30.6.– 7.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][0]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongari: golfarin paratiisit Dubai & Abu Dhabi

Sheikki Zayedin moskeija kannatti bongata.

Arabiemiraatit osuvat mukavasti matkan varrelle, kun suuntaa Malediiveiltä Suomea kohti. Bongarin edellisestä visiitistä alueelle ehti kulua 13 vuotta – se tarkoittaa näissä maisemissa ikuisuutta.

Pari viikkoa ennen h-hetkeä sain Sri Lankan Airilta postia, että paluulentoni Gan Islandilta Colombon kautta Dubaihin on peruutettu ja jo sinällään lyhyt bongausretki Malediiveille ja Villingilin saarelle kutistuisi aikaistuvan paluun vuoksi vuorokaudella. Eivät olleet tunnelmat katossa.

Sain onneksi ystävältäni vinkin, että Dubaissa pelataan perinteinen Omega Dubai Desert Classic juuri sopivasti samaan aikaan, kun olin vaimoni kanssa suunnitellut yhteisen pitkän Arabiemiraatti-viikonlopun.

Omalta osaltani pysähdys piteni alkupäässä päivällä, joten yhtäkkiä olikin edessä tilaisuus päästä ensimmäistä kertaa kannustamaan Ilosen Mikkoa paikan päällä.

Lapsuuden aikainen naapurini tulisi hänkin olemaan paikalla, joten edessä olisi jälleennäkeminen monen vuoden tauon jälkeen.

Niinpä kurvailin perjantaiaamuna kohti Emiratesin Golf Clubia netistä hankkimani tiketti kännykässä.

Perjantaiaamun huonoihin uutisiin kuului Tigerin vetäytyminen kisasta ensimmäisen pelipäivän jälkeen, mutta mielenkiintoisia staroja oli paikalla muutenkin riittämiin: Stenson, Garcia, Jimenez… yleisöä oli sen sijaan suhteellisen vähän.

Dubaissa nykyisin asustava Järvisen Markku on jo seitsemän vuoden ajan kuulunut vakiokalustoon Dubaissa järjestettävissä golfkisoissa. Työnkuvaan kuuluu kuvausryhmän avustaminen ja tässä kisassa pesti oli alkanut torstaina Tigerin ryhmässä ja myöhempinä päivinä luvassa oli ”ykköspallo” eli aamulla johtoasemassa liikkeelle lähteneen pelaajan toiminnan tallennus koko golfaavan maailman iloksi.

Markku ja Sergio – kuvausryhmällä on vauhti päällä koko ajan.

Mikon pelin lisäksi oli mukava seurata kuvausryhmien hektistä arkea – seuraava työpaikka kun ratkesi aina vasta pelaajan lyönnin jälkeen. Illalla pääsin vielä kuulemaan aitiopaikalta Markun yhteenvetoa Sergio Garcian, Henrik Stensonin ja Tyrrell Hattonin kierrokselta – upea päivä!

Kohti Abu Dhabia

Vaimoni on innokas golfari, mutta huipputason golfin seuraamiseen ei ollut koskaan aiemmin tullut sopivaa tilaisuutta. Niinpä suuntasimme myös lauantaipäiväksi Emirates Golf Clubille ja pääsimme jälleen seuraamaan Mikon birkkujahtia sekä Garcian sekä Stensonin tykitystä kisan kärjessä. Myös toinen Mikko oli paikalla, sillä Maneruksen Mikko oli Gamebookin tiimin kanssa siellä missä pitääkin eli keskellä golfmaailman kiihkeintä sykettä.

Varsinaiseksi matkakohteeksi olimme valinneet Abu Dhabin, sillä tämä Dubaista parin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva kaupunki oli meille molemmille uusi tuttavuus. Majapaikaksi olimme varanneet keskustan tuntumasta vanhahkon hotellin, jonka oma ranta oli vakuuttanut meidät.

Resepti kolmelle jäljellä olevalle päivälle oli selvä: yksi päivä turismia ja kaksi golfia. Keskiviikkoaamun raikas klo 4 starttaava aamulento pitäisi huolta siitä, että tiistaista tulee vielä täysi päivä ja keskiviikkona ehtisi aamulla vielä töihin.

Abu Dhabi turistina

Sunnuntaiaamuna viimeistelimme Trip Advisorin avustuksella päivän ohjelman ja ajelimme aluksi tutustumaan Sheikki Zayedin moskeijaan, kaikkien suositusten mukaan se oli kirjattu kaupungin ykkösnähtävyydeksi. Emme pettyneet.

Iltapäiväksi jakauduimme eri puolille kaupunkia – Eija tutustui hotellimme lähellä sijaitsevaan, huikeaan Marina Mall –ostoskeskukseen ja minä suuntasin Fordilla Ferrari Worldiin ja Yas Marina Circuitiin eli Abu Dhabin F1 radalle.

Vuokra-auto oli hyvä ratkaisu, sillä se antoi vapauden valita liikennöintiajankohdat eri kohteiden välillä – tuntui, että joka paikkaan on puolen tunnin matka.

Iltapäivän päätteeksi pääsimme rannalla seuraamaan taitolentäjien harjoittelua, sillä hotellimme edustalla oli seuraavana viikonloppuna luvassa Red Bullin taitolentokisat.

Kaksi erilaista golfkenttää

Abu Dhabin golftarjonta ei määrällisesti yllä vielä Dubain tasolle, mutta ainakin Abu Dhabi Golf Clubin ja Saadiyat Beach Golf Clubin perusteella laatu on kunnossa. Valitettavasti hinnoittelussa on kopioitu naapuriemiraattia ja green fee lipsahtaa helposti 200 euron väärälle puolelle.

Saadiyat Beach Golf Club on näistä kentistä uudempi, tasokkaampi sekä myös vaikeampi. Meren läheisyys tuo aina oman fiiliksensä, ja bunkkeroinnilla on varmistettu se, että kokemus jää totisesti mieleen.

Saadiyat Beach Golf Club.

Mielenkiintoinen yhteensattuma sävytti kentälle saapumistamme, kun golfbagimme vastaanottanut kaveri innostui nähdessään Kandyn Victoria Golfin logoa kantavan nimilapun bagissäni – se oli jäänyt siihen viikon alussa Sri Lankassa poiketessani. Nuori mies oli kotoisin Kandystä ja työskennellyt vuosia juuri kyseisellä klubilla.

Ostin klubilta uuden bagin kuljetuslaukun, joten lahjoitin Kandyn miehelle vielä kohtuullisessa iskussa olevan, Royal Bangkok Sports Clubilta vuonna 2004 hankitun edeltäjän. Laskin, että sille ehti tulla 100 uutta maata täyteen, joten päivitys oli paikallaan.

Abu Dhabin golfklubilta jäi erikoisen klubirakennuksen ja mukavan kentän lisäksi mieleen pääoven viereen hiljakkoin rakennetut sähköautojen latauspistokkeet sekä golfautoihin viritetyt ”tarjoilijanappulat”, josta painamalla sai liikkuvan baarin luokseen janon tai nälän iskiessä. Aiemmin en ollut näihin asioihin golfkentällä törmännyt.

Lämmin paikka lähellä

Arabiemiraatit ylittivät odotuksemme, jotka eivät toisaalta olleet vuoden 2004 käyntimme jäljiltä kovin korkealla. Golfia lukuun ottamatta muu hintataso tuntui maltilliselta ja kaikki toimi. Illalliselle uskalsi mennä vaikka 7 tähden Emirates Palace hotelliin, Suomessa sama euromäärä kuluu hyvinkin vaatimattomassa ravintolassa.

Automme vuokra oli kaikkine lisukkeineen alle 40 euroa vuorokaudessa ja lähes täysi bensatankillinen kustansi 25 euroa.

Kohtuullisen mittainen lentomatka ja vain tunnin aikaero nostaa kohteen kiinnostavuutta. Taidamme palata alueelle joskus uudelleen – ehkä juuri joidenkin isojen golfkisojen aikoihin, sillä täällä maailmanluokan tapahtuman seuraaminen onnistuu kivuttomasti.

www.dubaidesertclassic.com

www.adgolfclub.com

www.sbgolfclub.ae

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje