neljästi. Scratch-pelaajan griiniosumat ovat myös lähempänä kuin klubipelaajalla, keskimäärin noin kahdeksan metrin etäisyydellä reiästä. Klubipelaaja puttaa birdiejään keskimäärin kolme metriä kauempaa.

Lue seuraavaksi: Tiedätkö, mitä course rating ja slope rating todella tarkoittavat?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje