5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Hitaat älkööt vaivaantuko – ”mahtava extreme-golf-kokemus”

Kaksi speedgolfiin erikoistunutta kaverusta pelasi Pickalan kaikki kolme kenttää uskomattomassa ajassa.   

18-reikäisen kentän pelaaminen kolmessa tunnissa on pienellä ryhmällä tai yksinkin varsin rivakka suoritus. Siinä ei ylimääräistä aikaa kuhnailulle jää, mutta kuinka nopeasti arvelisit pystyväsi kiertämään 18 väylää, kun vauhti on vapaa?

Speedgolfiin erikoistuneet Mikko Rantanen ja Jari Pitkälä asettivat itselleen kunnianhimoisen tavoitteen pelata Pickala Golfin kaikki kolme 18-reikäistä kenttää alle 2,5 tunnin.

Idea testiin syntyi, kun kaksikko halusi vastata Janne Linnermon ja Mika Niemisen kolmen vuoden takaiseen urotekoon. Jälkimmäiset pelasivat tuolloin Hyvinkään 18-reikäisen kentän kolme kertaa alle kolmessa tunnissa.

Rantanen ja Pitkälä pinkaisivat eräänä aamuna elokuun viimeisellä viikolla matkaan Pickalan Forest-kentän ykköstiiltä varusteenaan yksi maila. Kun pallot oli pelattu Seaside-kentän 18. viheriön reikään, oli aikaa lähdöstä kulunut 2 tuntia, 27 minuuttia ja 35 sekuntia.

Tavoite alittui siten lähes 2,5 minuutilla.

”Aikaa kului melko tarkkaan 49 minuuttia kierrosta kohden. Kello ei pysähtynyt kierrosten välissä, kun tankattiin”, Rantanen sanoi.

”Pelasimme Forestin yhdessä, mutta Parkin etuysi mentiin erikseen. Kun löysimme hyvin rytmin, ja lyönnit olivat samanpituisia, etenimme lopun matkaa taas yhdessä.”

Miesten tavoitteena oli pelata kentät yhteensä 270 lyönnillä, ja tämäkin toteutui ongelmitta. Rantasen (rauta-7) 54 reiän tulos oli 259 lyöntiä ja Pitkälä (rauta-6) käytti neljä lyöntiä enemmän.

Nopeajalkainen parivaljakko pelasi Park-kentän etuysiä lukuun ottamatta koko matkan yhdessä. Kuva: Jukka Utriainen

”Mahtava extreme-golf-kokemus ja upea fiilis päästä tavoitteeseen. Yhdellä mailalla pelaaminen alkaa viehättämään kun on nyt pelannut enemmän”, Rantanen sanoi.

Hän muistutti, että varsinaiseen speedgolf-kilpailuun kannattaa parempia tuloksia tavoitellessa ottaa mukaan 2–5 mailaa.

Pitkälän mukaan testiin vaadittiin Rantasen tasoinen pelaaja ja innostaja, joka on näyttänyt esimerkkiä ”noviiseille”. Speedgolfin hän nosti liikuntamuotona korkealle jalustalle.

”Kuntoilulajina tähän mennessä elämäni aikana kohtaamista lajeista ylivoimainen. Kyllä nelikymppinen on onnellinen, kun pystyy innostumaan näin kovasti uudesta huikeasta lajista”, hän totesi.

”Ylivoimaisesti vaikeinta yhdellä mailalla on lähipeli, jonka loft (nostokulma) ei kovin kummoinen ole. Tähtihetki sattui viimeisen kierroksen väylälle viisi, josta rautakutosella löin bunkkerista kuppiin.”

Juoksumatkaa kaksikolle kertyi 23,75 kilometriä.

Suin päin Rantasen ja Pitkälän kaltaista suoritusta ei kannata lähteä kokeilemaan. Molemmat ovat kovakuntoisia ja tottuneita juoksuharrastajia, jotka omaavat myös laadukkaan pelitaidon.

Syke nousee juostessa nopeasti korkealle, ja hengästyminen tuo pallonlyöntiin sekä tarkkuuteen yhä enemmän haasteita kierroksen edetessä.

Mikko Rantanen – merkittävä golfpersoona

Speedgolfia tunnetuksi tekevä Mikko Rantanen, 46, on lyöntipelin suomenmestari vuodelta 1993. Mestaruus oli lähellä jo edellisellä kaudella, mutta tuolloin hän joutui tyytymään pitkän uusinnan jälkeen hopeaan.

Suomen PGA:n ja Golfliiton toiminnanjohtajana työskennellyt Rantanen suoritti loppututkinnon Yhdysvalloissa Georgia Tech -yliopistossa, ja pelasi college-golfia koulun joukkueessa, johon kuuluivat myös maailman entinen ykköspelaaja David Duval sekä vuoden 2009 Open Championshipin voittaja Stewart Cink.

Rantasen meriitteihin kuuluu myös Suomen PGA:n mestaruus vuodelta 1996 ja samalla vuosikymmenellä tulleet kaksi top 10 -sijoitusta Challenge Tourin kilpailuista.

Hän jättäytyi alkukesästä kymmenen työvuoden jälkeen syrjään yhtiöstä, joka on kehitellyt muun muassa reaaliaikaista tulosseurantaa golfkierroksille tarjonneen GameBook-sovelluksen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje