16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Miesselittäjä valitsi pron uhrikseen – pyytämättä annetut neuvot nostavat golfkentällä karvat pystyyn

Golfpro Georgia Ball kuunteli hämmentyneenä selän taakse ilmestyneen miehen lyöntivinkkejä. Kuvakaappaus Instagramista

Golfissa hyviin tapoihin kuuluu olla puuttumatta kenenkään peliin ja suorituksiin, ellei toinen osapuoli neuvoja varta vasten toivo.

Sosiaaliseen mediaan levisi viime viikolla tavallista suuremman huomion saanut golfvideo, jota on katsottu yli 10 miljoonaa kertaa. Englannissa Liverpoolin seudulla sijaitsevalla rangella kuvatulla videolla naisen harjoittelu keskeytyy, kun mies alkaa neuvoa häntä.

Rangella on palloja lyömässä ammatikseenkin pelannut englantilainen PGA-valmentaja Georgia Ball, joka julkaisee TikTok-tilillään säännöllisesti suosittuja opetusvideoitaan. Lähes 300 000 seuraajaa Instagramissa saanut Ball on ajamassa svingiinsä teknistä muutosta, kun viereen ilmestyvä mies sanoo hänelle ”anteeksi” ja toteaa, ”ettei sinun pitäisi tehdä noin”. Tämän jälkeen mies alkaa jakaa svingiohjeitaan.

Ball kertoo miehelle hiovansa lyöntiään antaen tämän hienotunteisesti ymmärtää, että pärjää mainiosti omin avuin. Viesti ei mene perille. Mies jatkaa ja alleviivaa omaa tietämystään kertomalla kahteen otteeseen, että on pelannut golfia 20 vuotta. Sinnikäs opastaja pyytää Ballia lyömään yhden pallon, ja huomauttaa lyönnin jälkeen, miten paljon paremmalta suoritus nyt näytti.

Neuvojen antamimen pyytämättä, saa helposti toisen osapuolen karvat pystyyn ja pelin raiteiltaan.

Videolla välähtää teksti, jossa Ball mainitsee hänen edellisen lyöntinsä olleen parempi kuin lyönti, josta neuvoja ottaa kunniaa itselleen. Lyönnissä Ball ei tehnyt svingiin miehen ehdottamaa muutosta.

Miesselittäminen (engl. mansplaining) on Wikipedian mukaan ilmiö, jossa henkilö selittää jotakin alentuvaan, yksinkertaistavaan ja yli-itsevarmaan sävyyn, olettaen tietävänsä enemmän kuin henkilö, jolle puhuu. Tyypillisesti sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa kuuntelija tietää asiasta enemmän kuin selittäjä.

Ilmiön uhreina ovat usein naiset, ja miesselittämistä esiintyy yleisesti golfissa. Yksi merkittävimmistä tähän liittyvistä syistä lienee lajin haasteellisuus, joka herättää joissakin persoonissa ”valistuneen profeetan”. Kun jollakulla ei ota peli toivotulla tavalla sujuakseen, löytyy ryhmästä turhan usein yksilö, joka ottaa tilanteen ohjeillaan ”haltuunsa”, riippumatta siitä, millainen käsitys ja osaaminen toisella osapuolella pelistä todellisuudessa on.

Oli kysymys miesselittämisestä tai ei, neuvojen pyytämättä antaminen golfissa saa helposti toisen osapuolen karvat pystyyn ja pelin raiteiltaan. Neuvoja saavan on aina asennoiduttava annettuihin ohjeisiin vastaanottavaisesti, jotta ne voisivat olla hänelle hyödyksi. Siinä tapauksessa hänen tulisi olla aloitteellinen neuvojen kysyjä ja oikeutettu tekemään itsenäinen päätös, keneltä ohjeita haluaa.

Vaikka sisällä saattaa kiehua, golfarit tapaavat olla Georgia Ballin tavoin sen verran hienotunteisia, etteivät halua tuottaa neuvojalle huonoa mieltä. Se kun voisi lietsoa muutenkin kiusalliseksi äityneestä pelikierroksesta tai rangetuokiosta entistä piinallisemman.

Monella golfarilla riittää epäilemättä kompetenssia neuvoa toista pelaajaa, mutta silloinkin aloitteen on tultava vastapuolelta. Neuvoa kysyvälle kuitenkin paras ohje kentällä tai rangella on kehottaa häntä kääntymään omaa peliä askarruttavissa asioissa kouluttautuneen PGA-valmentajan puoleen.

Lue seuraavaksi: Miten matoilta lyöminen vaikuttaa rautamailojen lie-kulmiin?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (12 kpl)