25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista

25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Vanhat mestarit työnhaussa

Nick Doughertyn peli on ollut umpisolmussa jo kaksi vuotta. Sveitsin avauskierros jäi yksittäiseksi väläykseksi kauden aikana © Getty Images

Euroopan Tourin karsintafinaalin 156:sta osallistujasta 30 ensimmäistä saa ns. täyden pelioikeuden vuoden 2012 peleihin. Mukana on niin ensikertalaisia, yhden tai useamman kerran kokemuksen omaavia, sekä omana joukkonaan päätourilla menestystä hankkineet, mutta sieltä peliesitystensä johdosta pudonneet.

Viimeiseen ryhmään kuuluu viiden miehen tähtisikermä, jotka kaikki ovat kahden kierroksen jälkeen selkeästi rajan väärällä puolella.

Suurin sukeltaja

Nick Dougherty täytti toukokuussa 29 vuotta. Euroopan Touria hän on pelannut kymmenen vuotta, yhteensä 309 kisaa. Loistavan amatööriuran jälkeen englantilainen Nick Faldon juniorisarjoissa voittanut megatähti sai upean alun ammattilaisuralleen. Hänen odotettiin nousevan nopeasti tähtien keskelle ykkösketjuun, mutta esitykset ovat ailahdelleet. Pienen takapakin jälkeen Dougherty otti itseään niskasta kiinni, tiivisti harjoitteluaan ja paransi asennettaan. Vuodet 2005-2009 olivat erinomaisia ja paikka Ryder Cupissakin oli lähellä.

Dougherty voitti toistaiseksi viimeisen kerran vuonna 2009.Seuraava vuosi oli limbo (121:s), päättynyt 2011 puolestaan yksi ET:n golfhistorian suurimmista mahalaskuista Doughertyn tasoiselle pelimiehelle.

Hän pelasi 34 kisaa ja pääsi vain kerran jatkoon. Sveitissä avauskierroksen hurmos tuotti tuloksen 63 ja johtopaikan. Viikon edetessä hän putosi sijalle 45. Ansioita kertyi 10.600 euroa. Vaarallisempaa on kuitenkin se, että Doughertyn itseluottamuksen taso on varmasti erittäin alhaalla.

Tilastot kertovat vääjäämättä siitä, että Doughertyn ongelmat ovat avausten tarkkuuden puutteessa. Väylään hän osui kauden aikana noin 45 kertaa sadasta.

Nick Doughertylle karsinnat ovat mukana olevista tähdistä ehkä merkityksellisimmät, hän on pudonnut isoon sudenkuoppaan silloin, kun iän puolesta pitäisi pelaajana olla menossa kohden parhaita vuosiaan.

Doygherty on pelannut urallaan 309 kisaa, voittanut niistä kolme ja sijoittunut toiseksi seitsemän kertaa. Ansioita uralta on yli kuusi miljoonaa euroa.

Veteraani hakee jatkoaikaa

Paul

Paul Broadhusrt on ET.n kokeneimpia kisailijoita.Karsinnoissa hän on tiukan paikan edessä. &copy Getty Images

Paul Broadhurstilla on takanaan 576 ET:n kisaa, kuusi voittoa ja Ryder Cup-edustus. 46-vuotias tarkka lähipelaaja on jäänyt viimeisten vuosien aikana päätourilla jyrän alle. ”Vanhakantainen svingi” ei tunnu riittävän, lyönnin lyhyyttä ei pysty korvaamaan hvvälläkään lähipelillä. Broadhurst oli vuoden 1991 Ryder Cupissa voittamaton, hän kukisti Ian Woosnamin kanssa Paul Azingerin sekä Hale Irwinin, kaksinpelissä englantilaisen taidot riittivät Mark O´ Mearan kukistamiseen.

Aika on väkisinkin ajamassa Broadhurstin ohi. Kahdella viimeisellä kaudella hän on ansainnut noin 84.000 euroa molemmista. Rutiinillaan Broadhurst saattaa vielä kiilata 30:n joukkoon, mutta kahden kierroksen jälkeiseltä sijaluvulta 89:s se vaatii neljää vahvaa kierrosta. Teoriassa Broadhurst on muutaman vuoden aikajänteellä jopa uhka Sam Torrancen pelattujen ET-kilpailujen ennätykselle.

Sandelin ei luovuta

Jarmo

Jarmo Sandelinilla ja Esko Kiesillä oli hauskaa yhteisellä Pro-Am kierroksella Linna Golfissa vuonna 2009.

Pitkän uran ET:lla on pelannut myös Jarmo Sandelin, jota golfissa voidaan pitää myöhäisherännäisenä. Ura alkoi minigolfilla, varsinaiseen golfiin siirryttyään Sandelin kierteli pitkään minitoureja, kunnes 27-vuotiaana vuonna 1995 hän nousi ET:lle. Sisääntulo oli komea, Mas Palomasin kentällä Sandelin kukisti itsensä Seve Ballesterosin päätöspäivänä saavuttaen ensimmäisen voittonsa. Uran kohokohta oli vuosi 1999, jolloin Sandelin voitti kahdesti ja pääsi Ryder Cupiin, jossa hävisi kaksinpelinsä Phil Mickelsonille. Vuosituhannen vaihduttua on ote tylsynyt. Viimeisin viidestä voitosta tuli jo kaudella 2002 Taiwanista.

Päättyneellä kaudella Sandelin pelasi rajoitetulla kortilla. 14 kisaat tuottivat vain 28.000 euroa, hän jäi kolmannen kerran peräkkäin rahalistalla 115.n sijan ulkopuolelle. Hinku päätourille on edelleen kova. Kenttäpelin vajavaisuudet ovat olleet haasteena jo vuosia, kortin saadakseen Jarmo Sandelin tarvitsee todella kovan onnistumisen neljällä viimeisellä kierroksella.

Hän on pelannut ET:lla436 kisaa, voittanut viidesti ja ansainnut 4,6 miljoonaa euroa. Kaudella 1996 Sandeliinilla oli täysi pelioikeus myös PGA Tourille.

Haeggmanin veri ei vapise

Joakim

Joakim Haeggman tarvitsee todella positiivisia mielikuvia korviensa väliin PGA de Catalunyan kentillä &copy Getty Images

Joakim Haeggmanilla on sukujuuria Pohjanmaalla. Ruotsin ensimmäinen Ryder Cup-edustaja on pelannut ET:lla jo vuodesta 1990. Voittoja on kolme, kisoja 458 ja ansioita 4,6 miljoonaa. Uran huippuvuosi oli 2004 jolloin tileille kilahti yli 1,1 miljoonaa euroa. Viimeiset kuusi kautta ovat olleet kovaa taistelua työpaikasta. Haeggman ei ole kertaakaan tänä aikana sijoittunut rahalistalla 115:n joukkoon. Tourin värikkäimpiin pelaajiin kuuluvalla ilopillerillä on ikää 42-vuotta. Uraa ovat pitkään varjostaneet loukkaantumiset. Neljällä viimeisellä kierrroksella haaste on kova, sijaluku on sunnuntain jälkeen 117:s.

Karsintavoittaja 12 vuoden takaa

Alastair

Alastair Forsyth nosti voittopokaalin ilmaan keväällä 2008 Madeiralla &copy Getty Images

Skotlannin Alastair Forsyth on viisikosta toiseksi nuorin, 35-vuotias. Euroopan Touria hän on pelannut jo 12 vuotta voitettuaan Tourin karsinnat syksyllä 1999. Supertähdeksi Forsyth ei ole noussut kahdesta voitostaan huolimatta, mutta rahaa hän on kerännyt tasaiseen tahtiin 4,9 miljoonaa euroa. Kahden kierroksen jälkeen Forsyth on viisikosta parhaissa asemissa (64.) Oloa helpotattaa osaltaan sekin, että hän on tämänvuotisen rahalistan sijoituksensa (140.) johdosta saanut jo rajallisen kortin kiertueelle.

Edellä luoteltu viisikko on siis tiukasti selkä seinää vasten ja rajan takana kun neljä karsintapäivää on vielä edessä. Helppo ennuste on se, että tästä asetelmasta heistä nousee rajan oikealle puolelle korkeintaan yksi, välttämättä ei yksikään.

Antti Ahokas on kahden kierroksen jälkeen Forsythin tavoin sijalla 64.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje