Tilastogurun kehittämästä säännöstä voi olla apua, vaikka kaava ei pitäisikään sinun osaltasi paikkansa.
Jos haluat todella parantaa tulostasi, lyö enemmän griiniosumia, väittäisi tohtori Lucius Riccio.
Niin varmaan, mutta miten, kysyt puolestasi.
Keinolla millä hyvänsä, Riccio vastaisi. Griiniosumat ovat hänen mukaansa ylivoimaisesti tärkein kierrostulostasi määrittävä tekijä.
Riccio perehtyi jo 70-luvulla syvällisesti kierrostulosten muodostumisen anatomiaan analysoimalla niin ammattilaisten kuin harrastajapelaajienkin tilastoja. Hän laati havaintojensa pohjalta griiniosumista kierrostulosta ennustavan kaavan, niin kutsutun Riccion ensimmäisen säännön:
Kierrostulos = 95 – 2 x griiniosumien määrä
Esimerkiksi kymmenellä griiniosumalla tuloksen pitäisi olla noin 75 lyöntiä (95 – 2 x 10), kolmella osumalla taas 89 lyöntiä (95 – 2 x 3).
Yksittäisellä kierroksella kierrostulos voi tietenkin muodostua lukemattomilla eri tavoilla. Riccion kaava voi osua tarkasti kohdalleen tai vaihtoehtoisesti heittää roppakaupalla.
Kaavan osumatarkkuus paraneekin selvästi, kun tarkastellaan useamman kierroksen jaksoja tai vaikkapa kokonaisia kausia. Jos esimerkiksi pelaaja on lyönyt kauden aikana keskimäärin 7,5 griiniosumaa kierrosta kohti, hänen kierroskeskiarvonsa pitäisi Riccion kaavan mukaan olla 80 lyöntiä (95 – 2 x 7,5 = 80).
Vaikka kaava ei pitäisi pidemmälläkään jaksolla paikkansa, sen soveltamisesta voi silti olla pelaajalle hyötyä. Mikäli kierroskeskiarvosi on selvästi heikompi kuin, mitä sen pitäisi keskimääräisen griiniosumamääräsi mukaan Riccion kaavalla olla, jokin pelissäsi mättää.
Kyse on silloin luultavimmin joko lähipelisi heikkouksista tai avauspelisi ongelmista. Griinin missatessasi et siis pysty lähipelilläsi paikkaamaan tulosta riittävän usein, puttaat griiniosumista huolimatta keskimääräistä heikommin tai sitten joudut tiiltä usein niin suuriin vaikeuksiin, että ne johtavat suuriin reikätuloksiin. Huonot reiät siis pilaavat kierrostuloksesi, vaikka muuten löisitkin runsaasti griiniosumia.
Jos taas kierroskeskiarvosi on selvästi parempi kuin mitä sen pitäisi Riccion ensimmäisen säännön mukaan olla, yhdestä asiasta voit olla varma: olet loistava lähipelaaja!
Oletko pitänyt yllä tilastoja kierrostuloksistasi ja griiniosumistasi? Jos olet, kokeile kuinka hyvin Riccion ensimmäinen sääntö pitää sinun osaltasi paikkansa. Mitä se sinulle kertoo?
Lue seuraavaksi: Kisaviikko-podcast: Mika Piltz kertoo, miten valmentaja hyödyntää tilastoja ja kuka vie The Playersin